Penyakit HIV dan AIDS Pada Kanak-kanak

Jika kanak-kanak yang menghidap HIV menerima rawatan secukupnya, mereka mampu menjalani kehidupan seperti kanak-kanak yang lain.

AIDS (Acquired Immune-deficiency Syndrome) ataupun penyakit kurang daya tahan adalah disebabkan oleh jangkitan virus HIV (Human Immunodeficiency Virus) yang masih tiada penawarnya tetapi boleh dikawal melalui ubat-ubatan.

Kebanyakan kes jangkitan HIV adalah berpunca daripada penagihan dadah (perkongsian jarum), hubungan seks rambang, transfusi darah yang tidak ditapis dan jangkitan melalui seks sesama jenis (homoseksualiti).  

Kanak-kanak boleh menghidap penyakit ini melalui jangkitan di peringkat janin daripada ibu yang telah dijangkiti HIV. Selalunya selepas dilahirkan bayi berkenaan kelihatan normal tetapi apabila ujian darah dibuat, keputusannya menunjukkan yang mereka telah dijangkiti virus HIV.

Ibu-ibu yang menjadi pembawa virus HIV juga tidak seharusnya memberi susu badan kepada bayi mereka kerana kuman tersebut boleh menjangkiti bayi melalui cara ini.

Tanda-tanda dan gejala

Virus HIV yang terdapat dalam badan kanak-kanak akan melemahkan sistem imuniti kanak-kanak tersebut yang akan menyebabkan mereka senang mendapat jangkitan kuman.

Pada permulaannya bayi tidak mempunyai apa-apa tanda. Setelah 12 ke 18 bulan, akan terdapat jangkitan berulang dengan pesakit diserang pneumonia, cirit-birit, jangkitan kulat di mulut (oral thrush) atau sakit telinga yang kerap. Badan yang menjadi kurus dan batuk berpanjangan juga merupakan gejala AIDS.

Tindakan ibu bapa

  • Jika ibu bapa mengesyaki yang diri mereka pembawa virus HIV, ujian darah perlu dilakukan untuk mendapatkan kepastian. 
  • Pembawa HIV patut membawa anak-anak mereka ke hospital untuk menjalani ujian darah. Mereka tidak seharusnya memberi susu badan kepada anak mereka. 
  • Anak yang kerap mengalami jangkitan perlu menjalani ujian HIV ketika menjalani ujian-ujian lain. 
  • Ibu-ibu yang menjadi pembawa virus HIV juga tidak seharusnya memberi susu badan kepada bayi mereka.

Ujian saringan HIV untuk ibu

Pada masa kini, kesemua ibu yang menjalani pemeriksaan ketika mengandung perlu menjalani juga ujian saringan HIV. Jika mereka positif ujian tersebut, ujian pengesahan akan dijalankan dan jika disahkan menghidap HIV rawatan lanjut akan diberikan seperti ubat antivirus.

Tidak semua pembawa kuman AIDS akan melahirkan bayi yang dijangkiti kuman tersebut. Jika jumlah virus di dalam badan ibu dapat dikawal, nescaya amat sukar untuk virus ini menjangkiti bayi di dalam kandungan. Ujian darah dapat menentukan sama ada anak itu dijangkiti atau tidak.

Salah faham berkenaan penyakit HIV

Virus HIV tidak boleh merebak melalui:

  • Peluh dan air mata
  • Sentuhan
  • Perkongsian barang dan peralatan makanan
  • Mandi dalam kolam yang sama
  • Perkongsian tandas
  • Nyamuk

Oleh itu, kanak-kanak yang menghidap HIV perlu dilayan sama seperti kanak-kanak yang lain dan tidak perlu diasingkan kerana boleh menimbulkan stigma dan masalah psikologi pada kanak-kanak tersebut.

Selain itu, jika kanak-kanak yang menghidap HIV menerima rawatan dan pemantauan secukupnya, mereka mampu menjalani kehidupan seperti kanak-kanak yang lain sehingga ke peringkat dewasa.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.