Kudis Buta (Scabies) – Diagnosis dan Rawatan

Rawatan berkesan melibatkan ubat-ubatan yang boleh membunuh hama kudis buta. Krim dan losyen akan diberikan atas preskripsi doktor.

Diagnosis

Diagnosis kudis buta akan dibuat melalui pemeriksaan kulit, untuk melihat kudis dan juga liang hama. Doktor mungkin akan mengambil sedikit sampel yang dikikis untuk dilihat di bawah mikroskop tetapi jarang dilakukan.

Rawatan Kudis Buta

Rawatan berkesan melibatkan ubat-ubatan yang boleh membunuh hama kudis buta. Krim dan losyen akan diberikan atas preskripsi doktor.

Doktor atau ahli farmasi akan mengarahkan anda menyapu ubat tadi ke seluruh badan, bermula dari leher ke bawah dan membiarkan ubat tersebut untuk 8 hingga 10 jam di badan. Kadangkala sapuan ubat kali kedua diperlukan terutamanya jika terdapat kudis baru yang keluar.

Disebabkan kudis buta senang merebak, dinasihatkan ahli keluarga atau yang tinggal serumah dan sebilik dengan pesakit juga membuat rawatan walaupun tiada tanda dan simptom.

Ubat yang digunakan untuk merawat kudis buta termasuk:

  • Krim Permethrin. Ubat ini mengandungi bahan kimia yang mampu membunuh hama scabies termasuk telurnya dan perlu disapu ke kawasan terlibat. Ianya selamat untuk orang dewasa, wanita mengandung dan juga kanak-kanak melebihi 2 bulan.
  • Losyen Lindane. Ubat ini digunakan untuk mereka yang tidak tahan menggunakan ubat lain ataupun ubat lain tidak berkesan. Ubat ini tidak selamat untuk kanak-kanak di bawah 10 tahun, ibu mengandung atau menyusu atau sesiapa yang mempunya berat kurang dari 50kg.
  • Crotamiton. Ubat ini terdapat dalam bentuk krim atau losyen. Perlu disapu sekali sehari untuk 2 hari. Ubat ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak, orang tua melebihi 65 tahun dan wanita mengandung atau menyusu badan.
  • Ivermectin. Ubat ini perlu dimakan dan hanya diberikan kepada pesakit yang mempunyai imuniti rendah, penghidap kudis buta berkerak, ataupun tiada respon kepada ubat yang lain. Tidak digalakkan untuk wanita mengandung atau menyusu dan kanak-kanak dengan berat kurang dari 13kg.

Walaupun ubat-ubatan ini membunuh hama dengan cepat, kegatalan mungkin akan berterusan selama beberapa minggu.

Doktor juga boleh membekalkan ubat-ubatan lain seperti ubat yang mengandungi sulfur jika ubat di atas tidak berkesan atau tidak boleh digunakan.

Rawatan lain

Disebabkan kegatalan akan berterusan walaupun menyapu ubat khas kudis buta. Tips di bawah mungkin dapat membantu:

  • Sejukkan dan basahkan kulit. Rendam dalam air sejuk atau sapu dengan tuala sejuk di kawasan gatal untuk melegakannya.
  • Sapu krim calamine. Krim calamine boleh dibeli secara terus di farmasi boleh melegakan kesakitan dan kegatalan kulit dengan cepat dan mengurangkan aktiviti menggaru. Sapu krim ini selepas habis sesi rawatan ubat khas kudis buta.
  • Ambil antihistamin. Ambil atas nasihat doktor sahaja. Ubat ini juga mampu melegakan kegatalan akibat kudis buta.

Bacaan selanjutnya:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.