Sindrom Kaki Resah (Restless Leg Syndrome)

Penghidap Sindrom Kaki Resah tidak mampu duduk diam untuk tempoh yang lama kerana mereka merasa perlu untuk menggaru atau menggerakkan kaki mereka.

Sindrom Kaki Resah boleh berlaku dikalangan mereka yang dianggap normal. Mereka yang mempunyai Sindrom Kaki Resah tidak mampu duduk diam untuk tempoh yang lama kerana mereka merasa perlu untuk menggaru atau menggerakkan kaki mereka.

Gangguan Sindrom Kaki Resah boleh dirasai berlaku pada anggota kaki dan juga anggota tangan. Mereka yang menghidap gangguan Sindrom Kaki Resah seringkali turut menghidap Masalah Pergerakan Anggota Berkala.

Gangguan Sindrom Kaki Resah akan mengganggu penghidapnya menyebabkan mereka menghadapi masalah untuk tidur.

Tanda-tanda Sindrom Kaki Resah

Simptom yang biasa dirasa adalah rasa “merayap” pada bahagian kaki apabila sedang terbaring kaku, terutamanya pada bahagian waktu hendak tidur. Perasaan “merayap” ini adalah berbeza dengan rasa semut-semut atau kekejangan.

Gangguan Sindrom Kaki Resah lenyap sementara dengan menggaru atau menggerakkan kaki.

Keperluan menggaru dan menggerakkan anggota kaki boleh mengganggu mereka yang menghidap Sindrom Kaki Resah daripada tidur nyenyak.

Mereka juga menghadapi masalah untuk duduk diam untuk masa yang lama ditempat-tempat seperti dalam kereta, kapalterbang, bas, menonton wayang dan lain-lain.

Tanda sindrom kaki resah

Siapa yang mengalami Sindrom Kaki Resah

Dianggarkan lima hingga sepuluh peratus mengalami “Sindrom Kaki Resah” pada satu ketika sepanjang hidup mereka. Sindrom Kaki Resah adalah lebih kerap pada orang berumur tetapi juga didapati pada setiap peringkat umur bagi kedua-dua jantina.

Sindrom Kaki Resah muncul dan menghilang tanpa sebab-sebab yang jelas bagaimanapun kadang-kala Sindrom Kaki Resah berkait dengan mereka yang mengandung.

Punca Sindrom Kaki Resah

30% daripada penghidap Sindrom Kaki Resah mewarisi keadaan itu. 70% yang lain tidak diketahui puncanya. Bagaimanapun, beberapa keadaan didapati mampu mencetuskan Sindrom Kaki Resah seperti :

Sebab-sebab lain yang mencetuskan Sindrom Kaki Resah termasuk:

  • Kafein
  • Merokok
  • Keletihan
  • Berhenti atau mula makan ubat tertentu
  • Suhu panas atau sejuk melampau

Rawatan dan cara mengawal

  • Melakukan senaman ringan ke sederhana
  • Mengurut bahagian kaki
  • Mendapatkan mandian air panas atau spa
  • Mengambil ubat

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.