Kulit Kepala Bayi Berkerak – Punca dan Rawatan

Kerak kepala pada bayi ini selalunya merujuk kepada seborrheic dermatitis pada bayi yang tidak menyebabkan kegatalan.

Kulit kepala bayi berkerak atau cradle cap adalah masalah kulit yang sering berlaku kepada bayi. Kawasan kulit yang sering terbabit ialah pada bahagian kepala dan kadang-kadang di belakang telinga, kening dan kawasan lampin. 

Kulit kepala yang berkerak ini selalunya akan pulih dengan sendiri dalam beberapa minggu atau bulan. Ibubapa boleh mengurangkan masalah ini dengan membersihkan bahagian kepala setiap hari dengan syampu khas. Ini akan membantu dalam menghilangkan kerak tersebut.

Kerak atau kuping yang terdapat pada bahagian terlibat tidak boleh digaru kerana boleh menyebabkan jangkitan kepada kulit bayi.

Kulit kepala bayi mengelupas dan berkerak

Tanda-tanda

  • Kulit kepala bayi kelihatan keras, menggelupas dan berminyak
  • Kulit muka boleh menjadi merah
  • Kulit di kawasan kening menjadi berkerak
  • Selalunya tidak gatal

Boleh juga berlaku di bahagian telinga, kening, hidung dan lampin.

Kerak kepala ini selalunya merujuk kepada seborrheic dermatitis pada bayi yang tidak menyebabkan kegatalan. Ianya berbeza dengan penyakit atopic dermatitis yang menyebabkan kegatalan.

Punca

Punca kulit kepala berkerak tidak diketahui tetapi mungkin disebabkan oleh hormon ibu yang dihantar kepada bayi semasa di dalam perut ibu. Hormon ini akan menyebabkan penghasilan sebum dan minyak berlebihan pada kulit bayi lalu menyebabkan kerak tersebut.

Ianya juga boleh disebabkan jangkitan kulat seperti malassezia yang tumbuh pada kulit bayi. Doktor boleh memberikan ubat kulat seperti ketoconazole jika masalah ini berpanjangan.

Kulit kepala berkerak tidak berjangkit dan bukanlah disebabkan oleh persekitaran yang kotor.

Tindakan ibu bapa

  • Basuh kawasan yang terlibat dengan air suam dan sabun biasa tiap-tiap hari. 
  • Sikat kawasan terlibat dengan sikat yang halus. 
  • Gunakan syampu kelumumur. Mintalah syampu untuk cradle cap daripada farmasi anda. 
  • Sapukan minyak bayi atau minyak bijan pada kulit kepala. Lap dengan tuala yang dibasahkan dengan air suam dan sikat rambut serta buangkan kulit-kulit yang kering dan menggelupas. 
  • Jangan garu kawasan yang terlibat sehingga luka!

Rujukan kepada doktor

Jika kulit muka dan leher terlibat, rawatan yang lebih mungkin diperlukan. Kulit kepala bayi yang berkerak sama seperti dengan kelumumur pada orang dewasa. Bawa juga berjumpa doktor jika masalah berterusan atau kulit diseluruh muka terlibat dan menjadi merah. 

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.