Penyakit JIA atau Juvenile Idiopathic Arthritis

Penyakit JIA ialah radang yang melibatkan sendi kanak-kanak yang menyebabkan kesakitan dan bengkak selama sekurang-kurangnya 6 minggu.

Penyakit JIA atau Juvenile Idiopathic Arthritis merupakan radang pada sendi kanak-kanak yang biasanya melibatkan kanak-kanak dan remaja di bawah umur 16 tahun. Definisi JIA ialah radang yang melibatkan satu atau lebih sendi badan yang menyebabkan kesakitan, sendi merasa ketat dan bengkak selama sekurang-kurangnya 6 minggu.

Fakta penyakit JIA

Di Malaysia, bilangan kanak-kanak yang menghidap JIA tidak diketahui tetapi di dunia Barat, biasanya ia melibatkan 1 dalam 1000 kanak-kanak di bawah umur 16 tahun. Tiada sebab yang dapat dikenalpasti tetapi JIA tidak berjangkit, tidak disebabkan oleh makanan yang tertentu dan bukan penyakit keturunan.

Tanda-tanda dan gejala

Antara tanda-tanda penyakit JIA termasuklah:

 • Demam yang berpanjangan tanpa sebab yang diketahui.
 • Satu atau lebih sendi badan yang sakit atau bengkak termasuklah sendi di leher dan rahang.
 • Sendi merasa ketat terutamanya di waktu pagi atau selepas tidak bergerak buat masa yang lama contohnya duduk lama di dalam kereta.
 • Sukar untuk berjalan atau berjalan dengan tempang.
 • Sukar untuk melakukan aktiviti harian seperti memakai baju, makan, menyikat rambut atau menggunakan tangan seperti biasa.
 • Ruam mungkin boleh timbul ketika anak anda demam dan hilang setelah demam beransur pulih.
 • Masalah penglihatan dan mata merah (jarang sekali berlaku).

Tanda-tanda ini juga boleh disebabkan oleh penyakit yang lain, oleh itu doktor anda perlu menjalankan pelbagai ujian sebelum diagnosa dapat ditentukan.

Komplikasi penyakit JIA

Jika tidak dirawat atau penyakit tidak dikawal dengan baik, JIA boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, antaranya adalah:

 • Pembesaran yang tidak memuaskan atau pertumbuhan terbantut.
 • Perkembangan tulang yang tidak perlahan atau terlalu pantas disebabkan oleh radang sendi, ini menjadikan saiz dan panjang anggota badan tidak sekata.
 • Sendi menjadi rosak dan seterusnya cacat.
 • Buta (jika keradangan mata tidak dirawat).

Rawatan penyakit JIA

Rawatan yang menyeluruh melingkungi ubat-ubatan dan terapi pemulihan.

Ubat-ubatan

 1. Non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAIDs)
 2. Kortikosteroid
 3. Diseases modifying anti-rheumatic drugs (DMARDs)
 4. Biologik

Terapi pemulihan

Fisioterapi dan terapi pemulihan carakerja adalah aspek penting dalam rawatan JIA. Terapi-terapi ini dan penggunaan “splint” cuba untuk melegakan kesakitan, mencegah kecacatan sendi dan mengekalkan fungsi sendi yang normal.

Senaman termasuk meregangkan badan (stretching) adalah sangat penting untuk memperbaiki stamina, mengekalkan otot yang sihat dan kuat, mengekalkan pergerakan sendi yang normal dan mengurangkan kesakitan. Hydroterapi atau senaman di dalam kolam yang mengandungi air suam juga kadangkala boleh membantu.

Lain-lain

Pastikan diet anak anda terdiri dari pemakanan yang sihat dan seimbang. Anda tidak perlu mengelakkan makanan tertentu. Makanan yang mengandungi kalsium contohnya seperti susu dan keju juga sangat penting terutamanya jika kanak-kanak ini mengambil ubat kortikosteroid untuk mencegah tulang menjadi rapuh (osteoporosis).

Kanak-kanak ini juga memerlukan Vitamin D. Sebilangan kanak-kanak terutamanya yang mengalami radang sendi menyeluruh (systemic arthritis) mungkin juga memerlukan zat besi tambahan

Rawatan pembedahan

Pembedahan selalunya tidak diperlukan untuk radang sendi kanak-kanak (childhood arthritis) melainkan masalah ini berlarutan selama beberapa tahun atau terlalu serius hingga menyebabkan kerosakan sendi yang mungkin memerlukan pertukaran sendi atau masalah kaki yang tidak sama panjang.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.