Perubahan Emosi dan Fizikal Semasa Mengandung

Wanita hamil mudah merasa kecewa, sensitif, mudah menangis, tenang dan gembira. Semua perubahan ini adalah sesuatu yang normal.

Seseorang wanita yang hamil akan mendapati, terdapat perubahan dalam perasaannya atau emosinya termasuk kegembiraan dan kegelisahan. Setiap wanita akan bertindak balas terhadap kehamilan dengan caranya yang tersendiri terutama jika kehamilan tersebut untuk yang pertama kali.

Wanita hamil mudah merasa kecewa, sensitif, mudah menangis, tenang dan gembira. Semua perubahan ini adalah sesuatu yang normal.

Segala perubahan ini adalah penting untuk:

 1. pertumbuhan dan pembesaran janin dalam kandungan.
 2. persediaan bagi ibu melalui proses kelahiran.
 3. perkembangan payu dara untuk tujuan penyusuan bayi yang bakal lahir.

Perubahan Fizikal

Semasa mengandung, rahim menjadi lebih besar. Beratnya juga bertambah dengan bertambah besarnya janin.

 1. Kemaluan
  Kemaluan wanita mengeluarkan cecair putih dan melekit.
 2. Buah dada
  Saiz buah dada akan bertambah dan terasa lebih berat.
 3. Jantung
  Jumlah darah yang dipam oleh jantung bertambah. Denyutan jantung setiap minit bertambah. Pertambahan denyutan ini biasanya dapat dirasakan oleh ibu yang sedang mengandung.
 4. Tekanan darah
  Tekanan darah akan berkurangan semasa hamil tetapi tidak terlalu ketara dan tidak merbahaya. Bagaimanapun ia boleh menyebabkan seorang wanita mengandung terasa seperti hendak pitam apabila berdiri terlalu lama, atau apabila bangun setelah lama duduk.
 5. Paru-paru
  Kadar pernafasan bertambah. Ketika bulan-bulan terakhir kehamilan, rahim yang membesar dan menekan paru-paru menyebabkan udara sukar memasuki paru-paru. Dalam keadaan ini otot-otot tubuh lebih memainkan peranan membantu pernafasan. Tegakkan pinggang dan rehatkan bahu bagi memudahkan pernafasan.
 6. Metabolisme
  Kadar metabolisme mengalami perubahan. Selera makan bertambah dan tisu-tisu lemak di dalam tubuh juga bertambah. Perut semakin membesar dari bulan ke bulan. Pada bulan-bulan terakhir kehamilan, gerakan bayi di dalam kandungan akan dapat dirasa. 

Selain daripada itu, wanita yang mengandung juga akan mengalami pigmentasi kulit yang ketara, sakit pinggang, sakit kepala, sukar tidur pada waktu malam, dan masalah gusi berdarah. 

Perubahan Emosi

Perubahan ini bergantung pada faktor sama ada kehamilan itu memang dikehendaki atau tidak diharapkan. Kehamilan yang tidak diharapkan atau tanpa persediaan mungkin akan menyebabkan kesukaran seperti tekanan perasaan pada minggu-minggu pertama kehamilan.

Sebaliknya, jika kehamilan itu memang diharapkan dan diinginkan, perasaan gembira dan mungkin tidak sabar untuk menunggu kehamilan dan kelahiran akan dapat dirasa. Perubahan lingkungan persekitaran juga menyebabkan kelainan terhadap emosi wanita hamil.

Perubahan ragam dan sikap adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita mengandung, disebabkan oleh perubahan hormon di dalam tubuh. 

Antara perubahan emosi yang boleh dilihat termasuklah:

 • Pada suatu ketika, wanita hamil mungkin gembira, tenang dan bahagia. Pada saat yang sama perasaan sedih dan tertekan mungkin akan muncul tanpa diketahui sebabnya. Perubahan ini mungkin mengejutkan.
 • Biasanya wanita hamil akan menjadi lebih sensitif kepada perubahan seks. Ada yang mempunyai keinginan lebih pada perhubungan seks, ada juga yang tidak mahu langsung melakukan hubungan seks.
 • Menjadi kebiasaan, wanita yang mengandung terutama ketika hampir bersalin bermimpi perkara-perkara yang buruk. Namun ia tidak memberi sebarang kesan terhadap bayi dalam kandungan.
 • Wanita mengandung juga suka membayangkan masa depan, terutama berkaitan dengan bayi yang dikandung; wajah dan rupanya.
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.