Kepentingan Mengambil Sarapan Pagi

Sarapan pagi adalah penting bagi membekalkan badan dengan tenaga serta nutrien mencukupi sebelum memulakan hari, jom ketahui kepentingannya.

Bentuk badan yang kurus dan langsing menjadi idaman setiap orang terutama mereka yang mengambil berat soal penampilan diri.

Justeru sudah ramai orang pada hari ini sibuk mengira kandungan kalori setiap kali memeriksa label makanan, sedangkan apa yang mereka perlu titik beratkan ialah mengambil makanan yang memenuhi khasiat pemakanan yang diperlukan.

Amalan pemakanan yang bijak ialah makan supaya sentiasa sihat bukan makan untuk merampingkan badan. Ini kerana badan memerlukan jumlah protein, karbohidrat, serat vitamin, mineral dan air yang mencukupi, di samping sedikit lemak untuk terus sihat. 

Oleh itu jangan mengurangkan makan demi merampingkan badan, kerana diet yang tidak mencukupi selalunya akan menyebabkan keletihan, kurang tenaga dan daya konsentrasi, di mana akhirnya membuatkan seseorang itu menjadi lesu dan pucat lesi.

Amalkan memulakan hari dengan mengambil sarapan yang berkhasiat, seperti bijirin sarapan yang mudah disediakan dan dapat juga membantu menjadi ramping dan sihat.

Ramai yang silap menganggap bahawa tidak mengambil sarapan dapat mengurangkan kalori makanan mereka. Selalunya, mereka yang bertabiat tidak bersarapan pagi lazimnya akan mengambil makan berlebihan ketika makan tengah hari dan pada waktu-waktu yang lain.

Perbuatan tersebut adalah tidak sihat dan menyebabkan mereka menambah jumlah kandungan kalori dan mungkin lemak yang dimakan dalam sehari. Meninggalkan sarapan pagi tidak baik untuk kesihatan kerana selepas semalaman tanpa makanan, ia menyebabkan kandungan glukosa dalam darah menjadi rendah di sebelah pagi.

Kandungan glukosa dalam darah yang rendah boleh membawa kepada berbagai masalah fisiologi dan fizikal seperti pening, pitam, lesu, lenguh, sakit-sakit badan, mudah marah dan perasaan bimbang.

Sebaliknya, memilih sarapan berkhasiat setiap pagi satu malam penting bagi menghasilkan diet seimbang. Bijirin sarapan pagi dengan susu adalah pilihan paling ringkas dan lengkap bagi orang dewasa yang menjalani kehidupan serba aktif.

Mereka yang makan bijirin sarapan pagi mendapat lebih banyak bekalan vitamin, mineral dan serat. Sarapan pagi menyediakan 25 peratus daripada jumlah kalori atau tenaga harian. Kunci kesihatan yang baik dan badan ramping ialah penjagaan diet yang sempurna, kerap melakukan senaman sederhana, serta rehat dan tidur yang mencukupi.

Ketiga-tiga elemen ini penting bagi kesejahteraan menyeluruh, badan, minda dan jiwa, di samping bersemangat dengan penampilan diri. Diet yang sihat juga memberi tenaga untuk bekerja secara optimum sambil menjadikan seseorang itu sentiasa ceria.

Beberapa panduan mengekalkan kesihatan melalui pemakanan bestari:

  • Semak label makanan dan jangan sesekali hadkan pengambilan kalori semata-mata untuk menjaga kerampingan badan.
  • Makan makanan yang mengandungi kesemua komponen pemakanan yang perlu untuk mengekalkan kesihatan.
  • Pilih produk makanan berkhasiat yang rendah kandungan lemak dan gula, tetapi mengandungi kandungan serat, vitamin dan mineral yang tinggi.
  • Ambil jumlah makanan yang sederhana dan seimbang sebanyak tiga kali sehari.
  • Kerap bersenam.
  • Kerap minum air sepanjang hari sekurang-kurangnya enam hingga 8 gelas sehari.
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.