Soalan Lazim Berkenaan Febrile Fits (Sawan Demam)

Febrile fits atau sawan demam berlaku pada 10% pada kanak-kanak yang berumur antara 3 bulan dan 5 tahun dan biasanya keadaan ini tidak membahayakan.

Sawan demam atau febrile fits merupakan gejala yang kerap berlaku pada kanak-kanak yang berumur antara 6 bulan ke 5 tahun. Ianya bukanlah penyakit kronik dan selalunya tidak merbahaya atau mengancam nyawa tetapi boleh menimbulkan kerisauan kepada semua ibu bapa.

Keadaan anak ketika sedang febrile fit

Berikut disenaraikan soalan-soalan lazim berkenaan febrile fits yang selalu ditanya oleh ibu bapa.

Apakah yang dimaksudkan dengan febrile fits?

Pada ketika anak anda mengidap demam yang kuat iaitu suhu badannya tinggi, kadangkala anak anda akan mengalami sawan (fits) yang dilihat sebagai gerakan pada tangan dan kaki yang berulang-ulang, tidak sedarkan diri mata yang terbuka melihat ke atas, air liur yang berbuih keluar dari mulutnya dan kadankala ia terkencing atau terberak.

Dalam keadaan minima, hanya mata yang kelihatan terbuka ke atas atau salah satu dari keadaan yang diterangkan diatas. Tempohnya iadah selama kira-kira 5 minit. Selepas sawan berakhir, kanak-kanak biasanya akan tertidur. Keadaan ini dipanggil febrile fits atau sawan demam.

Apakah yang menyebabkan febrile fits?

Febrile fits ini disebabkan oleh keadaan dimana seorang kanak-kanak mempunyai tahap mendapat sawan yang lebih rendah berbanding biasa jika dia demam. Demam ini biasanya disebabkan oleh batuk selesema, sakit kerongkong ataupun apa jua seperti selepas suntikan immunisasi dan sebagainya.

Ianya berlaku pada 10% pada kanak-kanak yang berumur antara 3 bulan dan 5 tahun (satu daripada sepuluh kanak-kanak normal) dan biasanya keadaan ini tidak membahayakan. Ia juga biasa berlaku jika adik-beradiknya yang lain juga mengalami febrile fits. Biasanya ia berlaku sekali dalam sehari kecuali demam kanak-kanak tersebut tidak terkawal.

Apa yang perlu ibu bapa lakukan ketika febrile fits?

Ketika berlaku febrile fits, pertamanya baringkan kanak-kanak meniarap dengan kepalanya menoleh ke sisi, jangan sampai hidungnya tertutup dengan kain atau tilam. Ini adalah untuk mengelakkan dia dari tertelan air liurnya ke paru-paru yang amat merbahaya kerana boleh menyebabkan lemas. 

Jangan letakkan apa-apa benda di dalam mulut seperti sudu atau benda lain. Jauhkan dia dari tempat merbahaya seperti di tangga atau di dapur. Bawa kanak-kanak berjumpa doktor secepat mungkin untuk diberikan rawatan bagi demam kanak-kanak tersebut.

Bagaimana mengelakkan berlakunya febrile fits?

Jika anak anda pernah mengalami febrile fits, maka kemungkinan penyakit ini untuk berulang tetap ada, maka adalah penting untuk ibu-bapa mengelakkan ia daripada berlaku dengan memastikan demamnya tidak terlalu tinggi.

Apa yang boleh dilakukan jika demam anak terlalu tinggi?

  1. Cuba sejukkan badan anak anda dengan memberikan ubat demam sirap atau pil.
  2. Jika demam masih tinggi atau tiada ubat di rumah; buka pakaian anak anda dan letakkan di tempat yang berangin dan lapkan dengan air paip (bukannya air sejuk peti ais) sehingga badannya kembali sejuk.
  3. Dapatkan rawatan untuk demam anak anda dengan segera.

Apakah tanda-tanda merbahaya ketika febrile fits?

Berikut merupakan tanda-tanda merbahaya yang perlu diperhatikan ibu bapa:

  1. Anak tidak sedarkan diri lebih daripada setengah jam atau sawan lebih dari setengah jam. Sawan yang berlaku terlalu kerap.
  2. Anak mengalami muntah-muntah yang teruk, sawan disamping demam.
  3. Sawan hanya pada anggota tertentu, dan tidak seluruh badan.
  4. Sawan ketika kanak-kanak tidak demam.

Apakah kesan febrile fits kepada kanak-kanak?

Kanak-kanak ini biasanya normal dan febrile fits tidak mendatangkan apa-apa mudarat sewaktu dewasa. Walaupun kanak-kanak mungkin akan mendapat febrile fits lagi tetapi tiada masalah lain dalam tumbesaran dan pelajaran.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.