Tips Untuk Kurus Yang Mudah dan Selamat

Masalah obesiti dan berlebihan berat badan semakin meningkat di Malaysia, jom pelajari tips untuk kurus yang mudah diamalkan serta selamat.

Tubuh badan yang sihat menjadi keinginan dan keperluan manusia, terutama golongan yang obes. Ini kerana berat badan yang berlebihan itu sendiri mengundang kepada banyak penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan tinggi kolesterol. Individu yang ingin menguruskan berat badan bolehlah mencuba beberapa kaedah ini tanpa perlu menghadapi risiko kecederaan. 

Pertama sekali, kunyah makanan dengan perlahan. Anda boleh amalkan mengunyah 44 kali buat sekali suapan. Ini dapat membantu anda supaya rasa kenyang dengan lebih cepat tanpa perlu menjamah makanan secara berlebihan. Selain itu, pengambilan makanan yang sihat perlu diutamakan berbanding yang sebaliknya. Caranya adalah dengan menggunakan pinggan yang besar untuk makanan yang sihat seperti sayur-sayuran misalnya, dan pinggan yang kecil untuk makanan bergula seperti kek. 

Sehubungan dengan itu, pengambilan protein seperti telur perlu diutamakan disebabkan kesannya yang menjadikan seseorang cepat kenyang dan menjadikan seseorang kurang berselera buat waktu makan yang seterusnya. Terdapat kajian yang dijalankan terhadap wanita obes di mana mereka memakan telur untuk sarapan, dan mengurangkan pengambilan makanan berkalori tinggi semasa makan tengahari.

Pengambilan makanan yang tidak menyihatkan perlu dikurangkan. Anda boleh sorok makanan tersebut di tempat yang sukar dicari atau diingati kerana apabila jarang dilihat, keinginan anda untuk makan menjadi kurang. Tambahan pula, makanan yang berserat tinggi patut dijadikan keutamaan kerana ia dapat mengenyangkan anda dalam kuantiti yang sedikit, dan mengurangkan nafsu makan anda.

Bahkan, salah satu amalan untuk kurangkan pengambilan makanan adalah dengan banyak minum air kosong, terutama 30 minit sebelum waktu makan. Ini akan menjadikan perut anda terisi dengan air, dan mengurangkan keinginan dan kemampuan untuk makan berlebihan. 

Cara lain yang tidak membabitkan pemakanan secara langsung adalah dengan tidur secukupnya dan elakkan tekanan emosi. Seseorang akan lebih kerap makan apabila emosinya tidak stabil lantas menghasilkan hormon kortisol, dan tidak mempunyai rehat yang mencukupi lantas menghasilkan hormone leptin dan ghrelin. Ketiga-tiga hormon ini merangsang seseorang untuk menjadi lapar dan mengidam makanan tidak sihat. Bahkan, kurang tidur dan banyak tekanan emosi boleh menyumbang kepada obesiti.

Selain itu, banyakkan melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam, berjalan serta menaiki tangga. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 4 kali seminggu dan 40 minit setiap sesi. Tingkatkan intensiti senaman anda sedikit demi sedikit supaya tidak mendapat kecederaan selain menggunakan peralatan yang sesuai.

Akhir sekali, anda wajar menghalang pengambilan minuman dan makanan bergula. Ini kerana gula yang berlebihan akan disimpan sebagai lemak dalam badan anda. Kesimpulannya, terdapat pelbagai cara untuk seseorang kurus dengan mudah dan selamat tanpa perlu menjalani aktiviti lasak ataupun menggunakan produk yang kurus yang boleh memudaratkan anggota tubuh badan anda.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.