Tips Penjagaan Kaki Yang Patut Diamalkan

Untuk pesakit kencing manis kaki seringkali menjadi punca komplikasi iaitu gangrene, oleh itu semua orang patut tahu berkenaan penjagaan kaki.

Penjagaan kaki seringkali mendapat perhatian yang terakhir sekali oleh seseorang, selaras dengan kedudukannya yang paling terkebawah pada tubuh manusia. Namun ini tidak bermakna bahawa kepentingannya adalah yang paling rendah berbanding dengan anggota-anggota badan yang lain.

Untuk pesakit kencing manis pula, kaki seringkali menjadi punca komplikasi yang serius iaitu gangrene. Ini kerana pesakit kencing manis tidak dapat mengenalpasti jika terdapat luka pada kaki akibat saraf yang telah rosak. Luka tersebut juga akan lambat pulih akibat paras gula yang tidak terkawal.

Adalah penting bagi pesakit kencing manis dan setiap orang pada umumnya untuk memahami berkenaan penjagaan kaki. Berikut adalah beberapa tips penjagaan kaki yang patut anda amalkan.

Rehatkan Kaki

Sebahagian besar sakit kaki adalah disebabkan oleh penggunaan otot kaki secara berlebihan. Kaki mempunyai empat kumpulan otot asas untuk membolehkan ia digerakkan ke atas, ke bawah, ke kiri, dan ke kanan.

Dalam jangka masa yang tertentu, kaki akan berasa sakit kerana penggunaan otot secara berlebihan. Jika berlari dan berdiri terlalu lama, kita hendaklah berehat seketika untuk mengelak ketegangan otot. Sebaik-baiknya angkat kaki sehingga ke paras 45 darjah. Senaman ini boleh dilakukan selama 10 minit.

Rendam Kaki

Masukkan dua sudu kecil garam Epsom (boleh didapati di farmasi) ke dalam baldi berisi air suam dan rendam kaki selama 15 minit. Selepas itu keringkan kaki dengan tuala lembut dan sapukan krim.

Urutan Kaki

Berurut dapat melegakan kesakitan. Gunakan minyak urut, minyak bayi ataupun losyen khusus untuk mengurut kaki. Selain itu tukang urut juga dapat memeriksa kaki untuk sebarang luka jika anda seorang pesakit kencing manis.

Guna Air Batu Jika Sakit

Satu cara untuk mengelakkan kaki dari terus berasa sakit dan membengkak ialah dengan mengunakan ketulan air batu. Bungkus ketulan itu dengan kain kemudian ditekapkan di kaki.

Lakukan Senaman Kaki

Sebagaimana anggota tubuh yang lain, kaki juga akan sentiasa sihat jika kita sering bersenam. Senaman yang boleh dilakukan:

  • Tanggalkan kasut, letakkan tapak kaki di atas bola golf dan pusingkan tapak kaki beberapa kali.
  • Taburkan guli di atas lantai dan kutip dengan menggunakan ibu jari kaki.

Potong Kuku Kaki

Kuku yang terlalu panjang boleh menyakitkan kaki dan menyebabkan kecederaan seperti kuku cengkam. Oleh itu, potong kuku dengan sempurna dan jika mengalami cengkam jangan potong terlalu pendek dan dapatkan rawatan jika lambat pulih.

Kawal Berat Badan

Badan yang terlalu berat boleh meninggalkan kesan tidak sihat pada kaki kerana ia terpaksa menampung berat badan yang tidak seimbang. Justeru itu amalkan pemakanan sihat dan senaman untuk mengelakkan komplikasi jangka panjang.

Pakai Kasut Yang Sesuai

Penggunaan kasut yang tidak sesuai boleh menyebabkan kecederaan dan kesakitan pada kaki. Contohnya, apabila hendak bersukan dan bersenam, pastikan kasut digunakan adalah bersesuaian dengan aktiviti.

Selain itu jangan pakai kasut yang terlalu ketat dan kurangkan memakai kasut bertumit tinggi. Bagi pesakit kencing manis pula disarankan menggunakan kasut yang lembut di bahagian dalam bagi mengelakkan luka.

Jangan Memakai Kasut Koyak

Elakkan memakai kasut yang sudah koyak. Sebaik-baiknya gantikan dengan sepasang kasut yang lebih selesa. Antara tanda kasut yang tidak sesuai lagi untuk dipakai ialah:

  • Kaki berasa sakit.
  • Kaki cepat letih.
  • Kesakitan pada pangkal peha.
  • Merasa lega apabila membuka kasut.

Diharapkan dengan tips di atas dapat membantu anda menjaga kaki dengan labih baik.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.