Punca Penyakit Jantung dan Pencegahannya

Penyakit jantung bermaksud apa-apa penyakit yang boleh merosakkan struktur dan fungsi jantung, jom ketahui punca dan pencegahan penyakit ini.

Penyakit jantung bermaksud apa-apa penyakit yang memberi kesan ke atas struktur dan fungsi jantung. Penyakit jantung tidak terdiri dari satu penyakit sahaja, tetapi sebenarnya terdapat banyak jenis penyakit jantung yang boleh disebabkan oleh pelbagai punca.

Jenis-jenis penyakit jantung

Penyakit jantung meliputi apa-apa penyakit yang melibatkan jantung. Penyakit-penyakit jantung ini boleh dikumpulkan ke dalam beberapa kumpulan bergantung kepada bagaimana ianya memberi kesan ke atas struktur dan fungsi jantung.

 1. Penyakit arteri koronari dan penyakit saluran darah adalah disebabkan oleh pengerasan arteri (atherosklerosis). Penyakit koronari arteri berlaku apabila saluran darah yang membekalkan oksigen ke jantung menjadi sempit atau tersumbat. Ianya merupakan penyakit jantung yang kerap berlaku dan akan menyebabkan serangan jantung dan angina (sakit dada). Penyakit saluran darah pula melibatkan saluran darah lain yang akan mengurangkan aliran darah ke jantung seterusnya menjejaskan fungsi jantung.
 2. Masalah ritma jantung (arrythmia) akan menyebabkan denyutan jantung menjadi terlalu perlahan, terlalu laju atau tidak sekata. Terdapat ramai penghidap masalah ritma jantung di Malaysia yang boleh menyebabkan gangguan pergerakan darah. Terdapat banyak jenis arrythmia – ada yang tiada gejala dan ada yang berlaku dengan tiba-tiba sehingga menyebabkan kematian.
 3. Masalah struktur jantung merujuk kepada struktur jantung yang tidak normal – termasuklah injap jantung, dinding, otot dan juga saluran darah disekeliling jantung. Ianya boleh berlaku sejak lahir (kongenital) atau didapati kemudian akibat dari jangkitan kuman, penggunaan jantung yang ekstrim serta faktor lain. Mereka yang menghidap penyakit jantung struktural ini memerlukan sokongan pada setiap peringkat umur, dari segi ubat-ubatan dan juga pembedahan.
 4. Kegagalan jantung merupakan keadaan yang serius dan terjadi kerana jantung menjadi rosak serta lemah. Dua punca utama kegagalan jantung adalah serangan jantung dan tekanan darah tinggi. Tiada rawatan yang boleh menyembuhkan kegagalan jantung tetapi diagnosis awal, perubahan gaya hidup serta ubat-ubatan membolehkan pesakit menjalani kehidupan yang lebih normal, aktif dan mampu hidup lebih lama.

Penyakit jantung yang lain pula termasuklah jangkitan kuman, pembesaran otot jantung, dan penyakit keturunan (genetik).

Punca penyakit jantung

Penyakit jantung boleh disebabkan oleh:

 • Masalah perubatan
 • Gaya hidup tidak sihat
 • Faktor risiko yang tidak boleh dikawal
  • jantina – risiko wanita mendapat penyakit jantung dan angin ahmar berubah mengikut umur
  • umur – semakin tua, semakin tinggi risiko mendapat penyakit jantung
  • sejarah keluarga dan perubatan
  • keturunan Asia Selatan dan Afrika
  • keturunan pribumi
  • persekitaran – kurang akses kepada makanan sihat, minuman bersih, perkhidmatan perubatan dan bantuan sosial

Pencegahan penyakit jantung

Penyakit jantung boleh dicegah. Setelah seseorang disahkan menghidap penyakit jantung, terdapat perkara yang boleh dilakukan bagi mengurangkan risiko penyakit jantung menjadi lebih teruk.

Lakukan perkara ini untuk mencegah penyakit jantung:

 • Berhenti merokok
 • Lakukan aktiviti fizikal
 • Kawal tekanan darah
 • Makan makanan yang sihat seperti makanan rendah lemak tepu dan lemak trans
 • Kekalkan berat badan yang sihat
 • Kawal penyakit kencing manis
 • Kurangkan pengambilan alkohol
 • Kurangkan tekanan
 • Lakukan pemeriksaan kesihatan berkala dan ikut nasihat doktor

Pengesanan

Pengesanan penyakit jantung dilakukan dengan mengambil sejarah perubatan dan sejarah keluarga. Pemeriksaan fizikal juga akan dilakukan. Seterusnya doktor akan melakukan ujian tertentu seperti elektrokardiogram, imbasan ultrasound dan lain-lain mengikut gejala yang dihadapi.

Rawatan

Antara rawatan untuk penyakit jantung termasuklah mengambil ubat-ubatan, perubahan gaya hidup (pemakanan sihat, kurangkan tekanan) dan prosedur jantung termasuk pembedahan. Rawatan adalah bergantung kepada jenis dan tahap keterukan penyakit jantung. Dapatkan nasihat doktor untuk rawatan yang sesuai dengan penyakit dan tahap kesihatan anda.

Pemulihan

Rehabilitasi jantung merupakan program individu untuk pesakit jantung yang melibatkan senaman, pendidikan kesihatan dan kaunseling untuk membantu pesakit jantung menjalani proses pemulihan. Rehabilitasi ini dapat membantu pesakit untuk mendapatkan kembali kekuatan dan mengurangkan risiko mendapat semula masalah jantung pada masa hadapan.

Bincang dengan doktor serta perawat anda untuk menyusun program yang sesuai untuk anda ketika proses pemulihan.

Adalah normal untuk merasa risau atau takut setelah disahkan menghidap penyakit jantung. Dapatkan sokongan dari ahli keluarga, rakan, doktor, kaunselor dan juga kumpulan sokongan bagi membantu anda mengatasi cabaran ini sehingga pulih.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.