Tanda Sakit Jantung Yang Perlu Anda Tahu

Setiap orang perlu mengamalkan prinsip melakukan pemeriksaan kesihatan jika tidak pasti, lebih-lebih lagi jika seseorang itu mempunyai banyak faktor risiko.

Jika jantung anda mengalami masalah, bagaimanakah cara untuk anda mengetahuinya?

Tidak semua penyakit jantung akan menyebabkan tanda-tanda yang jelas. Tidak semua pesakit jantung akan mengalami sakit dada dan jatuh ke lantai seperti yang dilihat di dalam drama. Sesetengah gejala penyakit jantung kadangkala tidak berlaku di bahagian dada, ini boleh menyebabkan kesukaran untuk pesakit menyedarinya.

Setiap orang perlu mengamalkan prinsip melakukan pemeriksaan kesihatan jika tidak pasti lebih-lebih lagi jika seseorang itu mempunyai faktor risiko seperti berumur lebih 60 tahun, berat badan berlebihan dan mempunyai penyakit kencing manis, tinggi kolesterol atau tekanan darah tinggi.

Berikut merupakan beberapa tanda anda mungkin mempunyai penyakit jantung:

1. Sakit dada atau dada tidak selesa

Ianya merupakan tanda penyakit jantung yang paling bahaya dan mudah dikesan. Jika saluran darah arteri tersumbat atau sedang mengalami serangan jantung, seseorang itu akan berasa sakit, sempit atau seperti ditekan di bahagian dada.

Setiap orang mungkin menggunakan perkataan berbeza bagi menerangkan sakit dada ini namun setiap kesakitan atau ketidakselesaan pada bahagian dada perlu diberikan perhatian.

Sakit dada akibat serangan jantung selalunya berlaku selama beberapa minit atau lebih, boleh berlaku ketika sedang berehat atau melakukan sebarang aktiviti.

Jika kawasan tersebut sakit apabila ditekan atau disentuh, berkemungkinan ianya bukanlah disebabkan sakit jantung dan hanya melibatkan bahagian luaran. Walaubagaimanapun anda masih perlu mendapatkan pemeriksaan segera. Dapatkan bantuan orang terdekat atau telefon ambulans.

Selain itu terdapat juga serangan jantung yang berlaku tanpa sakit dada, selalunya kes ini terjadi pada wanita atau pesakit kencing manis. Baca seterusnya untuk tanda-tanda sakit jantung yang lain.

2. Pening dan sakit ulu hati

Sesetengah orang mengalami gejala ini ketika serangan jantung terutamanya wanita. Ada juga yang pening sehingga termuntah.

Jika anda tidak pernah mengalami sakit ulu hati yang disebabkan masalah gastrik atau merasakan ianya bukanlah disebabkan masalah saluran pencernaan, dapatkan pemeriksaan dengan segera.

Doktor akan memastikan ianya bukan masalah jantung terutamanya jika anda mempunyai banyak faktor risiko atau pernah mengalami serangan jantung.

3. Sakit yang menular ke lengan

Sakit yang bermula dari dada dan bergerak ke bahagian lengan merupakan salah satu tanda klasik bagi serangan jantung.

Jadi jika anda mengalami gejala ini, dapatkan pemeriksaan dengan segera.

4. Rasa ingin pitam

Banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang itu berasa ingin pitam. Mungkin ianya disebabkan kekurangan gula (hypoglycemia) disebabkan tidak makan atau seseorang itu berdiri secara tiba-tiba dari posisi duduk (postural hypotension).

Namun jika ianya berlaku bersekali dengan rasa tidak selesa di bahagian dada dan sesak nafas, dapatkan pemeriksaan dengan segera. Ini kerana serangan jantung juga boleh menyebabkan rasa ingin pitam disebabkan tekanan darah menurun akibat kegagalan jantung mengepam darah dengan baik.

5. Sakit pada rahang

Sakit pada rahang selalunya tidak berkaitan dengan masalah jantung. Kebanyakannya disebabkan masalah lain seperti kecederaan otot, resdung atau selsema.

Namun jika ianya berlaku bersama-sama dengan gejala ketidakselesaan dada dan lain-lain, ianya mungkin boleh disebabkan serangan jantung. Jadi dapatkan pemeriksaan segera.

6. Cepat penat

Jika anda tiba-tiba merasa penat melampau selepas melakukan aktiviti yang normal – seperti menaiki tangga atau berjalan ke dapur – dapatkan pemeriksaan doktor dengan segera.

Ini kerana kepenatan tanpa sebab juga boleh disebabkan oleh serangan jantung terutamanya untuk wanita.

7. Berdengkur

Adalah normal untuk berdengkur apabila tidur. Namun berdengkur yang terlalu kuat, gangguan nafas sehingga kerap terjaga atau tercekik ketika tidur mungkin menandakan seseorang itu sedang mengalami apnea tidur. Penyakit apnea tidur boleh menyebabkan gangguan pernafasan ketika tidur dan ini menyebabkan tekanan berlebihan pada jantung.

Doktor mungkin akan melakukan ujian tidur jika anda mengalami keadaan ini. Antara rawatannya adalah menurunkan berat badan atau menggunakan mesin CPAP.

8. Berpeluh

Berpeluh sejuk yang banyak dan berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab juga boleh menandakan serangan jantung. Jika ianya berlaku bersekali dengan gejala-gejala yang lain, dapatkan rawatan segera. Jangan memandu sendirian dan dapatkan bantuan orang terdekat atau telefon ambulans.

9. Batuk yang tidak berhenti

Dalam kebanyakan kes, batuk bukanlah disebabkan penyakit jantung. Namun jika anda memang mempunyai penyakit jantung, batuk boleh menandakan telah berlakunya komplikasi kegagalan jantung.

Selalunya kegagalan jantung akan menyebabkan batuk dengan kahak cair berwarna merah jambu. Kegagalan jantung berlaku apabila jantung tidak lagi dapat menampung keperluan badan, dan menyebabkan darah berkumpul di paru-paru.

Dapatkan pemeriksaan doktor dengan segera dan beritahu juga sejarah penyakit jantung anda.

10. Bengkak pada kaki, buku lali atau lengan

Gejala bengkak ini juga berlaku akibat kegagalan jantung. Bengkak pada kaki dan tangan menandakan jantung tidak dapat mengepam darah dengan sempurna. Jadi darah akan berkumpul di dalam salur darah vena dan menyebabkannya semakin mengembang.

Selain itu, pengepaman darah yang tidak efektif juga menyebabkan buah pinggang sukar untuk membuang air dan garam daripada badan.

11. Jantung berdegup laju

Adalah normal untuk jantung berdegup laju apabila seseorang itu sedang gelisah, seronok atau apabila sedang bersenam.

Namun apabila ianya berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab, berkemungkinan seseorang itu sedang mengalami masalah ritma jantung. Dapatkan pemeriksaan segera untuk mengenalpasti punca denyutan jantung tersebut menjadi laju dan tidak sekata.

Selalunya masalah ritma jantung senang dikesan dan boleh dirawat dengan segera. Terdapat juga masalah ritma jantung yang boleh membahayakan nyawa seperti atrial fibrillation.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.