Kesan Ketagihan Dadah Kepada Otak

Dadah dapat mempengaruhi fungsi normal otak dan memberikan perubahan kepada tingkahlaku, emosi, psikologi dan juga kesihatan mental.

Otak menentukan siapa anda. Ianya merupakan sebuah organ yang boleh mengawal keseluruhan tubuh anda termasuk daya fikir, pernafasan, pergerakan tubuh badan, percakapan dan juga perasaan anda.

Otak sentiasa berfungsi termasuklah ketika sedang tidur. Otak menerima isyarat dari persekitaran, memproses dan menganalisisnya supaya kita dapat berfungsi dan menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan sekalipun.

Oleh sebab itu, aktiviti otak dapat dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuk dadah. Dadah dapat mempengaruhi fungsi normal otak dan memberikan perubahan kepada tingkahlaku, emosi, psikologi dan juga kesihatan mental penyalahguna dadah.

Dadah boleh memberi kesan kepada bahagian otak yang berikut:

  1. Pangkal Otak (Brain stem) – Pangkal otak merupakan bahagian yang bertanggungjawab memastikan tubuh menjalankan fungsi wajib seperti pernafasan, pergerakan darah dan pencernaan makanan. Bahagian ini juga menghubungkan otak dengan saraf tunjang yang berfungsi mengawal pergerakan tubuh badan. Pangkal otak juga memberikan isyarat jika berlaku sesuatu kepada badan.
  2. Sistem Limbik – Ianya berfungsi untuk mengawal emosi kita, contohnya seperti merasa gembira ketika menerima hadiah, merasa sedih ketika kematian orang yang tersayang dan lain-lain lagi.
  3. Korteks Cerebral – Merupakan otak bahagian luar otak yang terdiri daripada jasad kelabu (grey matter). Ianya membentuk tiga perempat daripada struktur otak kita dan dibahagikan kepada empat bahagian yang dopanggil lobes yang mengawal fungsi-fungsi tertentu badan. Antara fungsi ini termasuklah fungsi deria seperti deria dengar, deria sentuh dan deria rasa. Bahagian hadapan korteks (frontal korteks) juga merupakan bahagian yang mengawal fungsi berfikir seseorang seperti merancang, menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Apakah Itu Ketagihan

Ketagihan merupakan penyakit otak kronik yang menyebabkan seseorang melakukan sesuatu seperti mengambil dadah atau alkohol secara berterusan walaupun ianya menyebabkan kerosakan kepada tubuh badan. 

Pengambilan dadah buat pertama kali selalunya adalah secara pilihan. Namun pengambilan yang berterusan boleh menyebabkan perubahan kimia di dalam otak dan memerlukan penyalahguna dadah mengambilnya dalam dos yang lebih banyak dan kerap.

Jika pengambilan masih berterusan walaupun wujud banyak kesan negatif seperti kehilangan rakan, keluarga, mencuri, dan kesan fizikal dan mental yang lain, bermaksud anda telah mengalami ketagihan.

Tahap Ketagihan Dadah

Peringkat Percubaan – Di mana penyalahguna mencuba dadah untuk kali pertama disebabkan faktor-faktor seperti pengaruh rakan, tekanan hidup dan sebagainya.

Pengguna Sosial – Hanya menggunakan dadah dalam situasi tertentu seperti pergi ke kelab malam atau ketika berjumpa rakan.

Pengguna Kronik – Mengambil dadah hampir setiap hari walaupun ketika tiada situasi tertentu.

Peringkat Tolerans – Perlu meningkatkan dos dadah yang diambil bagi mencapai kesan yang sama seperti pertama kali mengambil dadah.

Peringkat Kebergantungan – Merupakan peringkat akhir dan paling teruk dalam ketagihan dadah di mana penagih akan mengalami kesan tarikan (withdrawal) jika tidak mengambil dadah seperti sawan, tiada mood, kurang selera makan dan sebagainya.

Sumber

  1. https://teens.drugabuse.gov/drug-facts/brain-and-addiction
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.