Rawatan Alternatif Untuk Simptom Putus Haid

Sekiranya anda ingin menggunakan cara rawatan alternatif, pastikan orang yang menawarkan rawatan ini adalah seorang yang bertauliah.

Kebanyakan wanita menggunakan rawatan sampingan seperti rawatan alternatif dan tradisional untuk masalah putus haid mereka. Sesetengah rawatan ini memberikan kebaikan namun ada juga yang merbahaya.

Sekiranya anda ingin menggunakan cara rawatan alternatif, pastikan orang yang menawarkan rawatan ini adalah seorang yang bertauliah. Beberapa kaedah rawatan lain yang boleh digunakan ialah: 

a) Rawatan Herba

Teh herba atau ekstrak sediaan herba boleh digunakan untuk merawat simptom putus haid. Ia biasanya diberikan dengan mengambil kira nutrisi yang diambil. Sebagai contoh, pati rhizome daripada Black Cohosh iaitu sejenis pohon bunga kecil yang dijumpai di Amerika Utara dan didagangkan dengan nama produk Remifemin. Ianya boleh didapati di farmasi-farmasi berdekatan. 

b) Neuropati

Pakar neuropati percaya kepada kebolehan badan untuk sembuh dengan sendiri. Perhatian diberikan kepada diet dan penurunan tabiat buruk yang boleh mengurangkan keharmonian semulajadi badan. Kadang-kala nutrisi tambahan akan mereka cadangkan. 

c) Akupuntur

Prinsip asas akupuntur juga adalah berdasarkan keupayaan tubuh badan untuk sembuh dengan sendiri. Terdapat beberapa laluan tenaga di dalam tubuh badan yang juga diganggu dengan cara tertentu boleh mempengaruhi keseimbangan semulajadi badan. Pakar akupuntur menggunakan jarum untuk merawat proses terjadinya sesuatu penyakit. 

Rawatan akupuntur

d) Homeopati

Ramuan homeopati turut mementingkan keharmonian tubuh badan. Ramuan diberikan untuk menghasilkan simptom yang hampir sama seperti yang sedang berlaku pada tubuh badan. Ini adalah untuk mempengaruhi tubuh badan supaya menyimpan keharmonian semulajadinya dan menghalang terjadinya sesuatu penyakit. 

e) Refleksologi

Pakar refleksologi percaya bahawa terdapat daya kehidupan yang mengalir menerusi sepuluh saluran di dalam badan bermula daripada ibu jari kaki. Tekanan yang dikenakan kepada kaki pada tempat-tempat yang berbeza akan meransang reflek yang mempengaruhi organ tertentu badan. 

f) Hipnoterapi

Pakar hipnoterapi membantu mengurangkan tekanan dan kemurungan, membantu mengurangkan kebergantungan kepada alkohol dan merokok serta membantu mengawal simptom fizikal yang tidak mempunyai penyebab. 

g) Urut

Urutan adalah satu rehat yang terbaik untuk tubuh badan anda. Ia mengurangkan tekanan serta menghilangkan kesakitan. Urutan juga meransang peredaran darah. 

Baca lagi berkenaan Putus Haid (Menopause):

  1. Mengapa Berlakunya Putus Haid (Menopause)
  2. Tanda-tanda Putus Haid (Menopause)
  3. Perubahan dan Risiko Selepas Putus Haid
  4. Tips Pemakanan Selepas Putus Haid
  5. Rawatan Hormon Untuk Komplikasi Putus Haid
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.