Kepentingan Senaman Untuk Kesihatan

Mereka yang aktif bersenam dengan tetap, mempunyai kadar kematian yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak aktif dan sedentari.

Selain amalan makanan yang sihat dan rehat secukupnya, senaman merupakan salah satu komponen gaya hidup sihat yang sangat penting. Ia merupakan sejenis aktiviti riadah yang boleh dilakukan oleh semua individu tanpa mengira umur, jantina dan pekerjaan.

Senaman melibatkan aktiviti fizikal seperti berjoging, berlari, bersukan, berjalan kaki, berbasikal, berenang, lompat tali, tarian dan sebagainya. Hakikatnya dengan melapangkan sedikit masa, tenaga dan komitmen banyak faedah yang diperolehi daripada aktiviti bersenam ini.

Kebaikan Bersenam

 • Bersenam dapat memberi kebaikan dari aspek fizikal dan psikologi.
 • Meningkatkan kecergasan kardiovaskular (jantung).

Mereka yang aktif bersenam dengan tetap, mempunyai kadar kematian yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak aktif dan sedentari. Senaman didapati berkesan untuk memperbaiki dan meningkatkan taraf kesihatan terutama bagi mereka yang berpenyakit dan bermasalah seperti penyakit jantung, diabetes, kegemukan, hipertensi dan osteoporosis.

Senaman membantu seseorang itu hidup dengan lebih cergas dari aspek fizikal dan metal. Pada masa yang sama mereka dapat melaksanakan kerja-kerja harian dengan lebih bertenaga, penuh minat tanpa cepat merasa letih dan lesu. Mereka yang aktif bersenam mampu melibatkan diri sepenuhnya dalam pelbagai jenis aktiviti yang berkualiti walaupun usia telah meningkat.

Senaman haruslah dijadikan komponen cara hidup sihat dan dijadikan sebagai sebahagian dari amalan hidup seharian. Senaman merupakan satu aktiviti yang perlu dirancang, diulang-ulang dan dibentuk mengikut kehendak dan keupayaan individu.

Di Malaysia, berdasarkan kajian mendapati hanya 36 peratus dari responden aktif bersenam, manakala 44 peratus jarang dan tidak bersenam. Dikalangan mereka yang tidak bersenam 50 peratus terdiri daripada wanita. Dari jumlah ini, 62 peratus memberi alasan tidak mempunyai masa.

Jenis Senaman

 • Senaman aerobik
 • Senaman anaerobik

Cara Mengelakkan Kecederaan Semasa Bersenam

Dapatkan nasihat doktor sebelum memulakan aktiviti senaman sekiranya anda:

 • Berumur 45 tahun ke atas.
 • Tidak mengetahui status kesihatan anda.
 • Tidak pernah bersenam.
 • Mempunyai masalah kesihatan.
 • Baru sembuh dari penyakit yang serius.
 • Mempunyai berat badan berlebihan.
 • Elakkan bersenam dalam masa 2 jam selepas makan.

Ini penting bagi menghindari rasa loya, muntah dan kekejangan perut kerana makanan masih lagi dalam proses dihadamkan di dalam perut. Ketika proses ini berlaku darah akan tertumpu ke bahagian perut.

Bagaimanapun ketika bersenam darah diperlukan dalam otot-otot besar di kaki. Keadaan ini boleh menimbulkan masalah pada sistem penghadaman dan pernafasan. Sehubungan itu senaman hendaklah dilakukan dua jam selepas makan.

Namun makanan ringan seperti kuih atau biskut seperti minum petang dibolehkan, sebaiknya elakkan dahulu sehingga timbul rasa lapar. Sebelum meneruskan senaman, berehat sebentar dan minum air.

Senaman Sebagai Rawatan

Pesakit diabetes, sakit jantung dan darah tinggi, hendaklah merancang senaman dengan teliti mengikut keupayaan dan keadaan kesihatan mereka. Antara persediaan yang perlu sebelum memulakan senaman ialah:

 • Pesakit memerlukan penerangan atau kaunseling supaya mereka benar-benar memahami tujuan senaman.
 • Senaman yang dirancang hendaklah menghapuskan faktor-faktor risiko seperti kegemukan, peningkatan lemak dalam darah atau membuang tabiat merokok, mengambil snek berlebihan, minuman keras dan penyalahgunaan dadah.
 • Senaman hendaklah dilakukan secara perlahan-lahan dan intensitinya ditingkatkan beransur-ansur.
 • Aktiviti aerobik seperti berjalan, berbasikal, senaman kalistenik dan lain-lain yang berintensiti rendah adalah digalakkan. 

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.