Sakit Tekak – Diagnosis dan Rawatan

Jika perlu, doktor akan mengambil sampel tekak terutama jika mengesyaki bakteria atau virus tertentu seperti stresptococcus.

Diagnosis

Pemeriksaan fizikal akan dijalankan yang meliputi:

 • Menggunakan lampu untuk melihat keadaan tekak, hidung dan mungkin telinga
 • Memeriksa bahagian leher untuk melihat sebarang bengkak atau kelenjar limfatik
 • Mendengar bunyi paru-paru menggunakan stetoskop

Pengambilan sampel tekak (throat swab)

Jika perlu, doktor akan mengambil sampel tekak terutama jika mengesyaki bakteria atau virus tertentu seperti stresptococcus. Doktor akan menggunakan alat khas dan memasukkannya sehingga ke bahagian belakang tekak untuk mendapatkan titisan dan dimasukkan ke dalam bekas khas untuk dihantar ke makmal.

Terdapat juga ujian antigen rapid yang boleh dijalankan dalam beberapa minit sahaja. Tetapi ujian yang lebih tepat adalah dihantar ke makmal dan menggunakan kultur namun memakan masa 24 hingga 48 jam.

Ujian antigen rapid kurang sensitif walaupun cepat. Oleh itu mungkin doktor masih menghantar ujian kultur walaupun telah menggunakan ujian antigen rapid.

Terdapat juga ujian molekular untuk mengesan streptococcus yang perlu dihantar ke makmal tetapi hanya mengambil masa kurang sehari untuk mendapatkan keputusannya.

Cara pengambilan sampel tekak

Rawatan sakit tekak

Jika disebabkan oleh virus biasanya akan berlarutan dari 5 ke 7 hari dan tidak memerlukan sebarang rawatan perubatan.

Untuk mengurangkan sakit dan demam, ubat tahan sakit seperti acetaminophen dan paracetamol boleh diambil.

Ubat ini boleh dibeli di farmasi biasa tanpa preskripsi doktor untuk melegakan keadaan dan selepas itu pesakit hanya perlu berehat.

Jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak atau remaja kerana boleh menyebabkan Sindrom Reye’s, yang boleh merosakkan hati dan otak walaupun jarang berlaku.

Rawatan jangkitan bakteria

Jika sakit tekak disebabkan jangkitan bakteria, doktor akan memberikan ubat antibiotik

Ubat antibiotik ini mestilah dihabiskan seperti yang diberikan oleh doktor walaupun semua simptom telah hilang. Kegagalan menghabiskan antibitik boleh menyebakan jangkitan berulang dan menjadi lebih teruk lagi atau pun jangkitan merebak ke bahagian lain.

Selain itu, untuk jangkitan streptococcus ianya boleh menyebakan kanak-kanak mendapat demam rheumatik atau keradangan buah pinggang yang teruk jika tidak menghabiskan antibiotik.

Jika terlupa makan sila rujuk semula kepada doktor atau ahli farmasi.

Rawatan lain

Jika sakit tekak bukan disebabkan jangkitan, rawatan lain yang lebih sesuai akan dicadangkan oleh doktor mengikut diagnosis.

Rawatan di rumah

Tips rawatan di rumah yang berikut boleh memberikan kelegaan untuk sakit tekak:

 • Rehat yang cukup. Dapatkan tidur yang cukup dan kurangkan bercakap.
 • Minum air yang cukup. Air dapat membasahkan tekak dan mengelakkan dehidrasi. Elakkan alkohol dan kopi yang akan menyebabkan dehidrasi.
 • Ambil makanan dan minuman panas. Boleh cuba teh madu atau sup untuk senang menelan.
 • Ambil aiskrim untuk melegakan tekak dan menambah selera.
 • Berkumur dengan air garam. Gunakan air garam sebanyak suku atau setengah sudu dicampur dengan 120-240ml air suam untuk melegakan tekak. Kanak-kanak berumur lebih 6 tahun juga boleh mencubanya.
 • Pastikan udara lembap. Boleh gunakan alat pelembap udara (humidifier) yang boleh mengurangkan iritasi tekak tetapi pastikan alat itu selalu dicuci bagi mengelakkan pertumbuhan kulat dan bakteria. Boleh juga mencuba mandian stim beberapa minit.
 • Ambil lozenge atau gula-gula. Kedua-duanya boleh melegakan tekak tetapi tidak digalakkan untuk kanak-kanak bawah 4 tahun kerana risiko tercekik.
 • Elakkan bahan kimia dan asap rokok.

Perubatan alternatif

Terdapat banyak rawatan alternatif untuk melegakan sakit tekak walaupun kurang bukti dan kajian. Namun pastikan ubat doktor seperti antibiotik dihabiskan terlebih dahulu.

Rujuk doktor jika ingin menggunakan mana-mana herba kerana boleh bertindakbalas dengan ubat atau antibiotik dan mungkin juga herba tersebut tidak selamat untuk kanak-kanak, ibu menyusu, wanita mengandung atau penyakit tertentu.

Selalunya herba ini diberi dalam bentuk teh, semburan ataupun lozenge.

Bacaan lanjut berkenaan sakit tekak:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.