Osteosarkoma – Simptom dan Punca

Osteosarkoma selalu dijumpai pada tulang panjang seperti tulang betis dan lengan tetapi boleh juga berlaku pada tulang yang lain

osteosarkoma kanser

Osteosarkoma merupakan sejenis kanser tulang yang disebabkan mutasi sel-sel tulang. Ianya selalu dijumpai pada tulang panjang seperti tulang betis dan lengan tetapi boleh juga berlaku pada tulang yang lain. Kadangkala ianya berlaku pada tisu lembut di luar bahagian tulang.

Osteosarkoma selalunya berlaku pada umur remaja dan awal dewasa dan jarang pada kanak-kanak atau orang tua.

Rawatan melibatkan kemoterapi, pembedahan dan kadangkala terapi radiasi. Pemilihan rawatan bergantung pada lokasi dan saiz kanser, jenis dan tahap osteosarkoma dan jika ianya sudah merebak.

Kemajuan terkini dalam rawatan telah meningkatkan lagi peluang untuk pulih. Setelah rawatan dilakukan, pemantauan sepanjang hayat diperlukan bagi mengelakkan komplikasi kanser dan juga kesan sampingan rawatan.

Tanda-tanda dan simptom osteosarkoma

Tanda-tanda dan simptom osteosarkoma termasuklah:

  • Bengkok pada bahagian tulang
  • Sakit tulang atau otot
  • Kecederaan tulang yang tiba-tiba tanpa sebarang punca
  • Kepatahan tulang yang tiba-tiba tanpa sebarang punca

Bila perlu berjumpa doktor

Dapatkan temujanji doktor jika anda atau anak anda mengalami simptom di atas. Kebanyakan simptom osteosarkoma ada persamaan dengan banyak penyakit lain seperti kecederaan akibat trauma jadi doktor perlu membuat pengesahan.

Punca

Tidak dapat dipastikan punca sebenar osteosarkoma. Selalunya kanser terjadi disebabkan mutasi sel akibat beberapa faktor.

Osteosarkoma bermula apabila terdapat perubahan pada DNA sel-sel tulang. DNA mengandungi maklumat untuk sel berfungsi. Perubahan mutasi ini menyebabkan sel tulang baharu bertumbuh secara tidak terkawal dan membentuk kanser. Kanser ini boleh menyerang sel-sel yang normal dan memusnahkannya. Sel kanser juga boleh berpecah, masuk ke dalam salur darah dan merebak ke tempat lain.

Faktor risiko

Faktor berikut boleh meningkatkan risiko mendapat osteosarkoma:

  • Pernah menerima rawatan radiasi
  • Penyakit tulang yang lain seperti penyakit Paget dan fibrous displasia
  • Masalah genetik seperti retinoblastoma yang diwarisi, sindrom Bloom, sindrom Li-Fraumeni, sindrom Rothmund-Thomson dan sindrom Werner

Komplikasi

Antara komplikasi osteosarkoma termasuklah:

  • Kanser yang merebak (metastasis). Osteosarkoma boleh merebak ke bahagian badan yang lain dan menjadikan rawatan dan pemulihan lebih sukar. Selalunya osteosarkoma merebak ke tulang yang lain dan juga paru-paru.
  • Amputasi tangan atau kaki. Terdapat rawatan yang memerlukan kaki atau tangan dipotong. Jadi proses pemulihan dan membiasakan diri dengan keadaan ini merupakan cabaran yang perlu dilalui pesakit termasuk menggunakan kaki atau tangan palsu (prosthesis). Selalunya pesakit dapat membiasakan diri dengan latihan dan bantuan ahli terapi.
  • Kesan jangka panjang. Kemoterapi agresif yang dijalankan boleh memberikan kesan sampingan jangka pendek dan panjang. Doktor dan ahli farmasi akan menerangkan kepada anda setiap kesan sampingan ubat dan memberikan rawatan sokongan termasuk untuk kesan jangka panjang.

Bacaan lanjut berkenaan osteosarkoma:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.