Kesan Merokok dan Vape Kepada Kehamilan

Pada masa kini, masih ramai yang masih merokok tidak kira lelaki atau wanita walaupun telah terbukti merokok boleh menyebabkan banyak penyakit.

Pada masa kini, masih ramai yang masih merokok tidak kira lelaki atau wanita walaupun telah terbukti merokok boleh menyebabkan banyak penyakit. Untuk wanita yang hamil pula, merokok bukan sahaja boleh membahayakan diri sendiri tetapi juga janin di dalam kandungan.

Selain merokok, vape juga berkemungkinan memberi kesan yang sama kerana vape juga mengandungi nikotin walaupun kajian jangka panjang masih dijalankan.

Kenapa ia berbahaya?

Bayi didalam rahim mendapat segala sumber dari ibunya. Itu termasuk zat-zat makanan dan oksigen, melalui uri dan tali pusatnya. Merokok semestinya akan mendedahkan bayi kepada toksin yang terdapat dalam asap rokok.

Seorang ibu yang merokok harus berfikir dengan serius tentang keputusan untuk berhenti kerana satu nyawa bergantung sepenuhnya kepadanya.Menjadi hamil boleh memberikan motivasi yang kuat kepada seorang ibu untuk berhenti dari merokok demi anak yang masih belum dilahirkan.

Apa yang asap rokok boleh buat kepada badan saya?

Sekiranya seseorang merokok, oksigen didalam darah akan digantikan dengan karbon monoksid menyebakan kandungan oksigen didalam darah akan berkurangan dari biasa. Bahan yang terdapat di dalam asap rokok juga mengandungi pelbagai jenis toksin yang boleh memberi kesan kepada uri yang membawa makanan kepada bayi.

Mereka juga lebih berisiko untuk mendapat keguguran semasa awal mengandung dan mengalami pendarahan uri yang boleh menyebakan kematian bayi.

Kandungan bahan kimia dalam sebatang rokok

Bagaimana merokok boleh memberikan bahaya kepada bayi semasa dalam perut ibu?

Mengikut kajian, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok:

  • Lebih berisiko untuk dilahirkan pra-matang dan lebih kecil tubuh badannya.
  • Mempunyai berat badan kurang 200g dari bayi normal
  • Lebih berisiko untuk mengalami kematian kot ‘cot death’
  • Lebih kerap mengalami demam dan sakit-sakit
  • Lebih kerap mengalami penyakit telinga dan asma semasa kecil

Bagaimana untuk berhenti merokok?

Tidak pernah terlewat untuk berhenti merokok. Setiap rokok yang tidak dihisap akan menyebabkan anda hidup lebih lama dan menolong bayi anda. Kerosakan yang disebabkan oleh rokok sebelumnya boleh diperbaiki oleh badan secara semulajadi.

Berjumpalah dengan pakar kaunseling atau doktor yang boleh menolong anda. Kuatkan semangat anda.

Klinik berhenti merokok KKM

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.