Ruam Panas – Punca, Tanda dan Rawatan

Ruam panas merupakan ruam yang kerap berlaku di kawasan beriklim panas dan lembap disebabkan berpeluh dan sering dialami oleh bayi serta kanak-kanak.

Ruam panas juga dikenali sebagai ruam peluh atau miliaria. Ianya merupakan ruam kulit yang gatal tetapi tidak berbahaya. Ruam panas akan menyebabkan bintik merah pada kawasan di mana peluh berkumpul seperti pada ketiak, belakang, bawah payudara, dada, kangkang, lipatan siku, lipatan lutut dan juga pinggang.

Ianya berlaku apabila badan berpeluh lebih banyak daripada biasa. Ruam panas kerap berlaku di negara beriklim panas, manakala bagi negara yang mempunyai banyak musim pula ianya selalu berlaku pada musim panas.

Tanda dan gejala

Ruam panas akan menyebabkaan:

 • Bintik merah atau lepuh yang jernih. Pada bayi, ianya berlaku pada lipatan kulit, pada muka dan juga kawasan lampin.
 • Kulit gatal dan rasa mencucuk
 • Kemerahan dan bengkak sedikit pada kawasan terlibat

Gejala ini selalunya berlaku selama dua ke tiga hari.

Punca ruam panas

Ruam panas berpunca daripada kelenjar peluh yang tersumbat dan mengalami keradangan disebabkan persekitaran yang panas dan berkelembapan tinggi.

Ruam panas kerap berlaku pada bayi baru lahir kerana kelenjar peluh mereka masih belum terbentuk sepenuhnya. Ianya juga boleh berlaku pada kanak-kanak.

Bila perlu berjumpa doktor

Jika kawasan berlakunya ruam panas mengalami jangkitan, anda atau anak anda mungkin memerlukan ubat antibiotik. Jumpa doktor jika:

 • terdapat lepuh yang dipenuhi nanah
 • kawasan terlibat menjadi merah dan bengkak, atau terasa panas apabila disentuh
 • ruam berlaku melebihi tempoh 3 hari
 • anda atau anak anda menjadi tidak sihat atau mengalami demam
 • anda atau anak anda mengalami bengkak pada kelenjar limfatik, yang terasa seperti biji di bawah kulit

Pengesanan

Ruam panas boleh dikesan oleh doktor hanya melalui pemeriksaan fizikal. Selain itu doktor mungkin akan mengambil sampel swab atau sapuan jika mengesyaki berlakunya jangkitan kuman.

Rawatan

Ruam panas selalunya akan sembuh dengan sendiri tanpa rawatan. Walaubagaimanapun, terdapat ubat yang boleh dibeli dari farmasi bagi mengurangkan kegatalan. Ini termasuklah losyen calamine (untuk mengurangkan gatal) dan ubat antihistamin. Doktor juga mungkin akan mencadangkan krim hidrokortisone yang tidak kuat, iaitu sejenis krim steroid bagi mengurangkan keradangan.

Bincang dengan doktor atau ahli farmasi berkenaan ubat yang sesuai untuk anda atau anak anda berdasarkan gejala yang berlaku.

Selain itu, ubat antibiotik juga mungkin diperlukan jika berlakunya jangkitan kuman.

Jika anda mengalami ruam panas, terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan bagi mengurangkannya:

 • Sejukkan badan bagi mengelakkan berpeluh. Elakkan cuaca panas dan kelembapan tinggi, pergi ke kawasan yang mempunyai pendingin hawa atau berdekatan kipas serta pastikan pengudaraan yang baik.
 • Pastikan kulit sentiasa kering.
 • Pakai pakaian longgar yang boleh mencegah badan menjadi panas dan kulit menjadi gatal. Elakkan kain yang boleh memberikan iritasi kepada kulit, seperti kapas atau kain yang kasar.
 • Dapatkan mandian sejuk yang boleh memberikan kelegaan sementara dari kegatalan, tetapi mandian yang terlampau lama perlu dielakkan kerana ianya boleh mengurangkan minyak semulajadi pada kulit yang membantu melindungi kulit dan mengelakkan ruam panas menjadi lebih teruk.

Ruam panas pada bayi dan kanak-kanak

Jika anak anda mendapat ruam panas, sejukkan badan dan keringkan kulit mereka. Disarankan kanak-kanak memakai pakaian kapas yang nipis dan elakkan memakai terlampau banyak lapisan pakaian.

Anda boleh mengurangkan kegatalan anak anda dengan mandian suam, elakkan menggunakan sabun kerana boleh menambahkan iritasi pada kulit. Anda juga boleh meletakkan tuaman sejuk pada kawasan ruam bagi memberikan kelegaan.

Dapatkan pemeriksaan dan nasihat doktor serta ahli farmasi bagi mengurangkan kegatalan dan mengelakkan anak anda menggaru secara berlebihan, seperti menggunakan losyen calamine atau krim kortikosteroid. Ini bagi mencegah jangkitan kuman pada kulit.

Tukar pakaian yang dibasahi peluh serta lampin dengan kerap. Pastikan kulit terutamanya kawasan lipatan berada dalam keadaan kering selepas mandi dan elakkan dari menggunakan tilam atau cadar plastik.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.