Kelebihan dan Khasiat Minyak Kayu Putih

Minyak kayu putih diekstrak dari pokok Eucalyptus yang banyak terdapat di Australia dan dikatakan mempunyai banyak khasiat untuk merawat penyakit.

Minyak kayu putih atau minyak Eucalyptus berasal daripada pokok Eucalyptus yang asalnya terdapat di Australia dan telah dikembangkan ke serata dunia. Minyak ini mempunyai pelbagai manfaat buat penggunanya dan terdapat kegunaan yang diamalkan sejak turun temurun. Antaranya termasuklah untuk meredakan batuk. Minyak ini telah digunakan bertahun-tahun untuk tujuan ini, bahkan perubatan moden juga masih menjadikannya salah satu ramuan untuk meredakan batuk. 

Pokok Eucalyptus

Selain itu, minyak ini boleh menghilangkan rasa tidak selesa di dada dengan menyapu ia di tempat tersebut, kemudian lendir akan keluar apabila anda batuk, atau disapu di bahagian kepala untuk menghilangkan sakti dan pening kepala. Seterusnya, orang Asli di Australia menggunakan minyak ini untuk merawat kecederaan dan mencegah jangkitan. Bahkan pada hari ini, minyak ini masih boleh digunakan untuk merawat keradangan dan juga sakit sendi. 

Minyak kayu putih jika dijadikan wap dan dihidu, boleh menyingkirkan lendir yang terdapat di dalam rongga badan, menghilangkan simptom alergi dan demam, merawat selsema, dan penyakit pernafasan. Tambahan pula, ia berfungsi menyegarkan bau mulut dan menghilangkan bau busuk, selain menjaga kesihatan gigi dan gusi daripada jangkitan dan karang. Sekiranya anda melawat kawasan yang banyak serangga seperti di hutan, minyak ini boleh disemburkan di tubuh badan untuk menghalau makhluk kecil ini daripada mendekati anda. 

Kemudian, minyak kayu putih juga membantu dalam menguatkan imunisasi tubuh badan, dengan menambah sel darah putih yang berperanan melawan penyakit. Minyak ini boleh digunakan untuk menenangkan fikiran, menghilangkan tekanan, dan menyegarkan tubuh badan. Bahkan, minyak ini juga boleh meningkatkan fungsi otak.

Sekiranya anda terdedah kepada sinaran matahari dan kulit anda terselar, maka minyak ini boleh digunakan sebagai bahan rawatan. Tambahan pula, minyak ini juga boleh membantu dalam mencantikkan kulit, dan mencegah jangkitan kulat di tubuh badan. Untuk kegunaan kepala, minyak ini membantu dalam merawat kelemumur dan menghapuskan kutu, dan menyuburkan kulit kepala disebabkan isi kandungannya yang merawat keradangan. Kesimpulannya, minyak kayu putih mempunyai pelbagai khasiat untuk penggunanya.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.