Ketahui 5 Khasiat Daun Senna Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Daun senna atau daun gelenggang merupakan salah satu bahan yang digunakan dalam perubatan tradisional, ianya dikatakan mempunyai pelbagai manfaat.

Khasiat daun senna atau nama lainnya daun gelenggang telah diamalkan oleh orang Arab sejak zaman dahulu sebagai ubat tradisional. Kini, khasiat daun senna telah tersebar ke seluruh dunia. Bahkan, begitu banyak produk berasaskan daun senna telah dihasil dan dipasarkan.

Mahu tahu apa khasiat daun senna untuk kesihatan? Baca artikel ini sehingga habis.

Pengenalan

Daun senna adalah dari pokok herba renek yang berketinggian 1 meter hingga 1.5 meter. Setelah dikeringkan, daun senna yang asalnya berwarna hijau akan bertukar menjadi kuning pucat. Selepas dikisar, serbuknya berwarna kuning kehijauan.

Khasiat daun senna datangnya dari sebatian sennoside – yang apabila diekstrak dapat digunakan sebagai ubat. Bahkan di Malaysia, ubat yang mengandungi daun senna boleh didaftarkan sebagai ubat tradisional atau ubat farmaseutikal di bawah kategori Ubat Bukan Preskripsi (OTC medicine).

Daun senna yang telah dikeringkan

Khasiat Daun Senna 1: Melegakan Sembelit Ringan

Khasiat daun senna yang paling diketahui ialah dapat melegakan sembelit ringan. Kandungan sennosides dalam daun senna mampu merangsang pengecutan usus dan kesannya, pergerakan najis di dalam usus menjadi lebih lancar. 

Selain itu, kandungan sennosides juga akan membuatkan najis menjadi lebih lembut, berketul-ketul dan mudah untuk dibuang.

Bagi melegakan sembelit ringan, anda disarankan untuk mengambil kira-kira 20 hingga 60mg sennosides sehari dan tidak lebih dari 10 hari berturut-turut. 

Sekiranya sembelit anda tidak sembuh, dapatkan rawatan doktor dengan segera. Berkemungkinan, ia simptom bagi masalah usus yang lebih bahaya.

Khasiat Daun Senna 2: Membantu membersihkan usus untuk prosedur kolonoskopi

Kolonoskopi ialah prosedur yang dijalankan untuk mengesan masalah usus besar dan rektum yang serius seperti radang, polyps dan kanser kolon. Maka, penting untuk usus pesakit dibersihkan terlebih dahulu supaya proses pemeriksaan lebih lancar.

Selain memudahkan prosedur kolonoskopi, proses membersihkan usus juga dikatakan dapat meningkatkan tahap penyerapan nutrien yang dalam jangka masa panjang, menjadikan usus lebih sihat.

Khasiat Daun Senna 3: Membaik pulih sistem penghadaman

Daun senna ditemui mengandungi enzim dan antioksida yang mampu memulihkan dinding perut yang meradang. Apabila dinding perut meradang, ia membuatkan seseorang mudah pedih perut selepas makan. 

Dinding perut yang sihat akan membuatkan proses penghadaman makanan menjadi lebih efektif. 

Khasiat Daun Senna 4: Merawat masalah kulit

Daun senna juga terkenal dapat merawat masalah kulit akibat jangkitan kulat dan bakteria. Ia memiliki sifat anti kulat yang kuat sehingga mampu menyembuhkan kurap dan panau.

Daun senna boleh merawat panau

Bagi merawat kurap dan panau, lumatkan daun senna tanpa air. Kemudian, campur dengan setitik minyak tanah dan lumur pada kulit yang dijangkiti. Proses ini perlu diulang sehingga kurap dan panau hilang.

Selain bersifat antikulat, daun senna juga bersifat antibakteria sehingga mampu mengurangkan jerawat. Kandungan acetone dan ethanol dari senna akan menghapuskan mikroorganisma punca jerawat dan menjadikan kulit anda lebih bersih. 

Khasiat Daun Senna 5: Rambut lebih kuat dan sihat

Khasiat daun senna yang lain ialah memberikan anda rambut yang kuat dan sihat. Ia juga telah lama digunakan secara tradisional dalam merawat masalah kelemumur.

Caranya, lumurkan kepala dengan daun senna yang sudah dijadikan pes. Biarkan pes daun senna mengering beberapa jam sebelum mencuci rambut. Bagi mendapatkan lebih banyak manfaat, pes daun senna boleh dicampur dengan bahan-bahan lain seperti minyak pati, herba dan jus sitrus.

Tapi sekiranya cara ini terasa sukar dipraktikkan, anda boleh sahaja dapatkan syampu atau minyak rambut berasaskan daun senna yang banyak berada di pasaran.

Kesimpulan

Daun senna adalah tumbuhan herba dengan banyak khasiat. Selain merawat masalah perut, daun senna juga berkhasiat untuk kulit dan rambut. Namun, anda perlu berhati-hati ketika mengamalkannya. Penyalahgunaan dan penggunaan daun senna boleh menyebabkan kesan sampingan seperti cirit-birit, sakit perut dan ketidakseimbangan elektrolit.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.