Kelebihan dan Khasiat Jintan Putih

Jintan putih merupakan rempah yang sering digunakan dalam masakan dan dikenali juga sebagai cumin, selain itu ianya juga mempunyai pelbagai khasiat.

Jintan putih atau Cumin merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Apiaceae yang tumbuh di kawasan Mediterranean. Ianya juga banyak ditanam di India, China dan Mexico. Biji yang terdapat dalam buah tumbuhan ini akan dikeringkan dan biasanya digunakan sebagai rempah ratus dalam masakan. Jintan putih boleh didapati dalam bentuk biji atau serbuk.

Pokok jintan putih (Cuminum cyminum)

Jintan putih merupakan salah satu herba yang popular digunakan dalam pelbagai jenis masakan di pelbagai lokasi di serata dunia. Disukai kerana isi kandungannya yang menyedapkan masakan, jintan putih juga mempunyai khasiat lain terhadap tubuh badan manusia. Sebab itu ianya kadangkala digunakan dalam perubatan tradisional.

Antara kelebihannya termasuklah menjadi bahan menguruskan badan, iaitu dengan menjadikan ia teh jintan putih dan diamalkan pada waktu pagi dan malam. Herba ini boleh mengurangkan paras kolesterol dalam darah, menjadikan ia baik untuk menjaga tahap kesihatan jantung dan melancarkan peredaran darah ke seluruh badan.

Selain itu, kandungan zat besi dalam herba ini menjadikannya baik untuk meningkatkan paras sel darah merah dalam tubuh. Selain sayur bayam, penghidap anemia juga mengamalkan herba ini. Bahkan, ia mengawal paras gula dalam darah, menjadikan ia herba pilihan untuk penghidap kencing manis. Seterusnya, herba ini mengandungi bahan antioksidan, iaitu sejenis bahan molekul yang penting untuk menghalang kerosakan pada sel dalam tubuh, kebiasaannya disebabkan oleh stres oksidatif. 

Apabila anda melakukan senaman atau tubuh anda menukarkan makanan kepada tenaga, radikal bebas akan terhasil dan penghasilan ini seterusnya boleh membawa kepada stres oksidatif yang mengancam dan merosakkan sel-sel dalam tubuh anda. Pengamalan herba ini membantu anda untuk kekal bertenaga dan mencantikkan kulit.

Tambahan pula, jintan putih bermanfaat dalam memulihkan sistem pencernaan dan sistem pembuangan. Kajian menunjukkan penggunaan herba ini sebagai rawatan cirit-birit menunjukkan impak yang positif. 

Tambahan pula, herba ini juga mampu melawan bakteria dan parasit, lantas ia dijadikan pengawet tradisional sejak berabad. Penghidap Parkinson juga boleh mengamalkan herba ini kerana terdapat kajian yang menunjukkan herba ini mampu menguatkan ingatan pengamalnya.

Meskipun terdapat banyak manfaat jintan putih ini, namun pengambilannya perlu dikawal kerana terdapat kajian yang menunjukkan herba ini boleh menurunkan paras testosteron, maka ini dapat mengganggu tahap kesuburan kaum lelaki. Bahkan, terdapat budaya yang menggunakan herba ini untuk menggugurkan kandungan.

Kesimpulannya, jintan putih elok diamalkan untuk menjaga kesihatan tubuh, tetapi kadar dan waktu pengambilannya perlu dikawal supaya tahap kesuburan tidak terganggu.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.