Penyakit Kawasaki – Punca, Tanda dan Rawatan

Penyakit Kawasaki merupakan penyakit berkaitan sistem imun yang boleh menyebabkan komplikasi jantung dan selalunya menyerang kanak-kanak.

Penyakit Kawasaki merupakan sejenis penyakit yang jarang berlaku dan akan menyebabkan demam panas serta keradangan pada saluran darah. Penyakit ini berbahaya kerana boleh merosakkan jantung serta salur darah. Ia selalunya terjadi kepada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Penyakit Kawasaki merupakan salah satu punca penyakit jantung bukan kongenital (berlaku dari lahir) yang banyak berlaku pada kanak-kanak di negara membangun. Lebih kurang 9 ke 20 orang daripada 100,000 kanak-kanak menghidap penyakit ini pada setiap tahun.

Artikel ini akan membincangkan mengenai apa yang anda perlu tahu berkenaan penyakit Kawasaki.

Penyakit Kawasaki merupakan penyakit melibatkan jantung yang berlaku secara tiba-tiba. Penyakit ini akan menyebabkan sistem imun badan seseorang tersilap menyerang salur darah sendiri, di mana salur darah tersebut akan mengalami keradangan dan membengkak. Selalunya penyakit ini memberi kesan kepada arteri koronari, yang membekalkan darah kepada otot jantung.

Faktor risiko

Antara faktor risiko penyakit Kawasaki termasuklah:

 • Umur: Penyakit Kawasaki selalunya menyerang kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
 • Jantina: Kanak-kanak lelaki lebih ramai menghidap penyakit Kawasaki.
 • Etnik: Penyakit Kawasaki lebih banyak didapati pada keturunan Asia atau Kepulauan Pasifik.

Punca

Punca sebenar penyakit Kawasaki masih belum difahami. Ianya tidak boleh berjangkit, jadi tidak boleh merebak dari seseorang kepada orang yang lain. Penyakit ini mungkin berlaku disebabkan perubahan pada gen tertentu dalam badan seseorang atau dikaitkan dengan jangkitan virus serta bakteria. Jangkitan ini mungkin menyebabkan sistem imun badan melakukan kesilapan dengan menyerang dinding saluran darah pada badan sendiri seterusnya menyebabkan keradangan.

Tanda dan gejala

Gejala utama penyakit Kawasaki pada kanak-kanak adalah demam panas (melebihi 38°C) yang berlaku melebihi lima hari. Selain itu, sekurang-kurangnya empat daripada gejala di bawah juga selalunya berlaku:

 • Lidah strawberi, iaitu benjolan atau bintik putih pada lidah
 • Kulit mengelupas pada jari tangan dan kaki (selalunya pada minggu kedua atau ketiga penyakit ini)
 • Mata merah
 • Tangan dan kaki menjadi merah dan mengalami keradangan
 • Merah dan bengkak pada bibir, mulut, lidah dan tekak
 • Ruam pada kulit
 • Kelenjar limfa membengkak
Tanda-tanda penyakit Kawasaki

Ruam kulit

Ruam pada dada, kawasan betis atau bahagian kemaluan boleh berlaku kepada pesakit. Ruam ini selalunya akan hilang dalam masa kurang dari seminggu.

Penyakit Kawasaki atipikal

Sesetengah kanak-kanak yang menghidap penyakit Kawasaki mengalami demam dengan kurang daripada empat gejala-gejala lain seperti di atas. Ianya dikenali sebagai penyakit Kawasaki atipikal atau tidak lengkap.

Penyakit Kawasaki dan COVID-19

Walaupun masih tiada lagi perkaitan yang boleh dibuat diantara penyakit Kawasaki dan COVID-19, namun terdapat sesetengah kanak-kanak yang menghidap COVID-19 mengalami sejenis keadaan yang dipanggil MIS-c (multisystem inflammatory syndrome in children).

MIS-C boleh menyebabkan gejala yang sama seperti penyakit Kawasaki, termasuk demam dan juga ruam. Bawa segera berjumpa doktor jika anak anda mengalami gejala-gejala tersebut.

Pengesanan

Selalunya pengesanan dilakukan dengan melihat kepada sejarah penyakit dan juga pemeriksaan fizikal. Selain itu, doktor juga akan melakukan ujian-ujian seperti berikut:

 • Ujian darah dan air kencing 
 • Ekokardiogram (echo)
 • Elektrokardiogram (ECG)

Rawatan 

Rawatan yang segera untuk penghidap penyakit Kawasaki boleh mengurangkan risiko kerosakan pada jantung dan komplikasi lain. Kanak-kanak yang disahkan mengalami penyakit ini mungkin perlu tinggal di hospital untuk diberikan rawatan seperti berikut:

 • Aspirin: Aspirin pada dos yang tinggi dapat mengawal demam dan mencegah darah beku. Kebanyakan kanak-kanak akan ditukar kepada aspirin dos rendah selepas 2 minggu permulaan gejala dan akan diberikan selama lebih kurang lapan minggu.
 • Immunoglobulin intravena (IVIG): IVIG merupakan produk yang terhasil daripada plasma (sebahagian dari darah) yang mengandungi antibodi. Antibodi ini dapat mencegah kerosakan jantung pada pesakit Kawasaki.
 • Kortikosteroid: Kanak-kanak mungkin diberikan ubat steroid jika IVIG tidak berkesan.

Komplikasi

Jika tidak dirawat, penyakit Kawasaki boleh menyebabkan kerosakan teruk pada otot jantung dan arteri koronari. Antara komplikasi yang boleh berlaku termasuklah:

 • Aneurisma (saluran darah yang lemah dan membengkak)
 • Arrythmia (rentak jantung yang tidak normal)
 • Penghasilan darah beku yang boleh menyebabkan serangan jantung
 • Arteritis koronari (keradangan pada arteri koronari)
 • Masalah injap jantung
 • Myokarditis (keradangan pada otot jantung)

Hidup dengan penyakit Kawasaki

Selepas menerima rawatan untuk penyakit Kawasaki, kebanyakan kanak-kanak boleh pulih sepenuhnya. Temu janji untuk jangka panjang selalunya tidak diperlukan. Walaubagaimanapun, kanak-kanak yang mengalami komplikasi seperti aneurisma mungkin memerlukan pemantauan lanjut seperti pemantauan oleh pakar jantung.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.