Penyakit Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Hipertensi atau tekanan darah tinggi merupakan di antara masalah kesihatan utama di kalangan golongan dewasa di pertengahan umur dan warga tua di Malaysia.

Definisi darah tinggi

Hipertensi atau tekanan darah tinggi merupakan antara masalah kesihatan utama di kalangan golongan dewasa pertengahan umur dan warga tua di Malaysia.

Penyakit darah tinggi berlaku akibat tindakbalas tidak normal salur darah yang menyebabkan tekanan di dalam saluran darah meningkat melebihi dari biasa. Ini adalah satu fenomena yang agak kompleks untuk diterangkan. Tekanan darah normal bagi orang dewasa ialah 120 mmHG (tekanan sistolik) dan 80mmHg (tekanan diastolik).

Kategori tekanan darah

Peningkatan tekanan darah menjadi lebih tinggi dari paras normal akan menyebabkan kerosakan serta pemendapan plak kolesterol pada salur darah, dan seterusnya boleh mengakibatkan pendarahan dan kerosakan pada organ. 

Epidemiologi

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, lebih kurang 32.7% atau 5.8 juta rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas menghidap penyakit darah tinggi dan ianya merupakan penyumbang utama kematian di negara ini.

Kajian morbiditi kebangsaan tahun 1986 mendapati bahawa kejadian (prevalen) hipertensi bagi mereka yang berumur 25 tahun ke atas ialah  14.4 peratus. Kejadian pada  tahun 1997  pula ialah  4400 per 100 000 penduduk. Insiden yang tertinggi adalah di kalangan kaum Melayu dan diikuti oleh kaum Cina dan kaum India.

Statistik darah tinggi

Adalah didapati bahawa mereka yang tinggal di kawasan pendalaman mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat hipertensi berbanding penduduk kawasan bandar. Lelaki pula mempunyai risiko lebih tinggi berbanding wanita untuk mendapat hipertensi. 

Faktor risiko

Antara faktor risiko berlakunya penyakit darah tinggi termasuklah:

 1. Berat badan yang berlebihan atau kegemukan (obesiti)
 2. Pengambilan lemak yang berlebihan dan makanan berkolesterol tinggi
 3. Pengambilan garam dan makanan yang terlalu masin
 4. Kurang aktiviti fizikal dan kurang bersenam
 5. Faktor keturunan

Tanda dan gejala

Majoriti dari pesakit tidak mempunyai sebarang gejala, dan tanda-tanda hipertensi biasanya dikesan semasa pemeriksaan rutin.

Tanda dan gejala yang boleh dialami adalah:

 • Sering sakit kepala atau pening kepala
 • Sakit tengkuk
 • Pitam atau pengsan 

Rawatan

Hipertensi boleh dikawal dengan memakan ubat darah tinggi. Dapatkan ubat dari doktor anda. Makan ubat seperti yang diarahkan. Jangan sekali-kali meninggalkannya atau meningkatkan dos rawatan tanpa pemeriksaan dan nasihat doktor.

Selain dari memakan ubat, tekanan darah tinggi perlu dikawal dengan:

 • Mengamalkan pemakanan yang sihat, iaitu kurang lemak dan garam
 • Sentiasa bersenam – dapatkan nasihat doktor jika anda menghidap sakit jantung sebelum bersenam
 • Berhenti merokok 
Cara mengawal tekanan darah

Soalan lazim

Apakah dia Tekanan Darah?

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung.

Bagaimana Tekanan Darah Diukur?

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan keatas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik.

Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Tekanan Darah boleh berubah-ubah?

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Apakah dia tekanan darah tinggi?

Kadar tekanan darah yang sentiasa lebih tinggi dari kadar biasa untuk suatu jangkamasa yang yang lama. Kadar tersebut adalah melebihi kadar Tekanan darah optima iaitu 130 / 80 mmHg.

Tekanan darah tinggi kebiasaannya tidak menunjukan sebarang gejala. Anda mungkin mengalami tekanan darah tinggi dan pada masa yang sama ada merasa diri anda sihat. Berjumpa doktor adalah satu-satunya cara untuk mengetahui tekanan darah anda.

Apakah komplikasi darah tinggi?

Tekanan darah tinggi secara berkekalan beleh mendatangkan komplikasi seperti berikut

Bagaimana memastikan tekanan darah optima?

 • Memeriksa tekanan darah anda secara berkala sekurang-kurangnya 2 kali setahun atau lebih kerap bergantung kepada kadar tekanan darah anda.
 • Tidak merokok – narkotin dalam rokok boleh mengakibatkan jantung berdenyut lebih cepat dan menyempitkan saluran salurnadi halus menyebabkan jantung terpaksa mengepam dengan lebih kuat bagi memenuhi keperluan badan anda.
 • Kurangkan pengambilan garam – garam berlebihan dalam darah boleh menyebabkan lebih banyak air terpaksa disimpan di dalamnya dan ini mengakibatkan tekanan darah menjadi tinggi.
 • Kurangkan lemak – lemak berlebihan akan terkumpul di sekeliling salurnadi dan menjadikannya tebal dan kejang.
 • Kekalkan berat badan unggul.
 • Bersenam secara berkala.
 • Elakkan pengambilan alkohol.

Rumusan

tekanan darah tinggi

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.