Penyakit Asma (Lelah) – Punca, Tanda dan Rawatan

Asma atau lelah ialah serangan sesak atau kesusahan bernafas berserta bunyi termengah-mengah di dada.

Asma atau lelah ialah serangan sesak atau kesusahan bernafas berserta bunyi termengah-mengah di dada. Ia juga menghasilkan bunyi seperti siulan kerana penyempitan pada saluran cabang tenggorok di paru-paru.

Patofisiologi Asma

Asma terjadi apabila otot pada saluran udara yang menghubungkan hidung kepada paru-paru menjadi kejang. Ketika otot kejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan.

Keadaan menjadi teruk apabila pesakit mempunyai kahak pekat yang menutup salur pernafasan menyebabkan udara susah keluar masuk.

Apabila ini terjadi, paru-paru akan kekurangan udara dan pesakit boleh pengsan serta boleh menyebabkan kematian.

Pengecutan salur pernafasan ketika asma

Tanda-tanda dan Gejala Asma

Antara tanda-tanda asma ialah sukar hendak bernafas, terbatuk-batuk dan pernafasan menjadi pendek.

Antara faktor yang boleh memburukkan asma ialah alahan kepada habuk rumah, bulu binatang, debunga rumput dan asap rokok.

Terlalu banyak bersenam dan melakukan kerja-kerja juga memungkinkan mendapat asma. Begitu juga jika sering mengalami tekanan perasaan dan mendapat jangkitan pada paru-paru.

Bagi mereka yang alah kepada ubat-ubatan seperti aspirin dan penisilin, wajar berhati-hati kerana kemungkinan mendapat serangan asma jika mengambil ubat berkenaan.

Asma pada kanak-kanak

Serangan asma pada kanak-kanak adalah masalah biasa kerana 10 hingga 20 peratus kanak-kanak di dunia ini mengalami asma.

Ia selalunya bermula dengan serangan selesema, batuk dan kemudian sesak nafas. Jika tidak diubat dengan sempurna, kanak-kanak itu berkemungkinan akan menghidap asma hingga dewasa.

Menurut kajian, kira-kira 80 peratus kanak-kanak penghidap asma akan hilang penyakit mereka apabila mencapai usia 5 tahun.

Penggunaan inhaler dan spacer pada kanak-kanak

Bagi kanak-kanak menghidap asma yang sederhana, serangan ini akan hilang dalam lingkungan usia 12 hingga 13 tahun. Sebilangan 50 hingga 60 peratus akan sembuh apabila mereka dalam lingkungan 20 ke 25 tahun dan 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil akan sembuh.

Asma tidak boleh diubati tetapi biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia mereka meningkat. Manakala orang dewasa yang baru mendapat asma akan kekal menghidapnya.

Asma tidak memberi apa-apa kesan kepada jantung tetapi boleh memudaratkan paru-paru.

Rawatan Asma

Sedutan (Inhaler)

Ubat sedutan ini bertujuan mencegah asma yang kerap terjadi. Antaranya ialah Becotide, Pulmicate, salbotomol dan theophylline. Apabila mengalami serangan asma, doktor akan memberi ubat sama ada dalam bentuk tablet, kapsul, bancuhan, penyedutan, aerosol atau supositori.

Ubat yang diberikan itu selalunya mampu mengatasi masalah penyempitan saluran cabang tenggorok pada paru-paru. Pesakit juga kadangkala diberi sejenis steroid untuk meredakan kesesakan nafas yang dialami.

Pesakit juga mungkin diberi ubat sodium cromoglycate yang akan membantu mereka mengelakkan serangan asma.

Ubat sedutan ini antara lain:

 • Selamat dan cepat memberi kesan
 • Ubatnya berkesan selama empat jam
 • Boleh diambil selalu dan apabila diperlukan
 • Ulang setiap dua atau tiga jam
 • Boleh digunakan sebelum bersenam
 • Tetapi tidak berkesan pada asma yang teruk
Bagaimana inhaler berfungsi

Perbezaan antara penyedut dan ubat tablet (makan)

Ubat penyedut memberi kesan yang lebih cepat berbanding ubat makan yang hanya akan berkesan setelah setengah jam mengambilnya.

Penyedut pula mempunyai dos yang lebih rendah dan kesan sampingan kurang berbanding ubat yang dimakan.

Ubat Penyakit Asma

Antara ubat-ubat yang diberikan:

Sirap Ventolin (Salbutamol)

Ubat ini adalah untuk ‘bronchodilators’ iaitu untuk membuka semula saluran pernafasan yang mengecil.

Sirap Prednisolone

Ubat ini juga kadangkala diberikan bagi mengelakan berlakunya peringkat kedua asma iaitu peringkat radang saluran pernafasan.

Dalam keaadaan yang lebih serius. Doktor akan memberikan ubat gas(nebulizer) Salbutamol 
Nebulizer mengandungi salbutamol dalam bentuk gas yang boleh terus sampai ke saluran pernafasan dan membukanya secepat mungkin.

Suntikan Hydrocortisone

Injection ini berfungsi sama seperti ‘prednisolone’ dan bertindak mengelakkan radang di saluran pernafasan.Bagi kanak-kanak yang kerap diserang asma.

Ubat inhaler Ventolin (biasanya botol biru)

Ubat inhaler ini sebenarnya adalah juga salbutamol dalam betuk gas di dalam tabung gas kecil. Ianya digunakan oleh kanak-kanak yang diserang asma, seperti gas nebulizer yang diberikan di hospital.

Namun kanak-kanak perlu mempelajarinya dengan betul atau ibu bapa bolehlah membeli alat yang di panggil ‘spacer‘ yang berfulgsi mengumpul ubat sebelum disedut.

Jika pengambilan Inhaler Ventolin tidak meredakan keadaan. Kanak-kanak mestilah segera dibawa berjumpa doktor.

Ubat pencegahan (biasanya botol coklat)

Ubat ini adalah dari jenis kortikosteroid di mana ia berfungsi untuk mencegah daripada diserang asma (bagi kanak-kanak yang kerap mendapat asma). Ubat ini juga berbentuk gas dan mesti diambil setiap hari mengikut arahan doktor.

Walaupun kanak-kanak itu sihat, ia mesti juga mengambil ubat ini untuk mengelak diserang asma. Dalam kombinasi, ubat-ubat yang dibekalkan oleh doktor mencegah asma dari menyerang kanak-kanak dan jika kanak-kanak diserang asma, sekurang-kurangnya dapat dipulihkan dengan ventolin.

Pencetus asma (Trigger)

Serangan asma boleh dicetuskan oleh punca-punca berikut:

 • Binatang peliharaan adalah penyebab utama penyakit asma atau lelah. Penghidap asma sering alah kepada bulu binatang peliharaan mereka terutama kucing dan anjing
 • Alat solek dan kelengkapan dandanan diri
 • Debunga – Ini sering terjadi kepada mereka yang berada di negara yang mempunyai 4 musim. Debunga banyak pada musim bunga
 • Pewarna makanan
 • Asap dan debu
 • Debu atau kutu rumah (house mite)
 • Senaman berlebihan
 • Tekanan 
 • Jangkitan seperti virus dan selsema
 • Pekerjaan yang membabitkan debu dan asap
 • Genetik

Apa patut anda buat jika diserang asma

Sebaik sahaja serangan bermula, ambil ubat sedutan. Tunggu hingga 15 ke 20 minit dan ulang jika ia tidak berkesan. Ubat yang dimakan akan mengambil masa 30 minit hingga sejam untuk menunjukkan kesan.

Jika anda merasakan kesan ubat, ulangi mengambilnya pada masa yang disyorkan. Jika ubat yang diambil tidak berkesan, cepat-cepat berjumpa doktor.

Bagaimanapun, ubat-ubatan yang dicadangkan itu boleh meninggalkan kesan sampingan kepada pesakit seperti terlalu mengantuk, loya, muntah, darah gemuruh, kesukaran hendak tidur dan letih.

Jika ubat yang diambil meninggalkan kesan sampingan dan menjejas kehidupan seharian, anda dinasihatkan supaya segera berjumpa doktor.

Pesakit juga dinasihatkan supaya mendapatkan pandangan daripada doktor atau pakar farmasi kerana pengambilan ubat-ubatan tanpa mengikut dos boleh menjejaskan keberkesanan ubat itu.

Sebaik-baiknya ambil ubat terakhir anda sebelum masuk tidur kerana serangan asma lebih kerap berlaku pada sebelah malam.

Selepas mengambil ubat, anda perlu berkumur-kumur, terutama jika anda diberi ubat jenis sedutan. Amalan ini penting untuk mengelakkan mulut dan tekak anda menjadi kering.

Pesakit juga harus ingat, selain rawatan ubat-ubatan, mereka perlu berusaha mengelakkan bahan-bahan yang boleh menyebabkan serangan asma. 

Peringatan:

 1. Ambil ubat seperti dicadangkan doktor dan jangan berhenti hingga dinasihat oleh doktor.
 2. Jangan tunggu hingga janji temu yang seterusnya jika serangan asma anda semakin meruncing.
 3. Bawa ubat anda ke mana-mana anda pergi terutama penyedut/inhaler.
 4. Elakkan menghisap rokok atau berada berdekatan orang yang menghisap rokok.
 5. Senaman baik untuk kesihatan (ketika anda tidak mendapat serangan asma) tetapi dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
 6. Ambil ubat sebelum anda jangka akan ke tempat yang mungkin akan menimbulkan serangan asma
 7. Jika anda sering mendapat serangan asma yang teruk, sentiasa bawa nota (untuk ubat) daripada doktor anda.
Ringkasan penyakit asma

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.