Rawatan Utama Penyakit Mental

Maklumat terus terang dan tepat dapat membantu kakitangan kesihatan dalam menentukan diagnosa dan merancang jenis rawatan dengan tepat.

Seperti penyakit fizikal, penyakit mental juga boleh diubati. Apabila seseorang mengalami penyakit mental, mereka perlu menjalani penilaian oleh kakitangan kesihatan.

Maklumat terus terang dan tepat dapat membantu kakitangan kesihatan dalam menentukan diagnosa dan merancang jenis rawatan dengan tepat.

Sebahagian besar daripada mereka dapat dirawat sebagai pesakit luar tanpa memerlukan kemasukan ke hospital atau institusi mental.

Terdapat berbagai jenis rawatan untuk penyakit mental. Rawatan yang diberikan kepada sesesorang bergantung kepada jenis penyakitnya dan keperluan individu. 

Rawatan-rawatan Utama Yang Selalu Digunakan

Psikoterapi dan kaunseling 

Kaunseling boleh membantu pesakit memahami keadaan diri dan perasaannya dengan lebih mendalam. Rawatan ini diberikan secara pesakit luar. Seseorang itu mungkin memerlukan beberapa sesi kaunseling sebelum mendapat kesan rawatan yang optimmum.

Jumlah sesi kaunseling bergantung kepada jenis penyakit dan keperluan individu.

Sesi kaunseling dan meluahkan perasaan

Rawatan psikotropik 

Terdapat berbagai jenis ubat-ubatan yang dikelaskan sebagai ubat psikotropik yang digunakan untuk rawatan penyakit mental. Ubat-ubatan antipsikotik boleh mengurangkan atau menghapuskan gejala-gejala psikosis.

Sementara ubat-ubatan jenis lain boleh mengurangkan tekanan, kemurungan dan keresahan (anxiety) sehingga pesakit dapat mengendali gejala-gejala penyakitnya dengan lebih baik. Sebahagian ubatan jenis ini mengambil masa yang agak lama sebelum memberi kesan.

Bagaimanapun, pengambilan ubat-ubatan jenis ini mestilah mendapat nasihat dari pengamal perubatan yang sah sahaja. Sebahagian pesakit mental perlu meneruskan pengambilan ubatan psikotropik untuk jangka masa yang panjang sepertimana rawatan fizikal, contohnya penyakit darah tinggi dan kencing manis

Rawatan tingkahlaku 

Rawatan jenis ini memberi tumpuan kepada membantu pesakit mengubah cara berfikir atau tingkahlaku yang tertentu yang mengganggu dan menimbulkan gejala penyakit. Terdapat berbagai jenis rawatan tingkahlaku yang boleh digunakan untuk merawat penyakit mental tertentu. Teknik releksasi adalah merupakan satu contoh rawatan jenis ini. 

Rawatan elektrokonvulsif 

Rawatan elektrokonvulsif diberikan melalui pengaliran elektrik bervoltan amat rendah merentasi otak seseorang. Rawatan jenis ini adalah selamat, tidak berbahaya dan biasanya digunakan untuk merawat penyakit kemurungan yang serius. Sebelum rawatan diberikan, seseorang itu akan diberi bius.

Rawatan elektrokonvulsif sedang dijalankan

Kumpulan sokongan dan pembimbing sebaya

Kumpulan sokongan dan pembimbing sebaya juga telah menjadi sebahagian dari strategi rawatan pesakit mental. Dalam era informasi dan kemajuan media sosial, satu platform terbaru telah diwujudkan bagi memberi sokongan kepada pesakit mental ini.

Namun pesakit dinasihatkan untuk berhati-hati memilih kumpulan sokongan dan pembimbing dikhuatiri akan memburukkan keadaan mereka.

Kumpulan sokongan dan pembimbing sebaya

Kesimpulan

Jika anda mempunyai tanda-tanda kesihatan mental, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor perubatan bertauliah sebelum diagnosis dibuat bagi mengelakkan keadaan menjadi bertambah buruk.

Boleh terus pergi ke mana-mana klinik kesihatan berdekatan dan ceritakan masalah anda kepada doktor tersebut dan pemeriksaan akan dijalankan sebelum anda dirujuk kepada pakar psikiatri jika perlu.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.