Tips Pemakanan Selepas Putus Haid

Nutrisi yang baik dan senaman yang berterusan dapat meningkatkan kesihatan. Beberapa panduan berikut untuk menjaga pemakanan bagi wanita putus haid.

Nutrisi yang baik dan senaman yang berterusan dapat meningkatkan kesihatan. Beberapa panduan untuk menjaga pemakanan bagi wanita putus haid ialah: 

Minum air yang mencukupi 

Minum 6-8 gelas air sehari – ini akan mempengaruhi tindakbalas kimia di dalam badan. Ia juga menolong penghasilan tenaga daripada karbohidrat, protein dan lemak disamping meningkatkan pergerakan nutrien di dalam badan. 

Makan dengan kuantiti yang banyak makanan jenis ini 

Roti, nasi, makanan bergandum dan pasta – ia mengandungi kanji yang membolehkan penghasilan tenaga dan protein untuk pembinaan otot dan tisu badan. Ia juga membekalkan vitamin B1, zink dan besi. Selain itu, ia juga mengandungi serat yang penting untuk usus yang sihat. 

Sayur-sayuran dan buah-buahan – ia mengandungi kanji, sedikit gula, vitamin, mineral dan serat. Ia juga kaya dengan vitamin C dan dan vitamin A. Serat yang ada dalam makanan jenis ini menolong mengurangkan paras kolesterol darah. 

Makan dengan kuantiti sederhana makanan jenis ini. 

Daging, ikan, kacang, telur, susu, keju dan susu masam – ia mengandungi protein yang digunakan untuk membina dan membaiki otot, darah dan tisu badan yang lain. Terdapat juga vitamin di dalam makanan jenis ini iaitu riboflvin, niasin dan tiamin dan vitamin B12.

Zink dan besi boleh didapati di dalam daging manakala kalsium boleh didapati di dalam susu, keju dan susu masam. Makanan ini juga mengandungi lemak. Oleh itu, pilih susu, keju dan susu masam yang rendah lemak. 

Banyakkan sayur dan buah di dalam diet

Makan dengan kuantiti sedikit makanan jenis ini

  • Mentega, margerin dan minyak – mengandungi lemak yang tingi dan boleh meningkatkan paras kolesterol darah. 
  • Gula – mengandungi karbohidrat yang menolong membekalkan tenaga tetapi tiada vitamin, serat atau protein 
  • Garam – Dijumpai di dalam banyak makanan, jadi tidak perlu menambahkannya ke dalam makanan yang diambil. Ini kerana pengambilannya secara berlebihan miningkatkan pngumpulan cecair dan seterusnya meningkatkan tekanan darah. 
  • Kafein – adalah suatu agen perangsang yang ditemui di dalam kopi, teh, cokelat dan minuman berkabonat. Ia boleh menyebabkan ketidakselesaan, tekanan, peningkatan dan ketidakstabilan degupan jantung, peningkatan tekanan darah, cirit-birit dan peningkatan kekerapan membuang air kecil jika diambil di dalam dos yang tinggi. Selain itu, ia juga boleh meningkatkan frekuensi ‘hot flushes’ , ketulan di dalam payu dara, kesakitan payu dara dan kehilangan kalsium serta vitamin dan mineral yang lain. Oleh itu, cuba kurangkan jumlah pengambilannya perlahan-lahan kerana ia boleh menyebabkan simptom penarikan seperti sakit kepala dan ketidakselesaan jika diberhentikan secara tiba-tiba. 

Nutrisi tambahan 

Evening Primrose Oil – bahan ini kaya dengan asid lemak tak tepu, terutamanya asid linolik dan asid gamma linolik. Pengurangan asid gamma linolik boleh mengganggu sindrom sebelum haid, keadaan sakit sendi, emosi serta keadaan kulit rambut, kulit dan kuku. Ia juga boleh membantu mengawal ‘hot flushes’, kekeringan vagina dan kegatalan kulit. 

Amalkan Senaman Berterusan

Kepentingan senaman ialah untuk menjamin kesihatan tulang dan jantung, mengawal berat badan, membantu memperbaiki emosi serta mengurangkan risiko penyakit jantung, kegemukan, peningkatan tekanan darah, kencing manis dan osteoporosis.

Wanita yang jarang bersenam biasanya akan mengalami sakit belakang yang teruk, tidak dapat tidur malam, kekejangan dan ketidakstabilan. Mereka juga akan mengalami peredaran darah yang lemah, otot yang lemah, sesak nafas dan pengurangan ketumpatan tulang. Kemurungan juga boleh berlaku. Senaman akan meningkatkan paras HDL di dalam badan. Semasa bersenam, hormon andorfin akan dilepaskan oleh otak. Ia adalah hormon yang membuatkan seseorang itu berasa seronok.

Antara senaman yang boleh dilakukan ialah bersukan, aerobik, gimnastik, berbasikal, berenang atau berjalan selama tidak kurang 30 minit 3 kali sehari. Yoga dan Tai Chi juga digalakkan. 

Baca lagi berkenaan Putus Haid (Menopause):

  1. Mengapa Berlakunya Putus Haid (Menopause)
  2. Tanda-tanda Putus Haid (Menopause)
  3. Perubahan dan Risiko Selepas Putus Haid
  4. Rawatan Hormon Untuk Komplikasi Putus Haid
  5. Rawatan Alternatif Untuk Simptom Putus Haid

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.