Penyakit-penyakit Yang Sering Dihidapi Lelaki

Lelaki disarankan membuat pemeriksaan doktor seelok-eloknya dua kali setahun supaya dapat membuat pengesanan awal terhadap penyakit.

Saban tahun, laporan kematian di Malaysia telah mengenal pasti bahawa penyakit jantung mendahului senarai bilangan kematian setiap tahun berbanding penyakit-penyakit lain. Bilangan pesakit jantung semakin meningkat dari tahun ke tahun.

Selain dari penyakit jantung, terdapat banyak penyakit lain yang sering mengancam lelaki dan menyebabkan kematian. Antaranya adalah kanser, buah pinggang, tyroid dan kencing manis.

Sesetengah penyakit serius ini boleh dirawat dan disembuhkan jika mendapat rawatan awal. Lelaki disarankan membuat pemeriksaan doktor seelok-eloknya dua kali setahun memandangkan terdapat penyakit yang tidak dapat dikesan,tanpa pemeriksaan doktor.

Pengamalan hidup yang sihat membantu lelaki dari penyakit- penyakit bahaya. Jika anda mengalami tanda-tanda di bawah, segeralah mendapatkan pemeriksaan doktor untok kepastian.

Penyakit Jantung

Awas! Penyakit ini juga menjadi pembunuh nombor satu lelaki selain daripada kemalangan di jalan raya. Nisbah lelaki mengidap penyakit jantung berbanding perempuan ialah 5:1. Penyakit jantung lebih menyerang lelaki kerana tubuh wanita mengandungi sejenis hormon perlindungan yang disebut estrogen.

Hormon ini berfungsi mengekalkan saiz salur darah dalam keadaan normal. Walaupun demikian, wanita yang merokok dan mengalami sakit kencing manis juga berpotensi mendapat sakit kencing manis juga berpotensi mendapat sakit jantung seperti lelaki.

Namun bagi perempuan yang tidak merokok dan tidak mengalami sebarang masalah kencing manis, peluang mendapat penyakit ini tipis berbanding lelaki.

Punca Penyakit

Kencing manis dan darah tinggi

Kebanyakan pesakit yang mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi berpotensi mendapat penyakit jantung. Pengidap penyakit kencing manis sering mengalami kekurangan kandungan insulin di dalam badan.

Akibatnya lemak di dalam badan sukar dihancurkan sewaktu metabolisma. Salur darah menjadi sempit dan mengurangkan bekalan darah ke jantung.

Tekanan darah tinggi pula menyebabkan jantung bekeria lebih teruk dan menjadikannya lebih besar. Akibatnya, bekalan oksigen ke jantung tidak mencukupi apabila saiz jantung membesar dan menyebabkan otot-otot jantung tidak dapat berfungsi dengan baik.

Keturunan

Faktor keturunan juga menjadi punca penyakit ini. Jika ibu atau ayah mengidap penyakit jantung, anak-anak juga berisiko mengidap penyakit yang sama.

Diet

Tabiat pemakanan amat mempengaruhi kesihatan jantung. Pengambilan lemak yang berlebihan menjadi punca utama menyebabkan saluran darah sempit dan menyukarkan bekalan darah ke jantung.

Alkohol

Alkohol juga menjadi musuh kepada kesihatan jantung. Alkohol menyebabkan pertukaran lemak di dalam badan. Alkohol boleh memusnah lemak HDL (High density Lipoprotein) di dalam badan.

Lemak HDL adalah dari sayur-sayuran yang penting dan baik untuk kesihatan badan. Alkohol menyebakan lemak HDL bertukar menjadi LDL (Low density Lipoprotein). Lemak LDL dikenali juga lemak kurang baik dan ia tidak diperlukan sangat.

Merokok

Amalan merokok menyebabkan paru-paru yang bertugas membekalkan oksigen tidak dapat bertugas dengan baik dan boleh menjejaskan bekalan oksigen dalam badan. Apabila bekalan oksigen berkurangan, secara langsung ia menjejaskan kesihatan jantung.

Tidak aktif

Senaman dan aktiviti luaran yang sihat perlu untuk jantung anda. Aktiviti senaman menyebabkan jantung bertugas dengan lebih aktif dan membakar lemak-lemak yang tidak diperlukan di dalam badan. Oleh yang demikian senaman seperti jogging, berenang dan lain-lainnya juga perlu untuk mengelakkan penyakit ini.

Tanda-tanda penyakit

 1. Selalu mengalami rasa kesakitan di bahagian dada 
 2. Sering berpeluh dengan banyak. Mereka berpeluh dengan cara yang tidak normal
 3. Mereka juga sering merasa pening dan muntah-muntah 

Cara mencegahnya

 1. Lakukan senaman dengan teratur 
 2. Sekiranya ada darah tinggi atau kencing manis, dapatkan rawatan segera.
 3. Bagi peminum dan perokok, hentikan tabiat buruk ini secepat mungkin
 4. Jangan lali mengadakan pemeriksaan doktor setiap tahun. 
 5. Bagi mereka yang mengalami masalah berat badan, usahakanlah untuk mengurangkan berat badan. 

Sekiranya mahu mengurangkan berat badan, lakukan dengan wajar. Lakukan senaman dan kurangkan pengambilan makanan terutama makanan berlemak.

Jangan sesekali menggunakan pil atau sebarang ubat untuk mengurangkan berat badan. Ini kerana sebarang pil kurus ada kesan sampingan yang kurang baik untuk tubuh badan anda.

Kanser (Barah)

Nisbah penyakit kanser yang dihidapi oleh lelaki termasuklah kanser paru-paru, kanser darah (leukemia) dan kanser tekak.

Punca Penyakit 

Punca utama kanser paru-paru ialah merokok dan pendedahan kepada debu yang mengandungi silika dan karbon dioksida termasuklah asap-asap kenderaan dan asap kilang.

Manakala punca bagi penyakit kanser darah masih tidak diketahui punca-puncanya. Penyakit kanser tekak pula cuma menyerang di kalangan bangsa Cina. Ia disebabkan oleh keturunan, cara pemakanan dan virus.

Tanda-tanda penyakit Kanser Paru-paru

 • Batuk yang tidak putus-putus
 • Batuk yang disertai darah 
 • Berat badan yang menurun dan badan yang menjadi kurus

Hentikan tabiat merokok. Ikutilah etika kehidupan yang sihat. Gunakan pelindung untuk menghindari dan mengelakkan diri dari tersedut udara yang mengandungi silika dan karbon dioksida.

Pengidap penyakit ini masih boleh dirawat lebih awal. Apabila usia sudah mencecah 40 tahun, ada baiknya sering berjumpa doktor. Jika berlaku sebarang pendarahan, segeralah berjumpa doktor.

Rawatannya

Rawatan awal dibuat melalui pemeriksaan X-ray. Sekiranya penyakit ini lewat di rawat, peluang untuk sembuh adalah tipis. 

Tanda-tanda penyakit Kanser Darah

 • Demam yang berulang-ulang 
 • Seringkali berlaku pendarahan 
 • Darah keluar dari liang-liang bulu roma, hidung dan telinga. 
 • Kulit mudah menjadi lebam dan senang membengkak

Tanda-tanda penyakit Kanser Tekak

 • Hidung sering berdarah 
 • Keupayaan pendengaran berkurangan 
 • Leher menjadi bengkak. 

Penyakit ini tidak dapat dirawat sehingga sembuh. la hanya boleh dikawal sahaja. 

Rawatannya

Ada beberapa jenis leukimia boleh disembuhkan dengan ubat dan rawatan doktor. Ada juga jenis leukimia yang tidak dapat disembuhkan.

Cara Pencegahan Penyakit bagi Lelaki

 • Melakukan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya sekali setahun (meliputi tekanan darah, gula, kolesterol, x-ray, ujian kanser, dan hormon lelaki)
 • mengambil ujian kesihatan mental jika rasa tertekan
 • mengamalkan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
 • menjaga pemakanan (kurangkan gula dan garam)
 • mengambil cuti tahunan secukupnya untuk merehatkan fizikal dan mental

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.