Penyakit Kusta atau Leprosi – Punca, Tanda dan Rawatan

Penyakit kusta boleh dirawat dan jika rawatan dimulakan lebih awal, pesakit kusta boleh sembuh sepenuhnya tanpa sebarang komplikasi.

Penyakit kusta merupakan penyakit kronik yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium leprae. Ianya menyebabkan kerosakan kepada saraf di hujung kaki dan tangan, hidung dan juga saluran pernafasan pesakit. Penyakit ini juga lebih dikenali dalam perubatan sebagai leprosi atau penyakit Hansen.

Penyakit kusta boleh menyebabkan ulser kulit, kerosakan saraf dan lemah otot. Jika tidak dirawat akan menyebabkan kecacatan teruk dari segi rupa dan fungsi badan kepada penghidapnya.

Penyakit kusta telah lama direkodkan dalam sejarah dan menurut catatan telah dikenalpasti dari abad ke-enam. Penyakit ini masih berlaku di banyak negara terutamanya yang beriklim tropika atau sub-tropika.

Tanda-tanda dan gejala kusta

Antara gejala penyakit kusta adalah:

 • Lemah otot
 • Kebas pada tangan, lengan, kaki dan betis
 • Masalah kulit

Masalah kulit yang berlaku akan menyebabkan deria sentuh, deria haba dan deria kesakitan pada kulit semakin berkurang. Ianya tidak akan pulih walaupun selepas beberapa minggu. Kulit terlibat akan menjadi lebih cerah atau kemerahan disebabkan oleh keradangan.

Parut dan nodul pada kulit pesakit kusta.

Penyebaran penyakit kusta

Penyakit kusta adalah disebabkan oleh bakteria Mycobacterium leprae. Ianya tersebar melalui cecair badan mereka yang telah dijangkiti bakteria ini apabila mereka batuk atau bersin.

Jangkitan penyakit ini tidak terlalu pantas dan hanya menjangkiti mereka yang terdekat atau kerap berjumpa dengan pesakit kusta pada suatu tempoh yang lama.

Bakteria penyakit ini juga membiak dengan lambat. Tempoh inkubasinya adalah selama 5 tahun. Tempoh inkubasi adalah tempoh sesorang mula mendapat jangkitan sehinggalah munculnya gejala penyakit. Terdapat juga pesakit yang hanya menunjukkan gejala selepas 20 tahun dijangkiti.

Bakteria ini juga boleh dijangkiti dari sejenis haiwan yang dipanggil armadillo.

Jenis-jenis kusta

Terdapat tiga cara untuk membuat pengelasan penyakit kusta.

1. Kusta tuberkuloid, kusta lepromatous dan kusta borderline

Pengelasan pertama ini membahagikan kusta kepada tiga jenis iaitu: tuberkuloid, lepromatous, dan borderline. Tindakbalas sistem imun seseorang akan menentukan jenis kusta yang dialami:

 • Dalam kusta tuberkuloid, tindakbalas sistem imun adalah bagus. Pesakit yang mengalami jangkitan hanya menunjukkan gejala yang ringan dan kurang menjangkiti orang lain.
 • Dalam kusta lepromatous, tindakbalas sistem imun adalah lemah. Kusta jenis ini akan memberi kesan kepada kulit, saraf, dan organ yang lain. Gejalanya termasuklah nodul dan parut pada seluruh badan dan ianya mudah menjangkiti orang lain.
 • Untuk kusta borderline pula, terdapat kedua-dua gejala kusta tuberkuloid dan lepromatous. Gejalanya juga adalah sederhana.

2. Klasifikasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengelaskan penyakit kusta mengikut jenis dan jumlah parut atau nodul pada badan:

 • Kategori pertama adalah kusta pausibasillari. Terdapat kurang daripada lima parut pada badan dan bakteria tidak dikesan dalam sampel kulit.
 • Kateori kedua adalah kusta multibasillari. Terdapat lebih daripada lima parut pada badan, atau bakteria dikesan dalam sampel kulit atau kedua-duanya sekali.

3. Klasifikasi Ridley-Jopling

Kajian klinikal biasanya menggunakan klasifikasi Ridley-Jopling. Terdapat lima klasifikasi berdasarkan tahap keterukan penyakit kusta.

KlasifikasiGejalaKesan jangkitan
Kusta TuberkuloidParut yang rata, sesetengahnya besar dan kebas, sedikit penglibatan sarafBoleh sembuh dengan sendiri, kekal atau menjadi lebih teruk
Kusta Tuberkuloid BorderlineParut sama seperti kusta tuberkuloid tetapi lebih banyak, lebih banyak penglibatan sarafBoleh kekal, menjadi tuberkuloid atau menjadi lebih teruk
Kusta Mid-borderlinePlak kemerahan, rasa kebas, kelanjar limfa membengkak, lebih banyak penglibatan sarafBoleh menjadi lebih baik, kekal atau menjadi lebih teruk
Kusta Lepromatous Borderline Banyak parut termasuk yang rata dan tidak rata, plak, nodul dan lebih kebasBoleh menjadi lebih baik, kekal atau menjadi lebih teruk
Kusta LepromatousBanyak parut dengan bakteria, rambut gugur, penglibatan saraf yang teruk dengan penebalan saraf hujung, lemah tangan dan kaki, kecacatan rupaKekal dan tidak akan menjadi lebih baik

Terdapat juga penyakit kusta jenis tidak diketahui (indeterminate) yang tidak dimasukkan ke dalam klasifikasi Ridley-Jopling. Ianya berlaku pada peringkat awal kusta dan selalunya hanya terdapat satu parut yang sedikit kebas.

Ianya boleh sembuh atau menjadi lebih teruk dan masuk ke dalam salah satu daripada lima klasifikasi Ridley-Jopling ini.

Pengesanan kusta

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal bagi melihat gejala-gejala penyakit kusta. Biopsi juga akan dilakukan di mana sedikit sampel kulit atau saraf akan diambil dan dihantar ke makmal untuk mengesahkan penyakit ini.

Doktor juga boleh menjalankan ujian kulit lepromin untuk mengenalpasti jenis kusta. Sedikit bakteria kusta yang telah dilemahkan akan disuntik ke dalam kulit, selalunya di bahagian lengan. Mereka yang mempunyai kusta jenis tuberkuloid atau borderline tuberkuloid akan mendapat keputusan ujian yang positif.

Rawatan kusta

Rawatan kombinasi ubat telah diperkenalkan oleh WHO bagi merawat semua jenis kusta. Gabungan beberapa jenis antibiotik akan diberikan kepada pesakit untuk membunuh bakteria penyebab kusta.

Antara antibiotik ini termasuklah:

 • Dapsone
 • Rifampin
 • Clofazimine
 • Minocycline
 • Ofloxacin

Gabungan ini bergantung kepada beberapa faktor seperti keadaan pesakit dan juga jenis kusta. Ubat anti keradangan juga mungkin akan diberikan seperti ubat aspirin, prednisone, atau thalidomide. Jangkamasa rawatan adalah untuk beberapa bulan dan kadangkala boleh mencecah sehingga 1 ke 2 tahun.

Jika anda mengandung, sila beritahu doktor anda kerana sesetengah ubat seperti thalidomide boleh memberikan kesan sampingan kepada bayi dalam kandungan.

Komplikasi kusta

Pengesanan dan rawatan kusta yang lewat boleh menyebabkan komplikasi yang berbahaya seperti:

 • Kecacatan rupa dan anggota badan
 • Kehilangan rambut, bulu kening dan bulu mata
 • Lemah otot
 • Kerosakan saraf yang kekal pada tangan dan kaki
 • Kehilangan fungsi tangan dan kaki
 • Kerosakan hidung seperti tersumbat, pendarahan dan kecacatan septum
 • Iritis iaitu keradangan pada iris mata
 • Glaukoma, penyakit mata yang boleh menyebabkan kerosakan saraf optik
 • Kebutaan
 • Mati pucuk
 • Tidak subur
 • Kegagalan buah pinggang
Kehilangan fungsi tangan pada pesakit kusta.

Pencegahan kusta

Cara terbaik mencegah penyakit kusta adalah mengelakkan sentuhan ataupun berada dekat dengan pesakit kusta yang masih belum dirawat.

Kesan jangka panjang

Penyakit kusta boleh dirawat dan jika rawatan dimulakan lebih awal, pesakit kusta boleh sembuh sepenuhnya tanpa sebarang komplikasi. Rawatan awal juga boleh mencegah kerosakan badan dan mengelakkan penularan penyakit ini kepada orang yang lain.

Jika rawatan dimulakan terlalu lewat, bahagian badan yang rosak mungkin tidak boleh berfungsi semula seperti asal walaupun telah sembuh dari kusta. Tetapi rawatan masih perlu dilakukan bagi mengelakkan penyebaran penyakit dan kerosakan badan yang lebih teruk.

Bagi mereka yang telah mengalami komplikasi, rawatan tambahan mungkin diperlukan termasuk perubahan gaya hidup dan rawatan pemulihan seperti terapi pekerjaan dan fisioterapi.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.