Kesan Onani atau Melancap Kepada Kesihatan

Terdapat banyak pendapat berkaitan onani namun ianya mempunyai beberapa keburukan serta kebaikan dari segi kesihatan, jom ketahui lebih lanjut.

Onani atau melancap merupakan salah satu aktiviti seksual yang boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Namun terdapat banyak mitos berkenaan onani termasuklah seperti ianya boleh menyebabkan buta, namun kebanyakan mitos ini adalah tidak benar.

Onani berlaku apabila seseorang individu merangsang alat kelamin sendiri untuk mendapat kepuasan seksual. Onani ini juga boleh termasuk aktiviti-aktiviti yang menyebabkan atau tidak menyebabkan klimaks. Pada masa kini, onani kerap dilakukan tidak kira dikalangan lelaki atau wanita tanpa mengira had umur.

Kajian dikalangan remaja berumur 14 hingga 17 tahun di Amerika Syarikat menunjukkan lebih kurang 74 peratus lelaki dan 48 peratus wanita melakukan onani.

Dikalangan orang dewasa pula, 63 peratus lelaki dan 32 peratus wanita dikalangan umur 57 ke 64 tahun melakukan onani.

Terdapat banyak punca kenapa seseorang itu melakukan onani. Ini termasuklah untuk mendapatkan kepuasan, keseronokan, dan mengurangkan tekanan. Terdapat individu yang melakukan onani bersendirian dan ada yang melakukannya dengan pasangan masing-masing.

Artikel ini akan membincangkan mengenai kesan sampingan melakukan onani dan akan merungkai mengenai mitos-mitos berkaitan onani. Beberapa kelebihan dari sudut kesihatan berkaitan onani juga akan dibincangkan.

Mitos berkenaan onani

Terdapat banyak mitos berkaitan onani. Walapun mitos ini terbukti tidak benar, namun ianya kerap muncul semula.

Kebanyakan mitos ini hanyalah buah mulut untuk menakut-nakutkan orang ramai. Kebanyakan mitos-mitos ini tiada kajian saintifik berkaitannya.

Onani tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berikut:

 • Mata menjadi buta
 • Tangan berbulu
 • Lemah tenaga batin
 • Masalah kesuburan
 • Zakar mengecut
 • Zakar membengkok
 • Sperma berkurang
 • Mati pucuk
 • Masalah mental
 • Lemah badan
 • Lemah lutut

Terdapat juga pasangan yang berfikir bahawa hubungan seksual mereka tidak menyeronokkan jika salah seorang pasangan melakukan onani, ini juga merupakan suatu mitos.

Ramai lelaki dan wanita yang terus melakukan onani sama ada berseorangan atau bersama-sama pasangan walaupun sudah berkahwin, dan ianya boleh menjadi suatu aktiviti yang menyeronokkan.

Ada kajian mendapati bahawa wanita yang melakukan onani melalui perkahwinan yang lebih bahagia berbanding dengan yang tidak melakukannya.

Kesan buruk onani

Onani jarang menyebabkan kesan buruk. Sesetengah orang mengalami sakit kulit atau berdarah akibat melakukannya dengan terlalu kasar, dan ianya akan pulih dalam masa beberapa hari.

Jika lelaki kerap melakukan onani dalam sela masa yang singkat, mereka mungkin akan mengalami bengkak pada zakar yang dipanggil edema. Bengkak ini akan surut dalam masa beberapa hari.

Kesan sampingan yang lain termasuklah:

Rasa bersalah

Sesetengah orang risau bahawa melakukan onani menyebabkan konflik dengan nilai agama, kepercayaan atau budaya setempat dan ini boleh menyebabkan rasa bersalah. Walaubagaimanapun ianya bergantung kepada kepercayaan yang dianuti tersebut sama ada membenarkan perbuatan onani atau tidak.

Bincang perasaan anda bersama orang yang boleh anda percayai terutamanya doktor atau ahli terapi bagi membantu mengatasi rasa bersalah berkaitan perbuatan onani ini.

Kurang sensitiviti seksual

Terdapat kajian menunjukkan onani yang berlebihan dan agresif dapat mengurangkan sensitiviti seksual.

Jika seseorang melakukan onani secara agresif seperti memegang kemaluan terlalu ketat, lama-kelamaaan sensitiviti pada kawasan tersebut akan berkurang. Ianya boleh dielakkan dengan mempelajari teknik yang betul.

Stimulasi tambahan seperti menggunakan alat seksual boleh meningkatkan keghairahan dan fungsi seksual pada lelaki dan wanita.

Wanita yang menggunakan alat vibrator menunjukkan peningkatan fungsi seksual dan cecair pelincir semulajadi, manakala lelaki pula menunjukkan peningkatan dari segi tempoh menegang.

Kanser prostat

Walaupun masih dalam kajian, terdapat beberapa data menunjukkan onani boleh meningkatkan atau mengurangkan risiko mendapat kanser prostat, namun kesimpulan masih tidak dapat dibuat.

Dalam satu kajian pada 2003, didapati lelaki yang mengalami ejakulasi melebihi lima kali seminggu pada umur 20-an adalah satu pertiga kurang berisiko mendapat kanser prostat yang agresif berbanding mereka yang kurang mengalami ejakulasi.

Pengkaji berpendapat pengurangan risiko ini adalah disebabkan ejakulasi yang kerap boleh mencegah pengumpulan agen yang menjadi punca kanser pada kelenjar prostat.

Kajian serupa pada 2016 juga menunjukkan hubungan antara ejakulasi kerap dengan pengurangan risiko mendapat kanser prostat. Kajian ini mendapati lelaki yang mengalami ejakulasi 21 kali sebulan atau lebih adalah kurang berisiko mendapat kanser prostat.

Walaubagaimanapun satu kajian pada 2008 mendapati aktiviti seksual yang kerap oleh lelaki pada umur 20 ke 30-an boleh meningkatkan risiko kanser prostat, terutamanya jika kerap melakukan onani.

Menganggu kehidupan harian

Kadangkala, sesetengah individu menjadi ketagih untuk melakukan onani, yang boleh menyebabkan:

 • ponteng daripada kerja, sekolah atau aktiviti sosial yang penting
 • mengganggu aktiviti harian
 • menjejaskan perhubungan dan menjadikan seseorang tidak bertanggungjawab
 • menjadikan onani sebagai cara untuk lari dari masalah perhubungan atau sebagai ganti kepada perhubungan sebenar

Mereka yang mengalami gejala-gejala di atas yang disebabkan oleh onani perlu mendapatkan bantuan profesional bagi mengatasi masalah ini.

Doktor atau kaunselor boleh memberikan terapi perbualan bagi membantu seseorang menguruskan tingkahlaku seksual mereka.

Mendapatkan pandangan pakar terapi seksual juga dapat membantu merawat ketagihan onani. Bertindak segera sebelum ianya lebih banyak merosakkan kehidupan anda.

Kebaikan onani

Onani juga dikatakan mempunyai banyak manfaat dari segi fizikal dan mental.

Tidak ada banyak kajian berkaitan manfaat onani tetapi terdapat kajian yang mencadangkan bahawa rangsangan seksual, termasuk rangsangan melalui onani boleh:

 • Mengurangkan tekanan
 • Menghilangkan ketegangan minda
 • Memudahkan tidur
 • Meningkatkan konsentrasi
 • Meningkatkan mood
 • Melegakan kekejangan ketika datang bulan
 • Mengurangkan kesakitan
 • Meningkatkan aktiviti seksual

Kadangkala onani telah dikenalpasti sebagai strategi untuk memperbaiki kesihatan seksual dengan cara menambahkan keintiman sesama pasangan, menerokai keinginan seksual diri sendiri, mengelakkan kehamilan yang tidak diingini dan mencegah penularan penyakit kelamin seperti HIV.

Individu yang memilih untuk tidak melakukan sebarang hubungan seksual atau yang belum mempunyai pasangan boleh memilih untuk melakukan onani.

Onani juga mempunyai manfaat kesihatan kepada wanita yang lebih berumur, seperti mengurangkan kekeringan vagina dan mengurangkan sakit ketika melakukan hubungan seksual.

Rumusan

Sesetengah orang akan merasa malu atau bersalah apabila berbicara berkenaan onani. Tetapi terdapat mereka yang merasakan onani ini adalah sesuatu yang normal dan sihat. Ianya bergantung kepada kepercayaan dan budaya masing-masing.

Namun mitos tertentu berkaitan onani seperti menyebabkan buta atau masalah fizikal serta mental adalah tidak tepat. Terdapat keadaan di mana onani boleh memberikan lebih banyak manfaat berbanding kesan buruk.

Selalunya onani akan menyebabkan masalah apabila ianya mengganggu kehidupan harian dan perhubungan dengan pasangan, kawan, keluarga dan rakan sekerja.

Dalam keadaan ini, adalah lebih bagus mendapatkan nasihat dan pandangan dari profesional kesihatan, terutamanya pakar terapi seksual.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.