Punca-punca Penyakit Asma atau Lelah

Bagi pesakit asma, saluran udara yang mengalami keradangan adalah sangat sensitif apabila terdedah kepada pelbagai rangsangan atau pencetus.

Penyakit Asma adalah sejenis penyakit saluran penafasan kronik yang melibatkan saluran pernafasan yang membawa udara masuk dan keluar dari paru-paru. Ianya akan menyebabkan gejala gejala seperti batuk, nafas berbunyi kesempitan dada dan sesak nafas yang dikenali sebagai serangan atau episod asma.

Gejala ini boleh dikawal dengan mengelakkan pencetus asma dan mengambil ubat-ubatan seperti salbutamol. Penyakit ini boleh membawa maut jika tidak dirawat atau dikawal dengan baik.

Bagi pesakit asma, saluran udara yang mengalami keradangan adalah sangat sensitif apabila terdedah kepada pelbagai rangsangan atau pencetus. Ianya akan menjadi sempit seterusnya menyebabkan kesukaran seseorang untuk bernafas.

Terdapat dua jenis asma: asma alahan dan bukan alahan. Seseorang itu berkemungkinan untuk mempunyai kedua-dua jenis asma ini pada masa yang sama.

Saluran pernafasan mengecut ketika serangan asma.

Tahap keterukan asma

Tahap keterukan asma adalah berdasarkan jumlah serangan dalam seminggu:

  • Bagi serangan yang ringan dan berterusan, gejalanya muncul lebih dari dua kali dalam seminggu, tetapi bukan setiap hari.
  • Bagi serangan yang sederhana, individu yang terlibat akan mengalami gejala asma setiap hari.
  • Bagi serangan yang teruk, pesakit mempamerkan gejala yang berterusan dan kerap iaitu hampir setiap hari.

Pencetus atau trigger asma

Berikut merupakan antara pencetus atau trigger asma yang berkaitan alahan:

  • Asma alahan adalah disebabkan oleh alergen atau pencetus alahan. Alergen ini biasanya mencetuskan gejala asma sewaktu penghidap asma bernafas. Saluran udara yang begitu sensitif akan mengalami pengecutan apabila alergen memasuki sistem penafasan melalui hidung.
  • Debunga, kulat dan hama adalah di antara alergen yang selalu hadir di udara. Kadangkala seseorang yang alah atau alergik boleh mendapat serangan asma apabila tertelan alergen. Contohnya seperti makanan tertentu dan ubat-ubatan.

Untuk asma yang bukan alahan, pencetusnya tidak ada kaitan dengan alahan tetapi masih mampu menimbulkan perubahan pada laluan udara sebagaimana tindakan alergen.

Contoh-contoh pencetus bukan alergen ialah:

Agen Bawaan Udara

Sebatian yang bercampur dengan udara seperti wasap dan wap dan asap. Agen atau bahan yang yang boleh mencetuskan gejala asma ini boleh wujud di dalam dan di luar rumah. Satu contoh bahan yang boleh wujud di luar rumah ialah gas karbon monoksida dari asap kenderaan. Contoh-contoh bahan bawaan udara yang wujud di dalam rumah termasuklah asap dari dapur dan wap dari cat aerosol.

Jangkitan pada sistem penafasan

Terutamanya demam dan selsema. Kuman-kuman virus akan menyerang lapisan saluran udara dengan merangsang hujung saraf dan menyebabkan otot yang menyelaputi saluran udara semakin mengecut.

Senaman dan juga lain-lain aktiviti fizikal mampu menyebabkan pesakit asma terpaksa bernafas dengan lebih cepat. Sesetengah individu menghidap asma yang disebabkan oleh senaman. Ini bermaksud, mereka hanya mengalami gejala asma ketika bersenam.

  • Udara yang sejuk atau perubahan cuaca boleh mencetuskan asma kerana otot di sekitar saluran udara akan mengalami pengecutan sebagai tindakbalas terhadap suhu udara.
  • Emosi dan stres juga mampu mempengaruhi kekerapan dan keterukan asma. Desakan udara yang melalui saluran udara ketika marah dan resah mampu mencetuskan asma.

Punca-punca dan faktor risiko asma

Faktor-faktor risiko asma adalah terdiri daripada faktor-faktor yang boleh menyebabkan keradangan pada saluran udara. Bagi mereka yang mengalami keradangan saluran udara sangat sensitif terhadap pencetus asma.

Pencemaran udara

Mereka yang mudah terdedah kepada pencemaran udara mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit ini. Ini termasuklah mereka yang tinggal di kawasan bandar, tinggal bersama-sama perokok dan yang bekerja di persekitaran yang tercemar. Udara yang tercemar mengandungi pelbagai pencetus asma seperti asap dan wasap. Biasanya, ibubapa yang mengidap Asma mempunyai 6 kali ganda risiko untuk memperolehi anak yang menghidap asma.

Bayi pra-matang

Bayi pra-matang juga memiliki risiko yang tinggi untuk menghidap Asma apabila umur mereka meningkat kelak. Ini kerana, sewaktu mereka dilahirkan, sistem pernafasan mereka masih belum matang dan masih belum mampu berfungsi sepenuhnya. Golongan ini mudah menghidap Asma kerana mereka menghadapi masalah untuk menyedut dan menghembus udara keluar dari paru-paru.

Asap rokok

Asap rokok mengandungi partikel tembakau. Asap tembakau ini mengandungi pelbagai sebatian kimia yang boleh menyebabkan berlakunya keradangan pada saluran udara dan seterusnya menyebabkan asma.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.