Sukan Olahraga – Jenis-jenis dan Peraturan

Penentuan kejayaan dalam sesuatu acara olahraga itu walaupun bergantung kepada diri individu, juga bergantung kepada kebijaksanaan jurulatih.

Berlari, melompat dan melontar atau membaling merupakan perlakuan semula jadi manusia yang melambangkan keupayaan dan kemahiran asas manusia sebagai makhluk yang mempunyai fikiran. Kemahiran-kemahiran ini diperkembangkan dan diperbaiki sehingga menjadi acara sukan yang kemudiannya dipertandingkan.

Dari masa ke semasa, kebolehan manusia ini menjadi satu acara pertandingan yang menarik, sehingga mampu menarik minat ramai orang dari serata dunia sejak dahulu lagi. Dari situ lahirlah istilah olahraga (athletics) yang merangkumi acara-acara berlari, melompat dan melontar.

Mereka yang melibatkan diri dalam olahraga ini dikenali sebagai olahragawan (lelaki) dan olahragawati (wanita).

Sifat-Sifat Olahragawan

Sebagai atlit, seseorang itu mempunyai beberapa ciri yang tertentu yang diharapkan mampu membawa kejayaan kepadanya. Penentuan penyertaan dalam sesuatu acara itu walaupun bergantung kepada diri individu itu, juga bergantung kepada kebijaksanaan jurulatih atau guru pengawas. Antara ciri-ciri itu adalah seperti berikut :

 1. Berdisiplin tinggi
 2. Semangat untuk bertanding
 3. Berperibadi mulia dan dihormati
 4. Mempunyai semangat berpasukan
 5. Bersemangat tinggi dan tidak mudah menyerah kalah
 6. Penyabar dan bertimbang rasa

Pembahagian

Olahraga Acara- acara olahraga boleh dibahagikan dalam dua kumpulan utama iaitu:

 1. Acara balapan
 2. Acara-acara padang

Acara balapan

Semua acara balapan kecuali acara jalan kaki, dijalankan di atas trek atau litar yang ditandakan. Walaupun acara jalan kaki dikelaskan sebagai satu acara balapan tetapi sebenarnya ia dijalankan di jalan raya dan jarang di trek. Acara-acara balapan termasuklah lari pecut, lari berganti-ganti, lari berpagar, steeplechase, lari jarak sedarhana dan jauh dan berjalan kaki. Acara balapan ialah:

 1. Lari Pecut
  • 100 meter
  • 200 meter
  • 400 meter
 2. Lari berganti-ganti
  • 4 x 100 meter
  • 4 x 200
  • 4 x 400
 3. Lari berpagar
  • 100 meter wanita
  • 110 meter lelaki
  • 400 meter
 4. Steeplechase
  • 3,000 meter
 5. Lari jarak sederhana dan jauh
  • 800 meter
  • 1,500 meter
  • 3000 meter
  • 5000 meter
  • 10,000 meter
 6. Berjalan kaki
  • 20 km
  • 50 km

Acara-acara Padang

 1. Acara lompatan
 2. Acara balingan

Terdapat dua jenis acara lompatan:

 1. Untuk ketinggian iaitu acara lompat tinggi dan lompat bergalah
 2. Untuk jarak jauh iaitu acara lompat jauh dan lompat kijang.

Acara Balingan:

 1. Lempar cakera
 2. Rejam lembing
 3. Lempar tukul
 4. Lontar peluru

Acara lain

Selain daripada acara-acara balapan dan padang terdapat juga acara – acara lain yang dipertandingkan dalam temasya olahraga:

 1. Dekathlon
 2. Pentathlon
 3. Marathon
 4. Merentas desa

Peralatan dan pakaian

Dahulunya soal peralatan tidak begitu diambil kira oleh atlet. Mereka memakai kasut biasa, dan ada kalanya berlari berkaki ayam, selain memakai seluar pendek dan baju-T atau singlet. Apabila terciptanya kasut lari (spike) pada penghujung abad ke-19, spike terus menjadi peralatan penting untuk berlari acara pecut. Umumnya dalam Sukan Olahraga, terutamanya dalam acara-acara larian, terdapat beberapa peralatan yang diperlukan selain spike ini.

Kasut (Spike)

Spike merupakan peralatan penting untuk atlet bukan sahaja mereka yang mengambil bahagian dalam acara lari pecut, tetapi juga untuk kegunaan dalam acara lain, termasuk acara padang. Walau bagaimanapun, penggunaan kasut ini amat penting malah dimestikan bagi acara olahraga masa kini, terutama untuk acara lari pecut. Jenis kasut bergantung pada keselesaan atlet secara individu.

Kasut spike olahraga.

Blok permulaan

Blok permulaan (starting block) merupakan sejenis alat yang digunakan untuk membantu pelari pecut membuat lonjakan yang pantas semasa memulakan larian. Penggunakan blok permulaan ini adalah dimestikan untuk acara pecut. Pelari boleh memilih jenis blok permulaan yang sesuai.

Blok permulaan acara larian.

Pakaian sukan

Atlet perlu mengenakan pakaian yang sesuai untuk setiap acara yang mereka sertai. Dalam kebanyakan pertandingan sukan dunia, atlet akan memakai vest larian yang terdapat bib pengenalan peserta, negara atau pasukan yang mereka wakili serta nama penaja yang menganjurkan perjumpaan itu.

Bagaimanapun, setiap peserta dibolehkan memakai pakaian yang mereka gemari asalkan dipersetujui oleh negara dan pasukan mereka. Contohnya dalam Sukan Olimpik yang dapat kita tontoni menerusi kaca televisyen tidak lama dahulu, pelbagai jenis dan bentuk pakaian yang dipakai oleh para atlet lelaki dan wanita asalkan pakaian itu selesa dan tidak mengganggu pergerakan dan larian mereka.

Peralatan sampingan

Setiap atlet digalakkan mempunyai beg peralatan masing-masing. Mungkin ada di kalangan atlet yang menganggap perkara ini sesuatu yang tidak penting, namun sebagai atlet, sesuatu yang mempunyai kaitan dengan mereka hendaklah diberi perhatian.

Peralatan yang dicadangkan seperti berikut:

 1. Tuala
 2. Peralatan kecemasan yang ringan, seperti minyak urut, plaster, aspirin
 3. Botol minuman dan sebagainya
 4. Seluar pendek dan “running vest” (sebaik-baiknya dua pasang)
 5. Kasut jogging dan “spike”
 6. Jam randik (stop-watch) atau pita pengukur
 7. Barangan lain yang difikirkan perlu

Padang dan Gelanggang atau Kawasan

Trek dan Lorong Untuk Acara Balapan

Penempatan blok permulaan yang lebih tepat:

Chris Brooks (1981) dalam bukunya bertajuk “Women’s hurdling: Novice, to championship” mengemukakan satu cara penempatan blok yang Iebih tepat. Cara ini melibatkan ukuran panjang kaki. Panjang kaki Dari Trochanter ke tanah Penempatan blok hadapan Panjang kaki ____ × 0.55 Jarak antara blok Panjang kaki ____ × 0.42 Contoh = 86 cm Penempatan blok pertama = 86 × 0.55 = 47.30 cm Jarak antara blok = 86 × 0.42 = 36.12 cm Ukuran balapan/trek 200m

Ruang Dan Kelengkapan Acara Lompat Jauh

Kawasan Acara Lompat Jauh

Gelanggang/Kawasan Lontar Peluru

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.