Kenali Sains Sukan – Konsep dan Cabang

Sains sukan akan dapat membantu anda mendalami pengetahuan sukan sebagai peserta, jurulatih, pengurus atau penonton sukan.

Sains sukan ialah aplikasi prinsip, idea serta pengetahuan sains ke atas aktiviti sukan. Ianya merupakan suatu aspek penting dalam pendidikan jasmani dan aktiviti kokurikulum.

Pengetahuan Sains Sukan boleh menjawab berbagai soalan yang sering dibangkitkan seperti berikut:

 • Apakah sukan yang sesuai bagi diri saya?
 • Adakah berat tubuh dan ketinggian suatu faktor yang penting?
 • Bagaimanakah saya dapat mencapai kemajuan dalam teknik sukan saya?
 • Mengapakah pukulan lob badminton saya tidak sampai ke garis belakang?
 • Apakah kesan daya tertentu ke atas tubuh saya semasa saya bersukan?
 • Adakah saya mempunyai bakat dan kemampuan fizikal untuk menjadi seorang juara?
 • Bolehkah saya mencapai kepantasan yang lebih baik?
 • Apakah bentuk latihan yang dapat membantu saya memperbaiki prestasi sukan saya?

Sains sukan akan dapat membantu anda mendalami pengetahuan sukan sebagai peserta atau penonton sukan. Soalan-soalan seperti diatas akan dijawab, dan cara serta langkah-langkah untuk mengatasinya akan dibincangkan supaya pengetahuan dalam bidang sains sukan akan sekurang-kurangnya meningkat yang boleh membantu membuat keputusan yang bijaksana dalam bidang sukan.

Cabang Bidang Sains Sukan

Biomekanik 

Sains kajian pergerakan manusia mengkaji bagaimana anggota tubuh menghasilkan pergerakan dan bagaimana pergerakan manusia boleh diperbaiki dengan menggunakan berbagai teknik yang menghasilkan kestabilan tubuh, daya dan imbangan yang paling optimum.

Fisiologi 

Bidang yang mengkaji perubahan yang dialami oleh tubuh kita dari segi biokimia hasil dari senaman.

Psikologi sukan 

Mengkaji faktor psikologi dan mental yang dialami oleh seseorang atlet dalam aktiviti sukan.

Sosiologi sukan 

Bidang yang membincangkan pengaruh keadaan sosial ke atas prestasi sukan seseorang atlet.

Perubatan sukan

Bidang yang dapat membantu seseorang atlet pulih daripada kecederaan yang dialami. Disamping itu bidang ini juga membicarakan langkah-langkah awal untuk mengelak daripada kecederaan dalam melakukan aktiviti bersukan.

Pelaziman sukan

Kaedah mempelajari teknik dan taktik dalam sukan dengan mengaplikasikan prinsip-prinsip sains sukan. Berbagai kaedah latihan sukan dibincangkan dalam bidang ini.

Konsep Sains Sukan

Konsep Biologi

Biologi adalah sains yang berkaitan dgn struktur, fungsi, perkembangan, taburan dan proses biokimia pada semua benda hidup. Biologi sukan ditentukan oleh keadaan yg wujud di persekitaran.

Komponen dalam sistem biologi:

Sistem Visual: Membolehkan kita melihat persekitaran sekeliling dengan menggunakan mata. Berfungsi menerusi interaksi dua komponen visual, iaitu:

 • visual ambient – tidak melibatkan otak
 • visual fokal – melibatkan otak.

Sistem Vestibular: Berfungsi melalui alat vestibular yg berposisi berhampiran struktur koklea di bahagian dalam telinga. Memantau pengawalan equilibrium jasad supaya selaras dgn perubahan fisiologi yang sentiasa berlaku dalam badan.

Sistem Somatosensori: Melibatkan gabungan fungsi-fungsi reseptor yg terdapat pada sendi, otot, kulit dan tendon. Semua rangsangan yang diperoleh daripada reseptor-reseptor ini dikelaskan sebagai rangsangan kinestetik.

Konsep Psikologi

Psikologi merupakan kajian tentang proses mental dan pemikiran, terutamanya berhubung dengan perlakuan manusia dan haiwan. Psikologi sukan meliputi aspek psikologi yang berkaitan dengan:

 1. Faktor-faktor
 2. Pengaruh dan kesan penglibatan dalam sukan
 3. Senaman
 4. Kecergasan
 5. Rekreasi
 6. Perkembangan kemahiran motor secara langsung mahu pun tidak langsung

Konsep Psikologi Dalam Sukan

Psikologi sukan merupakan satu bidang kajian saintifik tentang manusia dan perlakuan mereka dalam konteks sukan dan pergerakan. Cox (1998) mendefinisikan psikologi sukan sebagai satu bidang pengajian yang melibatkan prinsip-prinsip psikologi yang diaplikasikan dalam bidang sukan.

Kemahiran psikologi boleh digunakan dalam pelbagai situasi yang dapat menyumbang kepada keberkesanan pengurusan diri atlet. Psikologi sukan pula dapat membantu meningkatkan keyakinan diri, membantu dalam meningkatkan pengendalian stress semasa pertandingan, mengawal konsentrasi, meningkatkan kemahiran komunikasi dan membina keharmonian berpasukan. Pengetahuan psikologi juga membolehkan individu membina kesedaran minda, keyakinan dan kepercayaan kepada diri sendiri.

Proses memilih dan memotivasikan atlet supaya atlet tersebut boleh bersaing atas usaha dan keupayaannya sendiri. Menjurus kepada Psych-out lawan, proses ini dapat mengurangkan atau menangani tekanan yang dihadapi oleh atlet. Mencegah penggunaan dadah dikalangan atlet serta membina strategi berpasukan dan menerapkan pembelajaran kemahiran kepada atlet.

Konsep Sosiologi

Sosiologi adalah kajian tentang perkembangan, organisasi, kehidupan dan kemasyarakatan manusia. Sosiologi sukan merupakan bidang ilmu yang mengkaji dan memahami fenomena-fenomena sosial yang berlaku dalam sukan.

Ianya merupakan kajian untuk memahami interaksi dalam pasukan dan ahli-ahli masyarakat yang berkaitan dengan sukan seperti penonton, pengurusan dan pihak media massa. Melibatkan diri ke dalam sukan kesan dari pengaruh, dorongan serta impak agen-agen sosiolisasi. Pengaruh agen-agen sosiolisasi ini membantu membentuk sikap, nilai dan pelakuan yang diperlukan.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.