Sistem Metabolisma Badan Manusia

Metabolisma merupakan proses penukaran makanan kepada tenaga dalam badan manusia untuk melakukan aktiviti harian, jom ketahui lebih lanjut.

Metabolisma berasal dari perkataan Greek iaitu metaboie = berubah. Perubahan kimia yang berlaku dalam tubuh badan untuk memenuhi pelbagai fungsi pentingnya.

Metabolisma menukar bahan dalam makanan menjadi tenaga yang kita gunakan untuk berfikir atau untuk pertumbuhan badan.

Faktor yang boleh mempengaruhi metabolisma:

 • Iklim
 • Jenis pekerjaan
 • Saiz tubuh
 • Jenis pakaian
 • Umur
 • Jantina

Terdapat dua bentuk metabolisma iaitu:

 • Katabolisma – menghasilkan tenaga seperti pemecahan makanan dalam respirasi sel
 • Anabolisma – menggunakan tenaga untuk membentuk komponen sel seperti protein dan asid nukleik

Laluan metabolisma

Metabolisma karbohidrat

Hasil pencernaan dan penyerapan makanan berasaskan gula dan kanji yang terkandung di dalam darah iaitu sebagai glukosa. Adalah satu proses untuk mendapatkan bekalan tenaga melalui pencernaan makanan berasaskan karbohidrat seperti nasi, serat dan bijirin.

Metabolisma nukleik asid

Memainkan peranan untuk membawa maklumat molekul dalam sel, dan mensintesis protein serta menentukan ciri-ciri kepada semua makhluk. Elemen mengandungi maklumat yang diturunkan kepada sel-sel anak (genetik). Gen adalah terdiri dari dna atau rna (asid nukleik).

Metabolisma protein

Sebagai hasil pencernaan bahan makanan berasaskan protein yang diproses oleh enzim asid amino. Hanya 9 jenis asid amino yang diperlukan oleh tubuh badan. Selebihnya akan disimpan dipecahkan ke dalam hati bagi mengeluarkan nitrogen dan yang tinggal hanyalah karbon, oksigen dan hidrogen bagi menjalankan proses penghasilan haba dan tenaga. Kekurangan protein akan menyebabkan semua karbohidrat dan lemak habis digunakan. Badan menjadi kurus akibat pengurusan otot.

Enzim pencernaan protein:

 • Pepsin(dgn HCL) – protein = pepton
 • Rennin – menghasilkan kasein dari kasinogen
 • Pepsin(dgn HCL) – kasein = pepton

Metabolisma lipid

Lemak dalam diet kita adalah lipid, suatu bahan organik. Lipid dietari yang penting dalam diet kita adalah:

 • Trigliserida
 • Kolestrol dan
 • Fosfolipid

Lemak boleh didapati dalam daging,hasil tenusu dan kacang Jenis-jenis kolesterol adalah lipid yang hanya didapati dari makanan berasaskan haiwan dan tidak didapati dari tumbuh-tumbuhan. Kolesterol penting untuk membentuk hormon seperti testosteron dan estrogen. Fosfolipid boleh didapati dari kuning telur, hati, kekacang dan lecithin.

Bioenergetik

Makanan dan tenaga

Setiap pergerakan fizikal memerlukan tenaga. Tenaga boleh diperolehi melalui makanan. Penghasilan tenaga yang berterusan berlaku dalam badan kita untuk menampung kehidupan.

Tenaga didefinasikan sebagai kapasiti dalam badan kita untuk menampung kehidupan. Tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan tetapi ianya bertukar bentuk. Tenaga boleh terdapat dalam enam bentuk iaitu kimia, mekanikal, haba, cahaya, elektrik dan nuklear.

Tenaga yang dihasilkan semasa pemecahan makanan digunakan untuk menghasilkan kompaun kimia yang dikenali sebagai adenosina trifosfat (ATP) yang disimpan dalam sel-sel otot.

Apabila salah satu ikatan fosfat pada ATP terurai, 7 hingga 12 kilokalori tenaga dihasilkan. Tenaga yang dihasilkan semasa pemecahan ATP merupakan sumber tenaga sementara  yang boleh digunakan oleh sel-sel otot untuk melakukan kerja.

Makanan

Makan dalam kuantiti kecil tetapi kerap iaitu setiap empat hingga lima jam. Apabila ada kemasukan makanan, kadar metabolisme akan meningkat kerana badan perlu bekerja untuk mencernakan makanan. Secara tidak langsung ia juga akan meningkat bagi menukarkan makanan kepada tenaga.

Pastikan anda mengambil sarapan. Kajian menunjukkan individu yang mengambil sarapan secara tetap dalam masa dua jam selepas bangun tidur mempunyai keupayaan lebih baik untuk mengawal berat badan.

Apabila makan secara sihat:

 • Makan sekurang-kurangnya ½ cawan sayur pada setiap waktu makan
 • Makan sekurang-kurangnya satu jenis buah pada setiap waktu malam
 • Pelbagaikan jenis buah dan sayur
 • Pilih hidangan yang mengandungi buah dan sayur. Contoh: rojak buah / sayur, pecal
 • Jadikan buah sebagai snek
 • Makanlah ulam dan salad bersama hidangan anda

Makan bijirin penuh, kekacang dan biji-bijian:

 • Makan sarapan berasaskan bijiran penuh seperti oat, jagung dan capati
 • Pilih roti, roti pita, bijirin sarapan pagi dan biskut yang berasaskan bijirin penuh
 • Menggantikan atau campurkan nasi putih dengan nasi beras perang
 • Makan makanan seperti tauhu, temped an kacang panggang beberapa kali seminggu
 • Makan kekacang atau biji-bijian beberapa kali seminggu Contoh: Biji selasih dalam minuman atau kuih yang ditabur bijian

Had dan kurangkan makanan bergoreng dan berlemak:

 • Kurangkan kekerapan pengambilan makanan bergoreng
 • Pilihlah makanan yang rendah lemak -ambil kuih yang berminyak dalam kuantiti sedikit
 • Buang kulit dan lemak dari ayam atau daging sebelum dimasak dan dimakan
 • Pilihlah makanan yang rendah kekurangan lemak tepu dan kolestrol
 • Pilih makanan dan minuman yang kurang gula

Hadkan pengambilan makanan manis dan bergula:

 • Kurangkan minuman yang manis dan berkarbonat
 • Gunakan panel maklumat pemakanan untuk membuat perbandingan jumlah gula didalam sesuatu produk
 • Berhati-hati dengan pemanis tiruan

3 kelas makanan utama yang memberikan tenaga

Ketiga-tiganya mempunyai “nilai kalori” (kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut.

Kelas MakananNilai Kalori (kilokalori)Sumber
Karbohidrat4Nasi
Lemak9Minyak masak
Protein4Ikan dan daging

Masalah kesihatan yang sering berlaku jika mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah.

Masalah kesihatanPuncaGejalaCara mencegahCara merawat
MalnutrisiKekuranganSangat kurus dan tidak bertenagaMakan makanan seimbang dan mencukupiMemberi zat tambahan
AnorexiaTabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badanTerlalu kurusPendidikanKaunseling
ObesitiPengambilan kalori berlebihanKelihatan terlalu gemuk, pengumpulan lemak di bawah kulitMengawal pengambilan makananBersenam atau mengambil ubat dari doktor
Penyakit jantung dan Tekanan Darah TinggiMakan makanan berlemak berlebihanSerangan jantung dan cepat letih apabila melakukan aktiviti fizikalMengurangkan makanan berlemakPembedahan dan pengambilan ubat

Kadar Metabolik

Kadar metabolik lebih merujuk kepada penggunaan kimia daripada secara fizikal. Dalam keadaan sejuk hipotalamus akan mengawal otot rangka untuk mengecut dan mengendur secara aktif dan menyebabkan seseorang menggigil dan meningkatkan suhu badan.

Dalam masa yang sama kalenjar adrenal merembeskan hormone adrenalina dan noradrenalina manakala kalenjar tiroid akan merembeskan hormone tiroksina, semua hormone ini bertujuan untuk meningkatkan suhu badan dengan cara meningkatkan metabolisma badan.

Dalam keadaan panas, aktiviti otot rangka akan berkurangan, begitu juga dengan perembesan hormon-hormon tertentu oleh kalenjar adrenal dan kalenjar tiroid akan berkurangan.

Keperluan tenaga dalam badan

Dalam kehidupan harian, tenaga kimia dalam makanan ditukar semasa respirasi kepada tenaga kinetik dan tenaga haba. Tenaga kinetik digunakan untuk membuat kerja manakala tenaga haba memanaskan badan.

Jumlah tenaga kimia yang dihasilkan oleh makanan diukur dalam unit kilojoule (kj). 1 kj = 1000joule (J). Jumlah tenaga yang diperlukan oleh seseorang bergantung kepada beberapa faktor seperti jantina, umur, saiz badan dan aktiviti fizikal yang dijalankan.

Apabila saiz badan bertambah keperluan tenaga juga bertambah. Luas permukaan yang lebih menyebabkan lebih banyak tenaga haba hilang. Jadi lebih banyak tenaga diperlukan untuk menggantikan tenaga yang hilang.

Individu yang aktif boleh memakan makanan (karbohidrat dan lemak) yang banyak kerana apa yang dimakan akan dipecahkan secara pengoksidaan untuk membebaskan tenaga. Perempuan memerlukan kurang tenaga jika dibandingkan dengan lelaki kerana purata berat badan perempuan kurang.

Kanak-kanak sedang membesar memerlukan lebih banyak tenaga jika dibandingkan denga orang dewasa kerana kadar pertumbuhan mereka lebih pesat dan kadar metabolisma mereka lebih tinggi kerana mereka lebih aktif dan cergas.

Thermoregulasi

 • Thermo – haba
 • Regulasi – pengawalan haba

Thermoregulasi adalah kemampuan organisma untuk mengekalkan suhu badan dalam keadaan tertentu walaupun keadaan suhu persekitaran berbeza. Jika badan tidak mampu untuk mengekalkan suhu badan pada aras normal dan meningkat melebihi aras normal, keadaan hyperthermia akan berlaku.

Sebaliknya, apabila suhu badan menurun melebihi aras normal dikenali sebagai hypothermia. Suhu badan dikawal oleh hipotalamus, satu struktur di otak yang merupakan sebahagian dari sistem saraf pusat.

Hipotalamus anterior berfungsi mengatur pembuangan panas. Hipotalamus posterior berfungsi mengatur upaya penyimpanan panas. Contohnya, sekiranya kulit kita menjadi panas kerana cuaca panas atau demam, tubuh badan akan membuat penyesuaian untuk mengurangkan haba.

Pertama, lebih darah akan mengalir berdekatan dengan kulit supaya haba dapat dibebaskan dengan lebih mudah melalui kulit. Kedua, perpeluhan akan bermula dan penyejatan peluh akan mengurangkan haba badan.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.