Rawatan Perubatan Untuk Penagih Dadah dan Substans

Rawatan perubatan untuk penagihan perlu digabungkan dengan kaunseling dan terapi tingkahlaku bagi mewujudkan rawatan yang holistik.

Rawatan perubatan atau Medication-Assisted Treatment (MAT) bermaksud kombinasi ubat-ubatan dan juga terapi tingkahlaku dalam merawat masalah penagihan dadah dan substans.

Adalah penting untuk memahami bahawa rawatan perubatan ini bukanlah bermaksud menggantikan sesuatu dadah dengan dadah yang lain, dan jika rawatan dijalankan dengan betul ubat yang digunakan tidak mendatangkan ketagihan.

Rawatan perubatan perlu digabungkan dengan kaunseling dan terapi tingkahlaku untuk mewujudkan rawatan yang holistik bagi meningkatkan kejayaan program rawatan.

Kajian telah menunjukkan bahawa gabungan ubat-ubatan dan terapi telah berjaya merawat masalah penagihan di samping mengekalkan kepulihan. Ianya juga berjaya mencegah masalah overdos opioid.

Terdapat banyak pilihan rawatan perubatan yang boleh dijalankan, tetapi rawatan yang paling berjaya adalah untuk merawat ketagihan opioid dan alkohol.

Ubat-ubatan yang diberikan bertindak untuk mengembalikan semula tindakbalas kimia di dalam otak kepada normal, menghilangkan euforia keseronokan yang disebabkan pengambilan substans, mengurangkan craving, dan mengembalikan semula fungsi badan kepada normal tanpa kesan negatif yang boleh menyebabkan relaps.

Keberkesanan rawatan perubatan untuk merawat penagihan

Berdasarkan kajian, rawatan perubatan untuk penagihan telah terbukti berjaya mengurangkan keperluan untuk proses detoksifikasi secara inpatient. Ianya juga membantu penagih untuk kekal dalam rawatan di samping memulakan kehidupan yang normal semula.

Kurangnya pencarian dan penggunaan substans secara terlarang telah membantu mengurangkan kadar jenayah di kalangan penagih. Penagih yang mengikuti rawatan perubatan ini juga didapati boleh kembali bekerja seperti biasa.

Bagi wanita pula, kadar komplikasi terhadap bayi dan kandungan telah menurun bagi mereka yang mengikuti program rawatan perubatan ini. Selain itu, masalah penyakit berjangkit seperti HIV, AIDS dan hepatitis yang disebabkan oleh virus telah menurun dengan mendadak.

Di Malaysia, penggunaan rawatan perubatan untuk penagihan telah diaplikasikan dengan penggunaan Methadon di dalam rawatan penagihan opiod di bawah Program Pengurangan Kemudaratan, Kementerian Kesihatan Malaysia. Kejayaan program ini telah dibuktikan melalui Laporan Malaysian Methadone Treatment Outcome Study 2016.

Rawatan perubatan untuk penagihan opioid

Pilihan rawatan perubatan untuk penagihan opioid adalah termasuk methadon, buprenorphin dan naltrexone. Methadon telah digunakan sejak sekian lama untuk merawat mereka yang bergantung kepada opioid. Apabila diambil secara terkawal dengan pemantauan kakitangan perubatan, ianya adalah efektif dan selamat. 

Methadon bertindak dengan dua cara berikut: 

  • dengan mengurangkan gejala tarikan opioid yang menyeksakan
  • tidak menghasilkan kesan keseronokan atau “high” seperti yang dihasilkan oleh opioid yang lain seperti heroin dan oksikodon

Buat masa ini, pemberian Methadon hanya dilakukan di pusat-pusat pemberian berlesen dan akan dipantau oleh doktor perubatan bertauliah. Methadone boleh diberikan dalam bentuk pil, cecair atau wafer.

Tempoh rawatan pemberian Methadone adalah bergantung kepada keadaan dan keperluan setiap individu dan akan sentiasa dipantau.

Buprenorphine merupakan salah satu alternatif dalam rawatan penagihan opioid. Ubat ini bertindak dengan mengurangkan gejala tarikan opioid. Ubat ini adalah selamat untuk digunakan disebabkan ianya mempunyai “ceiling effect”.

Ceiling effect bermaksud kesan euforia atau “high” dari pengambilan ubat ini adalah minima dan tidak akan meningkat walaupun dos bertambah. Jadi ianya tidak akan menyebabkan masalah kebergantungan dan penagihan.

Naltrexone pula merupakan ubat yang bertindak dengan menghalang kesan euforia dan sedatif yang disebabkan oleh opioid seperti heroin dan morfin.

Oleh itu jika seseorang mengambil semula opioid, mereka tidak lagi merasa kesan euforia dan “high” seperti biasaUbat ini amat sesuai digunakan untuk mencegah relaps.

Rawatan perubatan untuk penagihan dadah yang lain

Selain untuk masalah opioid dan alkohol, masih tiada lagi rawatan perubatan yang betul-betul berkesan untuk penagihan substans yang lain seperti stimulan atau depresan.

Namun rawatan sokongan boleh diberikan bergantung kepada gejala tarikan yang disebabkan oleh substans tersebut. Pemantauan perubatan secara berterusan terutamanya ketika proses detoksifikasi adalah penting.

Bagi klien yang mempunyai gejala penyakit mental dan psikosis pula, ubat-ubat khas bagi merawat penyakit tersebut mungkin diperlukan bergantung kepada diagnosis dan pemeriksaan lanjut oleh pakar psikiatri.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.