Penyakit Kardiovaskular – Jenis dan Punca

Penyakit kardiovaskular merupakan masalah kesihatan global dan menjadi punca kematian tertinggi di seluruh dunia pada saban tahun.

Penyakit kardiovaskular merupakan sekumpulan penyakit yang melibatkan jantung dan saluran darah.

Antara contoh penyakit kardiovaskular termasuklah:

 • Penyakit jantung koronari – penyakit yang melibatkan saluran darah yang membekalkan oksigen ke bahagian otot jantung.
 • Penyakit serebrovaskular – penyakit yang melibatkan salur darah yang membekalkan oksigen ke bahagian otak.
 • Penyakit arteri periferi – penyakit yang melibatkan saluran darah yang membekalkan oksigen ke bahagian tangan, kaki dan badan yang lain.
 • Penyakit jantung rheumatik – kerosakan pada otot jantung dan injap jantung yang berpunca dari demam rheumatik, yang disebabkan oleh jangkitan bakteria streptokokal.
 • Penyakit jantung kongenitalPenyakit jantung kongenital merupakan kecacatan jantung sejak lahir. Ianya melibatkan perkembangan normal dan fungsi jantung yang disebabkan kecacatan struktur jantung dari lahir.
 • Thrombosis vena dalam (DVT) dan embolisma pulmonari – darah beku pada saluran darah vena bahagian kaki, yang boleh bergerak dan menuju ke arah paru-paru dan menyebabkannya tersumbat.

Serangan jantung dan angin ahmar (strok) merupakan penyakit akut yang selalunya disebabkan oleh salur darah yan tersumbat dan menghalang pengaliran darah ke jantung dan otak. Antara punca utamanya adalah pengumpulan sisa lemak pada dinding bahagian dalam saluran darah yang terdapat pada jantung dan otak. Angin ahmar juga boleh disebabkan oleh pendarahan daripada saluran darah atau darah beku.

Faktor risiko penyakit kardiovaskular

Faktor risiko utama penyakit jantung dan angin ahmar adalah diet yang tidak sihat, gaya hidup tidak aktif, merokok dan juga pengambilan alkohol yang tinggi. Kesan daripada perkara ini akan menyebabkan individu tersebut mengalami peningkatan tekanan darah, peningkatan gula dalam darah, peningkatan lemak dalam darah, terlebih berat badan dan juga obesiti. Kesemua gejala ini boleh dikesan jika seseorang melakukan pemeriksaan kesihatan di mana-mana klinik kesihatan kerajaan atau swasta. Apabila ianya terjadi, seseorang itu berisiko tinggi untuk mendapat serangan jantung, angin ahmar, kegagalan jantung dan juga komplikasi yang lain.

Berhenti merokok, kurangkan garam dalam makanan, pengambilan lebih buah dan sayur, senaman yang berterusan dan mengelakkan alkohol dalam jumlah yang banyak boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular. Polisi kesihatan yang mewujudkan suasana kondusif bagi rakyat membuat pilihan yang sihat adalah penting supaya seseorang itu sentiasa bermotivasi untuk mengekalkan gaya hidup sihat.

Selain faktor individu, terdapat juga faktor persekitaran yang dapat mempengaruhi jika seseorang lebih berisiko mendapat penyakit kardiovaskular. Ini termasuklah faktor dari segi sosial, ekonomi dan perubahan budaya – globalisasi, urbanisasi dan populasi yang semakin berusia. Selain itu kemiskinan, tekanan dan faktor genetik juga boleh meningkatkan risiko.

Akses kepada rawatan perubatan untuk merawat tekanan darah tinggi, kencing manis dan tinggi kandungan lemak dalam darah adalah penting untuk mencegah risiko kardiovaskular dan mencegah serangan jantung dan angin ahmar bagi mereka yang mempunyai masalah ini.

Tanda-tanda dan gejala

Tanda-tanda penyakit jantung dan angin ahmar

Selalunya pada peringkat awal, penyakit berkaitan saluran darah tidak menunjukkan sebarang gejala. Serangan jantung atau angin ahmar mungkin menjadi gejala pertama seseorang menghidap penyakit kardiovaskular.

Gejala serangan jantung termasuklah:

 • sakit atau tidak selesa di bahagian tengah atau kiri dada
 • sakit atau tidak selesa pada lengan kiri, bahu kiri, yang menular ke rahang atau belakang

Selain itu, seseorang itu boleh juga mengalami sesak nafas, pening dan muntah, rasa pitam atau pengsan, berpeluh dan kelihatan pucat. Wanita selalunya lebih kerap mengalami sesak nafas, pening, muntah dan sakit belakang atau rahang.

Gejala angin ahmar yang kerap berlaku pula adalah lemah pada bahagian muka, tangan, kaki dan selalunya berlaku pada sebelah bahagian badan sahaja.

Gejala lain yang boleh berlaku ketika serangan angin ahmar adalah:

 • rasa kebas pada muka, tangan, atau kaki terutamanya jika berlaku pada sebelah bahagian badan sahaja
 • menjadi keliru, sukar bercakap atau memahami arahan
 • mata kabur pada sebelah atau kedua-dua mata
 • sukar berjalan, pening serta hilang keseimbangan dan koordinasi
 • sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba
 • pengsan atau tidak sedarkan diri

Mereka yang mengalami gejala di atas perlu mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Penyakit jantung rheumatik

Penyakit jantung rheumatik adalah disebabkan oleh kerosakan pada injap jantung dan otot jantung kesan daripada keradangan dan parut yang disebabkan oleh demam rheumatik. Demam rheumatik adalah disebabkan oleh respons badan yang tidak normal terhadap bakteria streptokokal, yang bermula daripada sakit tekak atau tonsil bengkak pada kanak-kanak.

Demam rheumatik selalunya berlaku pada kanak-kanak di negara membangun, terutamanya yang mempunyai ramai populasi miskin. Terdapat lebih kurang 2% kematian akibat penyakit kardiovaskular berkaitan penyakit jantung rheumatik di seluruh dunia.

Tanda-tanda penyakit jantung rheumatik

Antara gejala penyakit jantung rheumatik termasuklah:

 • sesak nafas
 • keletihan
 • degupan jantung tidak sekata
 • sakit dada
 • pengsan

Gejala demam rheumatik pula termasuklah:

 • demam
 • sakit dan bengkak pada sendi
 • pening
 • perut memulas
 • muntah

Perkembangan penyakit kardivaskular

Lebih kuran tiga per empat daripada kematian akibat penyakit kardiovaskular berlaku di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Mereka yang tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana selalunya tidak mendapat manfaat penjagaan kesihatan primer yang baik untuk mengesan dan merawat faktor risiko penyakit kardiovaskular dengan lebih awal.

Mereka yang menghidap penyakit kardiovaskular dan penyakit tidak berjangkit yang lain di negara berpendapatan rendah dan sederhana tidak mendapat akses yang cukup untuk perkhidmatan rawatan yang efektif dan saksama mengikut keperluan mereka. Oleh itu, selalunya penyakit kardiovaskular dikesan lebih lewat dan kematian akibat penyakit kardiovaskular berlaku pada umur yang muda (umur produktif).

Populasi termiskin di negara berpendapatan rendah dan sederhana adalah golongan yang paling terkesan. Di peringkat keluarga, terdapat bukti menunjukkan bahawa penyakit kardiovaskular dan penyakit tidak berjangkit menyebabkan perbelanjaan yang besar kepada keluarga ini bagi mendapatkan rawatan lalu menyebabkan mereka terus hidup dalam kemiskinan. Oleh itu, beban penyakit kardiovaskular adalah tinggi kepada mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Beban penyakit kardiovaskular

Antara kunci bagi mengurangkan penyakit kardiovaskular adalah dengan memastikan akses rawatan yang menyeluruh (universal) kepada penyakit ini tanpa mengira tahap ekonomi, sosial, dan lain-lain. Namun ini boleh menyebabkan beban kepada kerajaan dari segi pelaburan dan peruntukan.

Terdapat bukti dari 18 negara yang menunjukkan bahawa program penyakit darah tinggi dapat dijalankan secara berkesan dan kos efektif di peringkat rawatan primer yang boleh menurunkan kes penyakit jantung koronari dan angin ahmar. Pesakit yang menghidap penyakit kardiovaskular perlu mendapat akses kepada ubat dan teknologi rawatan terkini.

Antara ubat asas yang perlu diberikan termasuklah:

Serengan jantung atau angin ahmar akut perlu dirawat dengan betul.

Kadangkala, prosedur pembedahan diperlukan untuk merawat penyakit kardiovaskular. Antaranya termasuklah:

 • pembedahan pintasan jantung
 • angioplasti belon (di mana alat seperti belon yang kecil dimasukkan melalui arteri untuk membuka salur darah yang tersumbat)
 • pembedahan gantian atau membetulkan injap jantung
 • pemindahan jantung
 • pembedahan jantung buatan

Peralatan perubatan juga kadangkala diperlukan untuk merawat sesetengah penyakit kardiovaskular. Antaranya termasuklah perentak jantung, injap prostetik, dan alat untuk menutup lubang pada jantung.

Tindakan peringkat global

Pada tahun 2013, negara anggota WHO telah bersetuju bagi menggubal mekanisma untuk menurunkan beban penyakit kardiovaskular. Pelan ini bertujuan untuk mengurangkan kematian pramatang akibat penyakit kardiovaskular sebanyak 25% sebelum tahun 2025.Terdapat 9 sasaran yang dirangka dan 2 daripadanya melibatkan pencegahan dan pengawalan penyakit kardiovaskular.

Sasaran 6: Untuk menurunkan prevalens tekanan darah tinggi sehingga 25% dari tahun 2010 ke 2025

Sasaran 8: Sekurang-kurangnya 50% pesakit yang layak perlu menerima ubat dan kaunseling (termasuk kawalan glisemik) bagi mencegah serangan jantung dan angin ahmar sebelum tahun 2025

Selain itu, sasaran 10 menyatakan bahawa perlu ada sehingga 80% akses kepada ubat dan teknologi terkini yang boleh merawat penyakit kardiovaskular di fasiliti kesihatan awam dan swasta.

Untuk mencapai sasaran ini, pelaburan yang tinggi dan pengukuhan sistem kesihatan perlu dilakukan.

Fakta penyakit kardiovaskular

 • Penyakit kardiovaskular merupakan punca kematian utama di seluruh dunia.
 • Lebih kurang 17.9 juta orang meninggal dunia akibat penyakit kardiovaskular pada tahun 2019, mewakili 32% daripada keseluruhan kematian di seluruh dunia. Daripada jumlah ini, 85% adalah disebabkan oleh serangan jantung dan angin ahmar.
 • Lebih kurang dua pertiga daripada kematian akibat penyakit kardiovaskular berlaku di negara berpendapatan rendah dan sederhana.
 • Daripada 17 juta kematian pramatang (bawah umur 70 tahun) yang disebabkan oleh penyakit tidak berjangkit pada tahun 2019, 38% adalah disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.
 • Kebanyakan penyakit kardiovaskular boleh dicegah dengan melakukan perubahan gaya hidup seperti berhenti merokok, menjaga pemakanan, mengurangkan berat badan, melakukan aktiviti fizikal dan kurang mengambil alkohol.
 • Adalah penting untuk mengesan penyakit kardiovaskular seawal mungkin supaya rawatan perubatan dan kaunseling dapat diberikan bagi mencegah komplikasi merbahaya.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.