Tips Mudah Untuk Menurunkan Berat Badan

Teruskan membaca artikel ini jika anda mempunyai kerisauan di bawah:

 • Gelisah dengan berat badan anda?
 • BMI tidak pernah mencecah bawah 30?
 • Tertekan kerana asyik merosakkan penimbang berat?
 • Sakit hati bila seluar yang dibeli bulan lepas telah ketat?
 • Iri hati dengan kawan yang makan sesuka hati?
 • Tidak dapat makan sepuas hati apabila ada jamuan?
 • Tidak mengetahui cara menjaga dan mengawal berat badan?

Disini ada sedikit nasihat untuk anda…

Perhatikan Tabiat Makan Anda

Biasanya tabiat makanan yang kurang sihat adalah punca masalah kegemukan anda, kecuali dalam kes-kes luar biasa yang melibatkan hormon badan. Cuba tanya diri sendiri:

 • Adakah anda terus makan walaupun sudah kenyang?
 • Adakah anda sentiasa makan?
 • Adakah anda gemar makan mengikut nafsu (makan banyak pada satu masa)?
 • Adakah anda ketagihan makanan?
 • Adakah anda menggemari makanan yang berlemak atau berminyak?
 • Adakah anda menggilai makanan dan minuman manis, seperti coklat, gula-gula, kek, minuman ringan dan lain-lain?
 • Adakah anda makan terlalu banyak snek seperti keropok, kentang goreng dan lain-lain?

Jika jawapan anda bagi soalan-soalan ini adalah YA, tidak hairanlah berat badan anda berlebihan.

Makanan membekalkan tenaga yang disukat dalam kilokalori (1000 kalori = 1 kilokalori). Apabila anda makan terlalu banyak, anda membebankan diri anda dengan kalori dan tenaga yang berlebihan daripada yang diperlukan. Ini juga akan berlaku apabila anda makan terlalu banyak makanan bertenaga tinggi, seperti makanan yang mengandungi banyak lemak, minyak dan gula.

Ke mana perginya semua tenaga berlebihan ini? Ia disimpan sebagai lemak badan di bawah kulit anda, pada perut anda, keliling pinggang dan tangan anda, dan di luar organ dalaman anda.

Masalah kegemukan bukannya satu misteri. Ia berlaku kerana anda mengambil tenaga berlebihan yang terpaksa disimpan sebagai lemak.

Kawal Apa dan Bagaimana Anda Makan

Jika berat badan anda berlebihan sedikit, anda harus mengambil langkah untuk mengurangkannya sebelum ia menjadi masalah besar.

Hadkan kuantiti yang anda makan setiap hari secara beransur-ansur, terutamanya makanan berlemak. Libatkan diri dalam senaman dan sukan. Lakukan sebanyak aktiviti fizikal yang boleh.

Jangan hadkan kuantiti makanan anda secara tiba-tiba. Ingatlah bahawa badan anda memerlukan makanan; jadi jangan makan kurang daripada yang diperlukan.

Jika masalah berat badan anda adalah serius, jumpalah doktor, pakar pemakanan atau pakar diet. Mereka adalah pakar-pakar yang boleh menasihati anda tentang cara pemakanan yang sihat dan boleh membantu anda mengurangkan berat badan anda.

Bahaya Mengehadkan Makanan

Jika anda ingin mengurangkan berat badan dengan cepat, pertimbangkan kesan-kesannya. Ia mungkin boleh membahayakan kesihatan anda.

DIET “YO-YO”

Bersilih ganti antara tidak makan dan/atau makan terlalu banyak. Oleh sebab anda tidak makan, anda akan lebih cenderung makan terlalu banyak kemudiannya kerana berasa kelaparan.

DIET SECARA TIBA-TIBA “CRASH DIET”

Menghadkan jumlah makanan secara drastik. Anda tidak akan mendapat membekalkan nutrien yang diperlukan oleh badan anda.

MAKANAN DAN MINUMAN PELANGSING “SLIMMING FOODS & BEVERAGES”

Makanan dan minuman yang menggantikan makanan biasa. Makanan seperti ini tidak mengandungi nutrien daripada semua kumpulan makanan yang diperlukan oleh badan anda.

PENGHALANG LEMAK “FAT BLOCKERS”

Pil-pil yang dikatakan boleh menghalang badan anda menyerap lemak daripada makanan. Lebih baik anda makan kurang lemak daripada mengambil pil seperti ini!

DIET KALORI RENDAH

Makanan rumusan khas yang membekalkan hanya 800 kilokalori untuk sepanjang hari. Bandingkan jumlah ini dengan 2000 kilokalori atau lebih yang diperlukan oleh remaja yang aktif dan sihat setiap hari.

DIET KALORI SANGAT RENDAH

Menggantikan makanan biasa sepanjang hari dengan diet yang hanya mengandungi 400 kilokalori. Diet seperti ini hanya patut diambil jika dinasihatkan oleh doktor, kerana ia sangat ekstrem.

UBAT ANTI-OBES

Sesetengah ubat ini mempunyai kesan pada otak, dan sesetengah mempunyai kesan pada sistem penghadaman. Doktor biasanya hanya memberikan ubat-ubat ini untuk merawat orang yang sangat gemuk atau obes.

Semoga mendapat manfaat.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.