Soalan Lazim Berkenaan Penyakit Asma

Asma atau lelah bererti seseorang itu mengidap penyakit dimana salur-salur pernafasannya akan mengecil ketika asma menyerang.

Asma atau dikalangan orang melayu dipanggil lelah merupakan satu penyakit yang boleh dianggap biasa di kalangan kanak-kanak. Ianya berlaku dikalangan 8-10% kanak-kanak. Biasanya kanak-kanak ini akan mengadu susah bernafas, batuk berpanjangan, tidak boleh tidur malam dan juga nafas berbunyi.

Apabila ibu bapa membawa kanak-kanak ini berjumpa doktor di klinik atau hospital, maka doktor akan memberitahu penyakit anak anda dan beberapa cara untuk mengatasi dan mengubati.

Apakah itu penyakit asma?

Asma atau  ‘Bronchiol asthma’ bererti seseorang itu mengidap penyakit dimana salur-salur pernafasannya akan mengecil ketika asma menyerang. Inilah yang menyebabkan seseorang itu sukar bernafas dan nafasnya akan berbunyi. Peringkat kedua asma adalah apabila berlaku radang (inflamation) di dinding-dinding salur pernafasan tersebut atas tindakbalas badan.

Saluran pernafasan mengecut ketika diserang asma

Dalam keadaan biasa dan normal kanak-kanak itu tidak mempunyai apa-apa tanda, kerana proses pengecilan itu adalah sementara. 

Walaupun asma secara amnya seperti penyakit biasa, tetapi kadangkala penyakit asma yang teruk boleh juga menyebabkan maut dan asma yang tidak terkawal boleh menyebabkan kanak-kanak itu mempunyai tumbesaran yang terganggu.

Apakah punca penyakit asma?

Asma adalah penyakit yang mempunyai banyak faktor penyebab; ianya adalah satu penyakit yang dikaitkan dengan keturunan dimana seseorang anak itu mempunyai kebarangkalian mendapat asma jika ibu bapanya mempunyai asma. Asma juga adalah satu daripada penyakit alahan (allergic), ‘allergic rhinitis’ dan ‘utricaria’.

Asma biasanya menyerang apabila seseorang itu tededah kepada faktor-faktor luaran yang dipanggil ‘allergen’ seperti habuk, cuaca sejuk, makanan, kucing atau haiwan berbulu yang lain dan juga jangkitan kuman pada saluran pernafasan (‘Upper Respiratory Tract Infection) dilihat apabila kanak-kanak itu demam dan batuk dan diserang asma.

Apakah tanda-tanda dan gejala asma?

  • Batuk berpanjangan di waktu malam hari atau cuaca sejuk.
  • Pernafasan berbunyi (wheezing).
  • Sesak pernafasan.
  • Merasakan dada sempit.

Bagaimanakah mengelak dari serangan asma?

Langkah pertama ialah dengan manjauhi faktor-faktor penyebab asma. Setiap pesakit biasanya mempunyai faktor penyebabnya sendiri dan biasanya kanak-kanak itu atau ibu bapanya tahu faktor ini. Cuba jauhi faktor penyebab dan anda boleh mengelak asma. 

Jika asma menyerang juga, bawalah kanak-kanak ke hospital atau klinik berhampiran untuk mendapatkan rawatan.

Apakah ubat untuk penyakit asma?

Antara ubat-ubat yang diberikan:

Syrup Ventolin (Salbutamol)

Ubat ini adalah untuk ‘bronchodilators’ iaitu untuk membuka semula saluran pernafasan yang mengecil.

Syrup Prednisolone

Ubat ini juga kadangkala diberikan bagi mengelakan berlakunya peringkat kedua asma iaitu peringkat radang saluran pernafasan.

Salbutamol Nebulizer

Dalam keadaan yang lebih serius, doktor akan memberikan ubat gas (nebulizer). Salbutamol Nebulizer mengandungi salbutamol dalam bentuk gas yang boleh terus sampai ke saluran pernafasan dan membukanya secepat mungkin.

Suntikan Hydrocortisone

Injection ini berfungsi sama seperti ‘prednisolone’ dan bertindak mengelakkan radang di saluran pernafasan.Bagi kanak-kanak yang kerap diserang asma. 

Ubat Inhaler Ventolin (biasanya botol biru)

Ubat inhaler ini sebenarnya adalah juga salbutamol dalam betuk gas di dalam tabung gas kecil. Ianya digunakan oleh kanak-kanak yang diserang asma, seperti gas nebulizer yang diberikan di hospital. Namun kanak-kanak perlu mempelajarinya dengan betul atau ibu bapa bolehlah membeli alat yang dipanggil ‘spacer’ yang berfulgsi mengumpul ubat sebelum disedut.

Pengambilan inhaler menggunakan spacer

Jika pengambilan Inhaler Ventolin tidak meredakan keadaan. Kanak-kanak mestilah segera dibawa berjumpa doktor.

Ubat pencegahan (biasanya botol coklat)

Ubat ini adalah dari jenis kortikosteroid di mana ia berfungsi untuk mencegah daripada diserang asma (bagi kanak-kanak yang kerap mendapat asma). Ubat ini juga berbentuk gas dan mesti diambil setiap hari mengikut arahan doktor. 

Walaupun kanak-kanak itu nampak sihat, mereka mesti juga mengambil ubat ini untuk mengelak diserang asma. Dalam rawatan kombinasi, ubat-ubat yang dibekalkan oleh doktor mencegah asma dari menyerang kanak-kanak dan jika kanak-kanak diserang asma, sekurang-kurangnya masih dapat dipulihkan dengan ventolin.

Bacaan Lanjut: Penyakit Asma (Lelah) 

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.