Penyakit Kudis Buta (Scabies) – Punca dan Pencegahan

Kudis buta boleh berjangkit dan menular dengan cepat kepada kontak rapat seperti ahli keluarga, kawan serumah ataupun di asrama dan pusat jagaan.

Penyakit kudis buta ataupun scabies merupakan kegatalan kulit disebabkan hama yang dikenali sebagai Sarcoptes scabiei. Kegatalan berlaku apabila hama ini mengorek bahagian bawah kulit untuk bertelur dan selalunya menjadi teruk pada waktu malam.

Kudis buta boleh berjangkit dan menular dengan cepat kepada kontak rapat seperti ahli keluarga, kawan serumah ataupun di asrama dan pusat jagaan. Atas sebab ini selalunya rawatan juga melibatkan kontak rapat pesakit.

Kudis buta senang dirawat, ubat yang disapu pada kulit akan terus membunuh hama scabies termasuk telurnya namun kegatalan mungkin akan berterusan beberapa minggu selepas rawatan.

Tanda-tanda dan simptom

Tanda-tanda dan simptom kudis buta termasuklah:

 • Kegatalan yang menjadi teruk pada waktu malam
 • Kudis pada kulit yang berbintik atau berbentuk garisan halus

Kudis ini selalunya terdapat di lipatan sendi di mana-mana sahaja bahagian badan, pada orang dewasa dan remaja selalunya didapati di:

 • Celahan jari
 • Ketiak
 • Bahagian pinggang
 • Pelipat lengan
 • Tapak kaki
 • Payudara
 • Kemaluan lelaki
 • Punggung
 • Lutut

Pada kanak-kanak pula, selalunya berlaku di:

 • Kulit kepala
 • Tapak tangan
 • Tapak kaki

Jika anda pernah mengalami kudis buta, tanda-tanda ini akan terjadi selepas beberapa hari jangkitan oleh hama scabies. Jika baru kali pertama, tanda-tanda ini boleh mengambil masa sehingga enam minggu selepas jangkitan dan anda masih boleh menjangkiti orang lain walaupun tanda-tanda ini belum keluar.

Kudis buta pada tangan

Bila perlu berjumpa doktor

Terus berjumpa doktor jika anda ada tanda-tanda seperti di atas. Terdapat banyak masalah kulit yang lain seperti dermatitis dan ekzema yang menyebabkan kegatalan dan kudis.

Doktor akan memeriksa sama ada masalah kegatalan disebabkan kudis buta ataupun penyakit lain. Kudis buta perlu dirawat segera kerana boleh menular dan hanya ubat khas boleh membunuh hama scabies.

Punca kudis buta

Sarcoptes scabiei merupakan hama berkaki lapan dan hanya boleh dilihat di bawah mikroskop. Hama ini akan menebuk sehingga lapisan bawah kulit untuk bertelur.

Telur tersebut akan menetas dan larva hama tadi akan keluar semula ke permukaan kulit di mana ianya akan matang dan menjangkiti orang lain pula. Kegatalan kulit adalah disebabkan tindakbalas badan kepada hama, telurnya dan juga bahan buangan hama tersebut.

Sentuhan dan perkongsian barang seperti cadar dan pakaian boleh menyebabkan jangkitan kudis buta.

Selain manusia, haiwan juga boleh diserang hama ini tetapi dari jenis yang lain. Jadi hama daripada haiwan selalunya tidak menjangkiti manusia dan jika berjangkit reaksinya tidak seteruk hama Sarcoptes scabiei.

Komplikasi kudis buta

Aktiviti menggaru akibat gatal boleh menyebabkan lapisan kulit cedera dan senang diserang jangkitan bakteria seperti impetigo. Impetigo merupakan jangkitan permukaan kulit yang disebabkan oleh bakteria staphylococci atau streptococci.

Terdapat jangkitan kudis buta yang teruk dikenali sebagai kudis buta berkerak (crusted) yang boleh menyerang individu berisiko tinggi seperti:

 • Mereka yang mempunyai penyakit kronik yang melemahkan sistem imun seperti HIV atau leukemia kronik
 • Mereka yang sakit tenat
 • Orang-orang tua

Kudis buta berkerak ataupun dikenali sebagai kudis buta Norwegian ini menyebabkan kulit mengelupas dan akan melibatkan sebahagian besar badan. Ianya sangat cepat menular dan sukar dirawat.

Selalunya setiap orang yang dijangkiti kudis buta ringan mempunyai 10 ke 15 ekor hama sahaja namun bagi yang mempunyai kudis buta berkerak mungkin terdepat berjuta-juta hama.

Kudis buta berkerak pada pesakit AIDS

Pencegahan kudis buta

Untuk mencegah jangkitan semula atau mencegah jangkitan kepada orang lain, lakukan perkara ini:

 • Cuci semua pakaian, cadar dan sarung bantal. Gunakan air panas dan sabun untuk mencuci semua fabrik yang telah digunakan dalam masa 3 hari sebelum dan selepas jangkitan. Keringkan di bawah panas membahang.
 • Asingkan pakaian, cadar dan sarung bantal. Jika anda tidak boleh terus mencuci fabrik seperti di atas. Sila asingkan dengan meletakkannya di dalam plastik yang diikat rapi tanpa ruang udara dan biarkannya selama beberapa minggu. Hama akan mati kerana tiada makanan.

Bacaan selanjutnya:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.