Penyakit PCOS – Punca, Tanda & Rawatan

Polycystic ovarian syndrome (PCOS) adalah masalah perubatan dimana ovari anda bertindak secara tidak normal yang menyebabkan masalah haid dan kesuburan.

Polycystic ovarian syndrome atau nama singkatannya PCOS adalah masalah perubatan dimana ovari anda bertindak secara tidak normal yang menyebabkan terjadinya masalah haid tidak teratur, tiada haid dan masalah kesuburan.

PCOS adalah diantara penyebab utama ketidaksuburan dan terjadi pada sekitar 5 hingga 10 peratus wanita pada usia subur.

Gejala PCOS boleh terjadi seawal akil baligh, iaitu ketika haid pertama kali bermula. Ia disebabkan oleh ovari yang gagal merembeskan hormon dalam kuantiti yang sepatutnya dan berlakulah ketidak seimbangan hormon yang menyebabkan tumbesaran folikel terbantut dan gagal mengeluarkan telur.

Walaubagaimanapun kebanyakkannya gejala PCOS berlaku lebih perlahan lahan dan berperingkat-peringkat dan menjadi lebih ketara apabila meningkat usia.

Beza ovari normal dan PCOS

Tanda dan gejala

Antara tanda-tanda PCOS termasuklah:

  • Menstruasi yang tidak teratur atau tiada langsung sampai berbulan bulan 
  • Peningkatan bulu pada badan dan muka (juga dikenali sebagai hirsutism) 
  • Jerawat
  • Gelap warna kulit di sepanjang leher, ketiak, celah kangkang, dan di bahagian dalam paha 
  • Masalah obesiti
  • Jangkitan kulat pada vagina
  • Masalah kencing manis

Bagaimana PCOS mempengaruhi kesuburan

Masalah PCOS selalunya berpunca dari kelenjar pituitari lagi. Kelenjar pituitari yang terletak pada otak adalah kelenjar utama  badan manusia yang memainkan peranan dalam mengawal rembesan hormon untuk seluruh tubuh kita.

Disebabkan ketidaknormalan pada kadar rembesen hormon LH dan FSH dari pituitari, folikel folikel yang membentuk pada awal kitaran haid gagal matang, menyebabkan telur tidak dilepaskan dan ovulasi tidak berlaku.

Disebabkan tiada ovulasi, kadar rembesan hormon progesteron menjadi rendah dan tidak seimbang dengan hormon tahap hormon lain seperti estrogen dan androgen.

Progesterone adalah hormon yang penting untuk memastikan kitaran haid yang normal. 

Kekurangan hormon progestrone menyebabkan haid tidak teratur atau tiada langsung kadang kadang berbulan bulan lamanya. Bila haid bermula, pengidap PCOS selalunya akan mengalami haid yang banyak dan sakit senggugut yang melampau disebabkan oleh tisu tebal dan darah yang terkumpul akibat dari haid yang lewat.

PCOS juga menyebabkan konsentrasi yang lebih tinggi hormon lelaki (androgen) menyebabkan ramai pengidap PCOS mengalami bulu badan yang berlebihan.

Disamping itu, ramai pengidap PCOS mengalami tahap insulin yang tinggi yang boleh menganggu tumbesaran folikel menyebabkan follikel gagal matang terjadilah cyst-cyst  kecil pada ovari . Cyst-cyst yang terlalu banyak akan menyebabkan ovari menjadi bengkak dan ini boleh dilihat pada ujian Ultrasound.

Cyst pada ovari

Faktor risiko

Wanita dengan PCOS sering mempunyai ahli keluarga yang mempunyai masalah yang sama dan ia dikaitkan dengan masalah genetik. Ini bermakna bahawa jika anda mengalami PCOS, kemungkinan besar anda ibu dan saudara perempuan yang lain juga mengalami PCOS.

Sekiranya anda mempunyai anak perempuan, ada berkemungkinan yang anak anda juga mendapat masalah yang sama.

Pengesahan

Untuk memberikan diagnosa yang tepat, sejarah perubatan akan diambil termasuklah kitaran haid anda dan sejarah keluarga.

Pemeriksaan fizikal termasuk pemeriksaan faraj and ujian ultrasound. Beberapa ujian darah seperti ujian hormon LH and FSH akan diambil. Ujian Ultrasound melalui faraj mungkin juga akan dilakukan untuk melihat dengan jelas cyst-cyst kecil pada ovari anda.

Menurut Kriteria Rotterdam, PCOS boleh dikenal pasti dengan adanya 2 daripada 3 ciri-ciri berikut:

  • Ovari polisistik yang dilihat melalui imbasan ultrabunyi. Ovari membesar dan mengandungi folikel yang mengelilingi telur. Akibatnya, ovari tidak dapat berfungsi dengan baik.
  • Oligomenorrea/anovulasi (Kekurangan haid / Kegagalan mengeluarkan telur). Haid yang tidak teratur/tidak tetap/tempoh haid yang lama adala gejala utama PCOS.
  • Hyperandrogenisme (hormon lelaki yang berlebihan) boleh dikesan melalui pemeriksaan klinikal dan ujian makmal.

Rawatan

Rawatan bergantung sepenuhnya pada gejala anda dan juga keinginan anda untuk hamil. Saranan selalunya diberikan tentang pemakanan seperti pengurangan karbohidrat dalam diet dan senaman untuk mengurangkan tahap insulin.

Bagi mereka yang ingin hamil, ubat subur seperti clomid atau Gonal F akan diberikan untuk mencetuskan ovulasi. Dalam kes- kes dimana ubat subur tidak begitu efektif, ovarian drilling mungkin disarankan untuk memecahkan cyst-cyst kecil pada ovari.

Pembedahan ovarian drilling sedang dijalankan

Komplikasi

Wanita dengan PCOS harus menyedari potensi risiko kesihatan jangka panjang. Risiko untuk mendapat kanser rahim dan kencing manis adalah tinggi.

PCOS juga dikaitkan dengan penyakit jantung, tahap kolesterol yang tidak normal dan tekanan darah tinggi dan wanita yang mengidap PCOS dinasihatkan menjalani pemeriksaan kesihatan secara rutin.

PCOS adalah masalah yang anda alami sejak anda dilahirkan dan setakat ini tiada ubat untuk menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya. Walaubagaimanpun dengan rawatan yang tepat, gejala PCOS pasti dapat dikawal.

Sekiranya anda berhasrat untuk hamil, terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh anda jalani dan menjadi hamil bukan sesuatu yang mustahil.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.