Kelebihan dan Khasiat Sumac

Sumac merupakan sejenis rempah dan berasal dari perkataan arab 'summaq' yang bermaksud merah gelap. Ianya dikatakan mempunyai khasiat tertentu.

Sumac merupakan sejenis rempah yang dihasilkan daripada tumbuhan Rhus Coriaria di negara-negara Timur Tengah, Afrika, dan Amerika Utara. Perkataan Sumac berasal dari perkataan Arab ‘summaq’ yang bermaksud merah gelap. Sumac banyak digunakan dalam masakan dan juga perubatan tradisional. Sumac dikatakan mempunyai beberapa khasiat oleh pengamalnya, antaranya termasuklah mencegah penyakit radang daripada tubuh badan.

Pokok Sumac

Sumac sarat dengan bahan antioksidan, iaitu sejenis bahan molekul yang penting untuk menghalang kerosakan pada sel dalam tubuh, kebiasaannya disebabkan oleh stres oksidatif. Apabila anda melakukan senaman atau tubuh anda menukarkan makanan kepada tenaga, radikal bebas akan terhasil dan penghasilan ini seterusnya boleh membawa kepada stres oksidatif yang mengancam dan merosakkan sel-sel dalam tubuh anda. Kemudian daripada kerosakan inilah terhasilnya radang dalam tubuh.

Seterusnya, Sumac juga penting dalam mengukuhkan sistem metabolik dan sistem kardiovaskular tubuh badan. Bahan ini dapat mencegah kerintangan insulin, iaitu hormon yang penting untuk menggerakkan gula ke seluruh tubuh badan. Sekiranya kandungan gula di dalam darah sentiasa tinggi, maka penghasilan insulin juga akan tinggi dan terhasil rintangan insulin yang tinggi. Sumac dapat merendahkan paras insulin dalam tubuh dan ini amat bermanfaat buat penghidap kencing manis

Tambahan pula, sumac berperanan untuk menstabilkan paras kolesterol dalam, khususnya di saluran darah dan jantung. Kolesterol boleh berkumpul, mengambil ruang di saluran darah menjadikan ia lebih sempit dan menyebabkan jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Maka, sumac dapat menurunkan paras kolesterol dalam tubuh, mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk mengepam darah dan melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh.

Selain itu, sumac juga kaya dengan unsur antimikrob, iaitu sejenis bahan yang berfungsi melawan dan mencegah penyebaran dan pembiakan bakteria. Kajian menunjukkan sumac penting untuk menghalang pembiakan bakteria di kawasan mulut. Sehubungan dengan itu, sumac juga penting dalam meningkatkan kekuatan dan jisim tulang.

Buat kaum wanita, sumac telah digunakan secara tradisi untuk merawat masalah kesihatan wanita, menambah susu ibu, mengurangkan senggugut dan kram perut, bahkan ia digunakan untuk merawat discaj faraj secara berlebihan. Kesimpulannya, terdapat banyak khasiat yang ditawarkan oleh rempah dari timur tengah ini buat ramai pengguna dari sudut rawatan mahupun pencegahan penyakit.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.