Kelebihan dan Khasiat Lobak Merah

Lobak merah yang dimakan secara mentah atau diminum jusnya secara teratur boleh menjadi tonik yang baik untuk mata dan kulit kita.

Lobak merah atau nama saintifiknya, Daucus carota terkenal akan kebaikannya dalam merawat dan memberi kebaikan untuk mata kita. Namun, kebaikan yang diperolehi daripada lobak merah adalah lebih dari itu.

Berikut adalah beberapa manfaat rawatan lobak merah:

1. Berfungsi sebagai tonik semulajadi 

Lobak merah yang dimakan secara mentah atau diminum jusnya secara teratur boleh menjadi tonik yang baik untuk mata dan kulit kita. Tambahan pula, memberikan dua hingga tiga sudu jus lobak merah yang dicampurkan dengan satu sudu teh madu kepada anak yang lesu mampu menambahkan daya kekuatan mereka.

2. Masalah mata

Minum jus lobak merah terbukti mampu memperbaiki kemampuan penglihatan kita. Malahan, memakan atau meminum jus lobak merah pada setiap hari dapat mengubati rabun. Mencuci mata dengan air rebusan lobak juga dapat menyembuhkan mata daripada ketegangan mata.

3. Sakit kepala

Kombinasi campuran jus lobak merah, ubi bit dan timun mampu menyembuhkan penyakit migrain dan sakit kepala.

4. Batu karang

Satu gelas jus lobak merah, ubi bit dan timun dalam sukatan yang sama akan membantu menghancurkan dan mengeluarkan batu karang. Satu gelas jus lobak merah dan sawi hijau dalam ukuran yang seimbang mampu menghilagkan batu dari saluran hempedu.

5. Masalah kulit

Jerawat, kulit kering, gatal- gatal dan darah kotor juga dapat diubati dengan kekerapan meminum jus lobak merah. Kulit semestinya akan kelihatan lebih berseri dan cantik sekiranya diamalkan dengan berterusan.

6. Masalah pundi kecing

Minum jus lobak merah dua kali sehari dapat memastikan saluran pundi kencing agar tidak tersumbat dan kotor.

7. Rheumatisme

Jus lobak merah hendaklah dicampurkan dengan ubi bit dalam kuantiti yang selari kemudian ia diminum. Ia mampu berikan kelegaan daripada rheumatisme.

8. Gangguan perut

Campurkan jus lobak merah dan bayam setiap kali selepas makan akan bantu menyembuhkan sembelit. Makan lobak merah segar atau minum jusnya juga mampu menyembuhkan cirit-birit yang disebabkan oleh sakit saluran pencernaan yang kronik, mengurangkan kadar asid dalam badan dan menghilangkan ketidakselesaan perut.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.