Rabun Dekat – Punca, Tanda dan Rawatan

Rabun dekat bermaksud pandangan menjadi kabur apabila melihat objek yang dekat tetapi tiada masalah untuk melihat objek yang jauh.

Rabun dekat bermaksud pandangan menjadi kabur apabila melihat objek yang dekat tetapi tiada masalah untuk melihat objek yang jauh. Dari segi perubatan ianya juga dipanggil hyperopia. Lebih kurang 5 ke 10 peratus penduduk dunia mengalami masalah ini.

Untuk memahami rabun dekat, kita perlu mengetahui bagaimana penglihatan kita berfungsi dahulu. Terdapat dua bahagian mata yang terlibat dalam penglihatan iaitu kornea dan kanta. Kornea merupakan bahagian depan lutsinar pada bebola mata. Kanta pula merupakan struktur di dalam mata yang boleh berubah bentuk apabila mata sedang fokus ke arah objek.

Kornea dan kanta bekerjasama untuk mengubah atau membiaskan cahaya yang masuk ke dalam mata sebelum ianya tiba ke bahagian retina. Retina terletak di belakang bebola mata. Ianya berfungsi untuk menerima isyarat visual dan menghantarnya ke saraf optik sebelum diproses oleh otak.

Kanta dan kornea yang normal membenarkan seseorang untuk melihat atau memfokuskan objek dengan jelas. Namun jika kornea berubah bentuk, mata tidak dapat fokus dengan sempurna lalu menyebabkan rabun.

Terdapat beberapa tahap rabun dekat bergantung kepada kebolehan mata untuk fokus pada objek yang dekat. Jika anda boleh melihat objek yang sangat jauh dengan jelas, bermaksud rabun dekat anda sudah teruk. Secara umumnya rabun dekat boleh dipulihkan dengan menggunakan cermin mata atau kanta lekap. Pembedahan refraktif juga boleh dilakukan.

Punca rabun dekat

Kornea yang menjadi rata merupakan salah satu punca rabun dekat. Ianya juga boleh disebabkan oleh bebola mata seseorang lebih pendek dari normal yang menyebabkan cahaya fokus di belakang retina. Seseorang juga lebih mudah mendapat rabun dekat jika kedua-dua ibu bapa menghidapinya.

Bagaimana rabun dekat berlaku dan cara pembetulan.

Tanda-tanda dan gejala

Jika anda mengalami rabun dekat, mata anda akan bekerja lebih keras untuk melihat objek yang dekat. Ini akan menyebabkan keletihan mata. Sesetengah gejala rabun dekat adalah disebabkan keletihan mata ini.

Antara gejalanya adalah:

 • Mata kabur ketika membaca atau melihat objek pada jarak dekat
 • Mengecilkan mata untuk melihat dengan lebih jelas
 • Mata merasa sakit atau pedih. Boleh juga berlaku disekeliling mata
 • Sakit kepala selepas membaca atau melakukan tugas yang memerlukan anda fokus kepada keadaan sekeliling

Pada kanak-kanak, mata juling atau strabismus boleh terbentuk apabila rabun dekat yang teruk tidak dikesan dan dirawat.

Pengesanan rabun dekat

Doktor boleh mengesan rabun dekat ketika melakukan pemeriksaan mata.

 • Doktor mata atau ahli optometri akan memeriksa tahap penglihatan pada jarak berbeza menggunakan carta mata.
 • Bergantung kepada tahap penglihatan, doktor mungkin akan melakukan pemeriksaan dalam mata. Untuk pemeriksaan ini, doktor perlu mengembangkan anak mata dengan menggunakan ubat titis sebelum pemeriksaan dilakukan. Kemudian doktor akan menggunakan alat khas untuk melihat bahagian dalam mata dengan lebih jelas.
 • Doktor juga akan menggunakan kanta pembesar untuk memeriksa mata dengan lebih dekat.
 • Doktor atau ahli optometri juga akan menggunakan pelbagai jenis kanta untuk melihat jika penglihatan anda menjadi lebih jelas.

Ujian penglihatan di sekolah selalunya lebih melihat kepada masalah rabun jauh dan rabun warna dan mungkin terlepas masalah rabun dekat. Jika kanak-kanak tidak melepasi mana-mana ujian penglihatan ketika di sekolah, disarankan untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut dengan doktor mata atau ahli optometri untuk melihat punca sebenar masalah itu.

Kanak-kanak juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan mata jika kerap mengecilkan mata, juling, sakit kepala, mengadu mata kabur atau mengalami masalah pembelajaran.

Rawatan rabun dekat

Rawatan paling mudah untuk memulihkan rabun dekat adalah dengan menggunakan cermin mata dan kanta lekap. Kedua-dua alat ini mempunyai kanta pembetul yang akan mengubah bagaimana cahaya memasuki mata seterusnya membantu mata untuk fokus.

Mata orang muda selalunya boleh membetulkan sendiri mana-mana masalah penglihatan termasuk rabun dekat kerana kanta mata yang masih fleksibel. Selalunya rabun dekat pada kanak-kanak tidak memerlukan apa-apa rawatan. Doktor mungkin akan menyarankan penggunaan cermin mata jika:

 • Terdapat perbezaan tahap penglihatan pada kedua-dua belah mata
 • Mata menjadi juling atau strabismus
 • Kabur yang teruk

Pembedahan refraktif juga boleh merawat rabun dekat. Permbedahan ini melibatkan prosedur seperti in-situ keratomileusis atau LASIK. Pembedahan LASIK boleh merawat kedua-dua masalah rabun dekat dan rabun jauh. Pembedahan ini menggunakan lazer untuk mengubah kelengkungan kornea supaya cahaya dapat membias dengan tepat dan boleh fokus semula pada retina.

Pembedahan refraktif mempunyai lebih risiko berbanding memakai cermin mata. Walaupun jarang berlaku kompikasi, namun antara komplikasinya adalah hilang penglihatan. Komplikasi lain pula termasuklah:

 • Terlebih atau terkurang pembetulan
 • Nampak tompokan bintang atau cincin apabila memandang ke arah cahaya
 • Jangkitan kuman
 • Mata kering

Kesan jangka panjang

Pemakaian cermin mata dan kanta lekap selalunya tidak memberikan kesan kepada gaya hidup seseorang. Kebanyakan pemakai boleh beradaptasi dengan baik.

Pencegahan rabun dekat

Rabun dekat bukanlah suatu masalah yang boleh dicegah, namun beberapa langkah boleh diambil untuk menjaga mata anda:

 • Dapatkan pemeriksaan mata berkala untuk mengesan rabun lebih awal.
 • Dapatkan pemeriksaan tahunan jika anda menghidap penyakit yang boleh mengganggu penglihatan seperti darah tinggi dan kencing manis.
 • Jika anda mempunyai masalah mata seperti glaukoma, sila ikut nasihat doktor anda.
 • Jumpa doktor jika terdapat sebarang perubahan penglihatan atau gejala seperti sakit mata, mata merah, atau nanah pada mata.

Anda boleh mengelakkan mata penat dan melindungi pandangan dengan mewujudkan pencahayaan yang bagus di rumah atau tempat kerja. Rehat yang cukup juga dapat membantu melindungi mata anda. Jika anda perlu membaca atau melihat skrin untuk jangkamasa yang lama, dapatkan rehat secara berkala selama beberapa minit.

Jumpa doktor dengan segera jika terdapat masalah penglihatan, tompokan cahaya atau hilang penglihatan.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.