Penyakit Fibroid – Punca, Tanda dan Rawatan

Fibroid merupakan sejenis ketumbuhan pada rahim, ianya bukanlah kanser dan tiada punca khusus yang menyebabkan fibroid.

Penyakit fibroid merupakan sejenis ketumbuhan tidak normal pada rahim wanita. Kadangkala ketumbuhan ini menjadi besar sehingga menyebabkan sakit pada bahagian abdomen dan darah haid yang banyak. Kadangkala ianya langsung tidak memberikan sebarang gejala. Fibroid bukanlah kanser dan tiada punca khusus yang menyebabkan fibroid.

Fibroid juga dikenali dengan nama berikut:

 • Leiomyoma
 • Myoma
 • Uterine myoma
 • Fibroma

Jenis-jenis fibroid

Jenis fibroid bergantung kepada kedudukan fibroid tersebut pada rahim wanita.

Fibroid Intramural

Jenis fibroid yang paling kerap berlaku. Ianya terjadi di dalam otot dinding rahim. Fibroid intramural mampu membesar sehingga rahim kelihatan mengembang.

fibroid intramural
Fibroid intramural

Fibroid Subserosa

Ianya berlaku di luar dinding rahim. Jika fibroid jenis ini semakin membesar, rahim akan kelihatan membesar pada sebelah bahagian sahaja.

Fibroid subserosa
Fibroid subserosa

Fibroid Dengan Peduncle

Kadangkala fibroid jenis subserosa boleh membentuk seperti batang yang menyokong ketumbuhan tersebut yang dikenali sebagai peduncle.

Fibroid Submukosa

Fibroid jenis ini terbentuk pada otot dinding tengah rahim yang dikenali sebagai myometrium tetapi ianya jarang berlaku.

Punca-punca fibroid

Masih belum jelas bagaimana fibroid boleh terbentuk, tetapi beberapa faktor boleh mempengaruhi.

Hormon

Hormon estrogen dan progesteron merupakan hormon yang dihasilkan ovari. Ianya berfungsi menggalakkan pertumbuhan lapisan rahim ketika kitaran haid dan mungkin menggalakkan pertumbuhan fibroid.

Sejarah keluarga

Fibroid boleh diwarisi secara genetik. Jika terdapat ahli keluarga mempunyai masalah ini akan meningkatkan risiko seseorang mendapat fibroid.

Mengandung

Mengandung boleh meningkatkan penghasilan hormon estrogen dan progesteron oleh badan dan meningkatkan risiko pembentukan dan pembesaran fibroid.

Faktor risiko fibroid

Seseorang wanita lebih berisiko mendapat fibroid jika terdapat faktor berikut:

Tanda-tanda dan gejala

Gejala fibroid bergantung kepada berapa banyak ketumbuhan fibroid dan lokasinya. Sebagai contoh fibroid submukosa boleh menyebabkan peningkatan darah haid dan kesukaran untuk hamil.

Jika saiz fibroid adalah kecil atau seseorang itu telah menopos, mungkin tiada gejala yang akan muncul. Ini kerana mereka yang menopos akan mengalami penurunan hormon estrogen dan progesteron yang membantu pembesaran fibroid.

Antara gejala fibroid termasuklah:

 • Pendarahan haid yang banyak termasuk ada darah beku
 • Sakit bahagian belakang dan ari-ari
 • Senggugut
 • Kerap kencing
 • Sakit ketika melakukan hubungan seks
 • Kitaran haid lebih lama dari biasa
 • Bahagian bawah abdomen membesar seperti mengandung

Pengesanan fibroid

Untuk diagnosis yang tepat, anda perlu berjumpa pakar ginekologi untuk membuat pemeriksaan pelvik. Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat keadaan, saiz dan bentuk rahim. Ujian lain juga mungkin dilakukan seperti:

Ultrasound

Imbasan ultrasound dilakukan untuk melihat keadaan dalaman rahim dan jika terdapat fibroid. Ultrasound merentas vagina memerlukan prob ultrasound dimasukkan ke dalam vagina untuk melihat dengan lebih jelas lagi keadaan rahim.

MRI Pelvik

Dilakukan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas berkenaan tisu rahim, ovari dan organ pelvik yang lain.

Rawatan fibroid

Doktor akan merancang rawatan berdasarkan umur, saiz fibroid dan keadaan kesihatan keseluruhan pesakit. Seseorang mungkin akan mendapat rawatan secara kombinasi.

Perubatan

Ubat untuk mengecutkan fibroid boleh diberikan oleh doktor.

Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonis seperti leuprolide akan menyebabkan paras estrogen dan progesteron dalam badan menurun. Ini akan menyebabkan kitaran haid terhenti dan fibroid mengecut.

GnRH antagonis juga membantu mengecutkan fibroid. Ianya berfungsi menghentikan badan dari menghasilkan follicle-stimulating hormone (FSH) dan luteinizing hormone (LH). Antara contohnya adalah:

 • ganirelix acetate, secara suntikan
 • cetrorelix acetate, secara suntikan
 • elagolix, yang terdapat dalam ubat elagolix/estradiol/norethindrone acetate

Pilihan lain untuk mengawal pendarahan dan kesakitan, tetapi tidak mengecutkan atau menghilangkan fibroid adalah:

Pembedahan

Pembedahan boleh dilakukan untuk membuang fibroid yang bersaiz besar atau banyak. Pembedahan ini dikenali sebagai myomectomy. Potongan akan dilakukan di bahagian abdomen untuk masuk ke ruang uterus seterusnya membuang fibroid.

Pembedahan juga boleh dilakukan secara laparoskopik dengan membuat potongan kecil di bahagian abdomen dan kamera serta peralatan pembedahan akan dimasukkan melalui lubang yang dipotong itu. Walaubagaimanapun fibroid boleh kembali semula walaupun sudah dibuang.

pembedahan laparoskopi
Pembedahan secara laparoskopi

Jika keadaan pesakit semakin teruk atau semua rawatan lain tidak berkesan, doktor mungkin akan mencadangkan histerektomi untuk membuang keseluruhan rahim. Ini akan menyebabkan seseorang itu tiada lagi peluang untuk mengandung.

Prosedur tidak invasif atau kurang invasif

Terdapat prosedur baru yang tidak invasif dinamakan forced ultrasound surgery (FUS). Pesakit akan berbaring dan mesin MRI khas digunakan untuk melihat bahagian rahim. Pancaran tenaga berfrekuensi tinggi akan dihalakan ke arah fibroid untuk memusnahkannya.

Prosedur myolysis boleh mengecutkan fibroid menggunakan haba seperti aliran elektrik atau laser manakala cryomyolysis boleh membekukan fibroid. Prosedur endometrial ablation pula melibatkan alat yang dimasukkan ke dalam rahim untuk memusnahkan fibroid menggunakan haba, aliran elektrik, atau pembekuan.

Prosedur uterine artery embolization pula dilakukan dengan menyuntik partikel khas ke dalam rahim untuk memutuskan aliran darah ke fibroid dan mematikannya.

Rawatan alternatif

Terdapat sesetengah rawatan yang mampu memberikan kesan positif kepada pesakit fibroid termasuk:

 • Akupuntur
 • Yoga
 • Mengurut
 • Meletakkan tuam panas jika berlaku senggugut (elakkan jika pendarahan yang banyak)

Perubahan diet juga boleh membantu. Elakkan makanan dengan kandungan kalori tinggi dan pilih makanan yang tinggi kandungan flavonoid, sayuran hijau, teh hijau, dan ikan.

Prognosis

Prognosis fibroid bergantung kepada saiz dan lokasinya. Ianya mungkin tidak memerlukan rawatan jika bersaiz kecil dan tidak menyebabkan apa-apa gejala atau ketidakselesaan.

Jika anda mengandung dan mempunyai fibroid, doktor akan memantau anda dengan lebih rapi. Dalam kebanyakan kes fibroid tidak menyebabkan masalah kepada kandungan. Beritahu doktor jika anda mempunyai fibroid dan ingin mengandung.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.