Kelebihan dan Khasiat Lobak Putih

Lobak putih yang lebih dikenali sebagai daikon ini merupakan makanan yang selalu diambil ketika berpantang kerana mengandungi pelbagai khasiat.

Lobak putih atau nama lainnya daikon, berasal dari Timur Asia. Lobak ini mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral dan sebatian yang menjadikan ia makanan yang membawa pelbagai manfaat kepada manusia.

Nama saintifik lobak putih adalah Raphanus sativus var. longipinnatus dan ianya mengandungi kandungan air, glukosa, sukrosa dan fruktosa yang tinggi.

Antaranya khasiatnya termasuklah dapat menghilangkan keputihan buat kaum wanita yang mengandung. Keputihan disebabkan oleh kulat yang bernama candida, dan protein anti kulat yang terkandung dalam sayur ini mampu menghancurkan sel kulat tersebut.

Selain itu, lobak putih juga mempunyai unsur antimikrob iaitu sejenis bahan yang berfungsi melawan dan mencegah penyebaran dan pembiakan bakteria. Maka, antimikrob di dalam lobak putih membantu individu untuk mengatasi masalah kencing tak lawas yang disebabkan oleh pembiakan bakteria dalam sistem pembuangan air.

Seterusnya, lobak putih jika dijadikan makanan ruji membantu dalam menurunkan berat badan disebabkan kalorinya yang rendah, tinggi dengan serat dan mempunyai kuantiti air yang banyak. Penggunanya akan merasa kenyang buat masa yang lama tanpa perlu bimbang dengan pengambilan kalori yang berlebihan.

Ini merupakan salah satu manfaat dari sudut kecantikan, di mana manfaat lainnya adalah lobak putih membantu dalam membersihkan kulit dan memutihkan wajah. Kandungan air yang banyak akan menjaga kelembapan kulit, dan vitamin serta mineral yang terkandung menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. 

Sehubungan dengan itu, lobak putih juga boleh merawat dan mencegah penyakit batu karang. Kuantiti air yang banyak dan tahap kalium yang tinggi dapat melarutkan batu karang dalam tubuh dan melenyapkannya melalui saluran air kencing.

Bahkan, kuantiti air yang banyak dalam sayur tersebut dapat menstabilkan suhu badan, merawat demam panas, membersihkan buah pinggang dan mengatasi masalah sistem penghadaman. Kuantiti air dan serat yang banyak membantu dalam merawat penyakit sembelit dan buasir kerana pembuangan air menjadi lebih mudah dan sisa lebih mudah untuk dikeluarkan.

Tambahan pula, lobak putih sarat dengan bahan antioksidan, iaitu sejenis bahan molekul yang penting untuk menghalang kerosakan pada sel dalam tubuh seperti penyakit radang. Kesimpulannya, lobak putih mempunyai pelbagai khasiat dalam menjaga kesihatan dan kecantikan seseorang.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.