Vertigo – Punca, Tanda dan Rawatan

Vertigo bermaksud perasaan seolah-olah seseorang itu atau persekitarannya sedang berpusing atau bergerak yang akan menyebabkan kepeningan.

Vertigo bermaksud perasaan seolah-olah seseorang itu atau persekitarannya sedang berpusing atau bergerak yang akan menyebabkan kepeningan.

Vertigo dikaitkan juga dengan mabuk kenderaan tetapi ianya tidak sama dengan pitam.

Jenis-jenis vertigo

Terdapat dua jenis vertigo iaitu vertigo periferi dan vertigo pusat.

Vertigo periferi berlaku disebabkan masalah pada bahagian dalam telinga atau pada saraf vestibular. Saraf vestibular merupakan saraf yang menghubungkan bahagian dalam telinga ke otak.

Vertigo pusat pula berlaku apabila terdapat masalah pada otak. Antara puncanya termasuklah angin ahmar, kecederaan otak traumatik, jangkitan kuman, tumor otak atau sklerosis berbilang.

Punca vertigo

Antara punca utama vertigo termasuklah penyakit BPPV (benign paroxysmal positional vertigo), jangkitan kuman, penyakit Meniere dan migrain.

 • Benign paroxysmal positional vertigo atau BPPV. Ianya merupakan punca utama vertigo yang menyebabkan seseorang merasa seperti sedang berpusing atau bergerak. Selalunya disebabkan oleh perubahan posisi kepala secara tiba-tiba seperti ketika kepala ditolak atau terhantuk.
 • Jangkitan kuman. Jangkitan virus boleh berlaku pada saraf vestibular, atau dikenali juga sebagai vestibular neuritis. Ianya boleh menyebabkan vertigo yang teruk.
 • Penyakit Meniere. Apabila terdapat pengumpulan cecair di bahagian dalam telinga, ianya juga boleh menyebabkan vertigo selama beberapa jam.
 • Migrain. Penyakit migrain boleh menyebabkan vertigo selama beberapa minit sehingga beberapa jam.

Benign paroxysmal positional vertigo atau BPPV

Penyakit BPPV ini merupakan antara punca utama vertigo yang kerap berlaku. Walaubagaimanapun ianya tidak membahayakan nyawa walaupun boleh menyukarkan seseorang untuk bekerja atau melakukan aktiviti harian.

Antara gejalanya termasukah:

 • Pening
 • Terasa seperti sedang berpusing atau persekitaran berpusing
 • Hilang keseimbangan badan
 • Mual
 • Muntah

Tekanan dan vertigo

Tekanan atau stres boleh menyebabkan vertigo menjadi semakin teruk, namun ianya bukanlah punca vertigo. Selain itu stres berlebihan juga boleh menyebabkan strok akibat tekanan darah tinggi yang boleh juga menyebabkan gejala vertigo.

Tanda-tanda dan gejala

Gejala utama untuk masalah vertigo adalah pening yang semakin teruk terutamanya apabila kepala digerakkan. Seseorang itu terasa seperti sedang berpusing atau persekitarannya sedang berputar dan bergerak.

Antara gejala-gejala vertigo yang lain termasuklah:

 • Berpeluh
 • Mual
 • Muntah

Rawatan vertigo

Rawatan untuk penyakit vertigo bergantung kepada puncanya. Namun gejala vertigo boleh dikurangkan dengan melakukan terapi rehabilitasi vestibular (TRV) atau dengan pengambilan ubat seperti meclizine yang agak berkesan.

Ubat-ubatan

Meclizine merupakan ubat dari kumpulan antihistamin yang digunakan juga untuk merawat alahan. Ianya berkesan untuk merawat mabuk kenderaan atau vertigo yang disebabkan penyakit Meniere.

Walaubagaimanapun pada orang tua, ianya boleh menyebabkan kekeliruan dan amnesia (kehilangan memori).

Senaman

Terdapat beberapa jenis senaman yang dapat membantu mengurangkan gejala vertigo, ianya melibatkan pengekalan posisi badan atau pergerakan setempat.

Senaman ini juga dikenali sebagai terapi rehabilitasi vestibular (TRV).

Senaman TRV perlu dilakukan mengikut gejala dan keperluan individu tersebut. Antara cara senaman yang boleh dilakukan termasuklah:

 • Habituasi yang boleh mengurangkan pening
 • Pengekalan renungan, yang boleh memperbaiki kawalan pergerakan mata ketika pergerakan kepala
 • Latihan keseimbangan, yang dapat membantu dalam keseimbangan badan ketika sedang bergerak dan seseorang itu menjadi lebih tegap

Namun jika anda mempunyai masalah vertigo yang teruk, sila dapatkan rawatan dengan segera di klinik terlebih dahulu sebelum mencuba kaedah senaman.

Rawatan di rumah 

Suplemen seperti gingko biloba, melatonin untuk tidur, dan senaman seperti pergerakan Epley boleh membantu mengurangkan gejala vertigo.

Cara melakukan pergerakan Apley bagi mengurangkan gejala vertigo.

Essential oil untuk vertigo 

Penggunaan essential oil (EO) seperti minyak daun pudina dan balm lemon juga boleh dicuba. Beberapa titis minyak EO ini perlu diletakkan pada tisu atau kapas dan wapnya dihidu.

Balm lemon juga boleh ditelan sebanyak 300 ke 600 miligram (mg) sebanyak dua ke tiga kali sehari. Walaubagaimanapun keberkesanannya masih dalam peringkat kajian.

Tempoh vertigo berlaku

Gejala-gejala BPPV selalunya datang dan pergi dan setiap serangan berlaku selama beberapa minit.

Untuk penyakit Meniere pula, setiap serangan vertigo boleh terjadi sehingga lebih dari 20 minit.

Vertigo yang disebabkan penyakit migrain pula boleh berlaku dari tempoh beberapa minit sehingga ke beberapa jam.

Perbezaan vertigo dan pening

Vertigo akan menyebabkan dunia seolah-olah sedang berputar walaupun seseorang itu tidak melakukan sebarang pergerakan.

Manakala pening pula lebih umum dan selalunya melibatkan hilang keseimbangan.

Vertigo ketika mengandung

Wanita mengandung selalunya merasa pening dan bukannya vertigo. Ini boleh disebabkan oleh paras gula dalam darah yang berubah-ubah.

Pada trimester terakhir, rahim yang semakin membesar juga boleh menekan pada saluran darah vena di dalam abdomen apabila ibu sedang baring dan menyebabkan gejala pening.

Vertigo dan keturunan

Vertigo juga boleh berlaku disebabkan genetik atau keturunan. Ianya dipanggil vertigo benign familial berulang. Penyakit ini boleh menyebabkan gejala-gejala seperti serangan migrain dan dikaitkan dengan penyakit migrain.

Pengesanan vertigo

Vertigo dikesan secara klinikal iaitu melalui pengambilan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal.

Doktor akan melakukan ujian khas seperti pergerakan Dix-Hallpike (kepala pesakit diturunkan serta-merta dari kedudukan duduk ke kedudukan baring) bagi mengesan jika vertigo ini disebabkan oleh penyakit BPPV.

Selain itu, beberapa ujian lain seperti ujian pendengaran, ujian keseimbangan dan ujian pengimejan otak mungkin akan dilakukan jika perlu.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.