Tips Penyusuan Susu Badan Untuk Ibu Yang Bekerja

Kebanyakan ibu perlu kembali bekerja semula selepas 2 bulan melahirkan bayi. Jadi, bagaimanakah anda dapat terus menyusukan bayi anda?

Doktor selalu menasihatkan supaya susu badan diberikan kepada bayi anda sekurang-kurangnya 5 hingga 6 bulan pertama selepas kelahiran.

Kebanyakan ibu perlu kembali bekerja semula selepas 2 bulan. Jadi, bagaimanakah anda dapat terus menyusukan bayi anda? Majikan anda mungkin menyediakan bilik asuhan untuk bayi-bayi pekerjanya.

Jika boleh dan dibenarkan, bawalah bayi anda bersama ke tempat kerja. Andainya ini tidak mungkin, anda masih boleh memberi bayi anda susu badan dengan memerah susu tersebut.

Berikut adalah beberapa panduan dan tips untuk membantu anda.

Bilakah masa yang sesuai untuk memerah susu ibu

 • Berlatihlah memerah susu dengan tangan atau pam satu atau dua minggu sebelum mula bekerja. Anda boleh melakukannya pada bila-bila saja.
 • Selepas menyusu, perah susu yang selebihnya dan simpan dalam bekas atau botol yang bersih.
 • Anda boleh juga memerah dan menyimpan susu setiap kali selepas menyusu jika buah dada anda terasa berat dan penuh atau jika susu meleleh keluar.
 • Melalui latihan, anda dapat menentukan berapa banyak susu yang perlu ditinggalkan kelak.
 • Adalah penting untuk anda memerah susu di tempat kerja setiap 3 – 4 jam. Susu yang diperah bolah disimpan dan dibawa pulang sebagai bekalan susu untuk bayi keesokan harinya.
 • Selepas berlatih selama dua minggu, anda mungkin dapati anda dapat memerah sebanyak empat botol susu sehari dengan 70 – 90ml sebotol. 
Alat pemerah susu badan (breastpump)

Bagaimana menyimpan susu badan yang telah diperah

 • Selapas memerah susu badan ke dalam bekas yang bersih, segera simpan dalam peti sejuk atau bekas yang mengandungi ais. Susu ini hendaklah digunakan dalam masa 24-48 jam.
 • Jika tiada peti sejuk atau bekas yang mangandungi ais, simpan susu perahan di tempat yang sejuk sehingga lapan jam.
 • Jangan sekali-kali mencampurkan susu yang baru diperah dengan susu perahan yang telah disimpan lama.

Bagaimana menggunakan susu badan yang telah disimpan

 • Sebelum digunakan, biarkan susu tersabut kembali ke suhu bilik. Jika perlu, masukkan bekas dengan susu berkenaan ke dalam semangkuk air panas.
 • Jangan sekali-kali memasak susu ibu.
 • Andainya tugas anda memerlukan anda keluar rumah selama beberapa hari, anda bolehlah membekukan susu perahan anda dalam beberapa bekas dalam kuantiti yang sedikit.
 • Untuk mancairkan susu badan, pegang bekasnya di bawah air mengalir. Seterusnya, perlahan·lahan panaskan susu dalam mangkuk mengandungi air panas sehingga ia mencapai suhu bilik.
 • Jangan sekali-kali membekukan semula susu yang telah dicairkan.
 • Biarkan pengasuh bayi anda berlatih menyusukan bayi dengan susu ibu yang telah diperah.    

PERINGATAN! Untuk mengekalkan bekalan susu anda, anda perlu menyusukan bayi atau memerah susu anda sekurang-kurangnya setiap 3 jam. Oleh itu, teruskan menyusu bayi anda selepas kerja, di waktu malam dan pada hari-hari cuti dan jangan lupa memerah susu bila berada di pejabat.

Bagaimana mengajar bayi minum susu yang telah diperah

 • Anda dinasihatkan melatih bayi minum susu yang telah diperah 2 minggu sebelum anda kembali bekerja.
 • Gunakan jadual berikut sebagai panduan:
Masa MenyusuHari 1 – 3Hari 4 – 6Hari 7 – 9Hari 10 – 13
Minum Pagi 7.30-9.00 pgSusu yang diperahSusu yang diperahSusu yang diperahSusu yang diperah
Minum Pagi 10.00-11.30 pgSusu ibuSusu yang diperahSusu yang diperahSusu yang diperah
Makan Tengahari 12.00 – 1.30 tghSusu ibuSusu ibuSusu yang diperahSusu yang diperah
Minum Petang 2.00 – 4.00 ptgSusu ibuSusu ibuSusu ibuSusu yang diperah

Hari 1-3 :Penjaga perlu memberikan susu yang diperah kepada bayi hanya pada waktu sarapan pagi. Seterusnya ibu susukan bayi dengan susu ibu.

Hari 4-6 :Penjaga perlu memberi susu yang diperah kepada bayi pada waktu sarapan pagi dan waktu minum pagi Seterusnya ibu susukan bayi dengan susu ibu pada waktu-waktu yang lain.

Hari 7-9 :Penjaga perlu memberi susu yang diperah kepada bayi pada waktu sarapan pagi, waktu minum pagi dan waktu makan tengahari. Seterusnya ibu susukan bayi dengan susu ibu.

Hari 10-13 :Penjaga perlu memberi susu yang diperah kepada bayi pada waktu siang dan ibu susukan bayi dengan susu ibu pada sebelah malam.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.