Sukan Lompat Kijang – Teknik dan Peraturan

Lompat kijang atau triple jump merupakan satu acara olahraga yang melibatkan tiga pergerakan iaitu meloncat (hop), melangkah dan melompat.

Lompat kijang merupakan salah satu acara olahraga dan dikenali juga sebagai triple jump. Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama, sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh.

Ini bermakna, acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens, Greek.

Pada peringkat awal, lompat kijang dikenali sebagai hop, step, and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. Ciri-ciri pelompat kijang adalah hampir sama dengan peserta pelompat jauh. Antaranya ialah kepantasan serta kuasa lonjakan (spring) yang baik.

Peralatan Lompat Kijang

Secara amnya pelompat-pelompat antarabangsa adalah bertubuh tinggi, berkaki panjang dengan kelembutan yang baik. Kelengkapan atlet termasuk seluar pendek, singlet dan kasut lari. Kasut yang digunakan hendaklah memberi sokongan yang baik kepada tumit kaki. Pita pengukur juga disediakan untuk menetapkan jarak landas lari.

Pergerakan Lompat Kijang

Acara lompat kijang terdiri daripada tiga jenis pergerakan yang berlainan ; iaitu meloncat atau berjingkit (hop), melangkah (step) dan melompat (jump). Teknik melakukannya ialah meloncat atau berjingkit (hop) dengan kaki yang terkuat (kiri), setelah kaki kiri mendarat disusuli dengan melangkahkan kaki kanan ke depan dan dengan kaki kanan ini pula gerakan melompat dilakukan. Akhirnya pelompat mendarat dengan kedua-dua belah kaki di kawasan mendarat.

Pergerakan dalam acara lompat kijang

Fasa Lompat Kijang

Lompat kijang boleh dibahagikan kepada lima fasa seperti berikut:

 1. Fasa penujuan
 2. Fasa meloncat (hop)
 3. Fasa melangkah (step)
 4. Fasa melompat (jump)
 5. Fasa pendaratan
Fasa lompat kijang

1) Fasa Penujuan

Tujuan fasa ini adalah untuk menghasilkan kelajuan mendatar yang maksimum bagi  tiga fasa berikutnya. Biasanya sebanyak 12-16 langkah adalah mencukupi untuk  pelompat peringkat sederhana. Tegakkan badan bila menghampiri papan lonjak.

2) Fasa meloncat (hop)

Fasa lompatan pertama ialah lakuan meloncat (hop), iaitu melompat dan mendarat  pada kaki yang sama. Kaki yang terkuat sekali hendaklah digunakan pada fasa ini.  Semasa menghampiri papan lonjakan, pelompat itu tidak seharusnya mengurangkan  kelajuan untuk melonjak tetapi menggunakan kelajuan yang telah diperolehi itu  untuk meloncat seberapa jauh yang boleh.

Pendaratan kaki lonjak pada papan itu  diawali oleh tumit dan diikuti oleh hujung kaki. Setelah keseluruhan tapak kaki  menyentuh bumi, lonjakan dilakukan dengan mengangkat tumit terlebih dahulu  diikuti oleh tolakan kuat dari hujung kaki sehingga kaki itu terkedang lurus ke  depan. Setelah melepasi papan lonjakan, kaki melonjak (sebagai contoh kaki kiri)  itu digerakkan ke depan dalam keadaan bengkok.

3) Fasa Melangkah (Step)

Tapak kaki kiri ditolak sehingga kaki itu terkedang lurus. Pada masa yang sama  lutut kaki kanan dibawa tinggi ke depan. Kedua-dua tangan diayun dengan kuat ke  belakang untuk menggerakkan badan ke atas dan ke hadapan.

Semasa berada di udara  (iaitu fasa penerbangan), kaki kanan yang berada dihadapan, diayun sedikit ke  belakang (bengkok pada lutut) dan kaki kiri digerak ke depan supaya berada di  bawah badan. Kedudukan “kaki terbuka” (split) ini dikekalkan seberapa lama yang  boleh.

Sebelum mendarat, kaki kanan dibawa ke depan dan ianya menyentuh bumi.  Semasa berat badan dipindahkan ke depan, kaki kanan sebenarnya menyentuh bumi  sambil ia bergerak kearah belakang. Ketika kaki kanan memijak bumi ianya  dibengkokkan pada pergelangan kaki dan lutut. Kedua-dua tangan berada di  belakang.

4) Fasa melompat (jump)

Kaki bebas, iaitu kaki kiri diayun kuat ke depan (bengkok pada lutut). Kaki lonjak menolak dengan kuat disertai oleh ayunan tangan. Seterusnya teknik  penerbangan lompat jauh seperti gaya bunting atau ‘sail’ boleh digunakan semasa  berada di udara.

5) Fasa pendaratan

Kedua-dua kaki dan tangan diluruskan ke depan, badan condong ke depan untuk mendarat. Apabila tumit kaki mencecah pasir, kedua-dua lutut dengan segera  dibengkokkan dan ayunan kedua-dua tangan diteruskan sampai ke depan.

Latihan Ansur Maju

1. Melakukan lompat kijang secara berdiri

Mula dengan kaki lonjakan di hadapan. Hayun kaki bebas ke hadapan dan mendarat  dengan kaki lonjakan untuk membuat loncatan (hop). Seterusnya melangkah dengan kaki  yan sama dan mendarat dengan kaki lain untuk membuat lompatan. Selepas itu, mendarat  dengan kedua-dua belah kaki dengan lutut dibengkokkan. Ulang aktiviti beberapa kali.

2. Setelah langkah-langkah diatas dilakukan, berjalan dua langkah dan lakukan gerakan  yang sama seperti di atas. seterusnya berlari anak dan lakukan gerakan yang sama,  tetapi cuma untuk mencapai objektif yang ditetapkan, iaitu nisbah jarak lompatan 10:8:9.

3. Mulakan dengan belajar Lompat Kijang Berdiri:

 • Berdiri di belakang satu garisan dengan sebelah kaki di depan (kaki kanan).
 • Meloncat dari kaki kanan melintasi garisan dan mendarat di atas kaki kanan juga.
 • Melangkah ke depan dengan kaki kiri.
 • Melompat ke depan dari kaki kiri dan mendarat di atas kedua dua kaki.
 • Ulangi latihan di atas beberapa kali.
 • Melangkah dengan memberi perhatian pada butiran seperti yang dinyatakan dalam Rajah di bawah.
 • Berdiri di atas sebelah kaki (kanan) dengan kaki kiri dipegang oleh tangan kiri
 • Meloncat dengan kaki kanan dan mendarat di atas kaki kanan juga.
Latihan ansur maju lompat kijang

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.