Kelebihan dan Khasiat Buah Naga

Buah naga merupakan buah yang popular di Malaysia. Selain rasanya yang sedap, buah naga juga dikatakan mempunyai pelbagai khasiat dan kelebihan.

Buah naga merupakan buah topika yang semakin popular sejak kebelakangan ini sebagai makanan kesihatan atau superfood. Ianya juga dikenali sebagai pitaya, pitahaya, dan pear strawberi. Buah ini dikenali kerana bentuknya yang unik dengan lapisan luar seperti sisik berwarna hijau, kerana itulah ianya dipanggil sebagai buah naga.

Bentuk buah naga

Buat penduduk Asia Tenggara khususnya rakyat Malaysia, buah naga bukan lagi sesuatu yang asing. Buah berisi putih atau merah ini mempunyai beberapa khasiat yang membolehkan ia dijadikan santapan harian. Antaranya termasuklah isi kandungan yang sarat dengan bahan antioksidan, iaitu sejenis bahan molekul yang penting untuk menghalang kerosakan pada sel dalam tubuh, kebiasaannya disebabkan oleh stres oksidatif.

Apabila anda melakukan senaman atau tubuh anda menukarkan makanan kepada tenaga, radikal bebas akan terhasil dan penghasilan ini seterusnya boleh membawa kepada stres oksidatif yang mengancam dan merosakkan sel-sel dalam tubuh anda. Kemudian daripada kerosakan inilah terhasilnya radang dalam tubuh.

Bahkan, bahan radikal bebas boleh menyumbang kepada kanser dan juga menyebabkan penuaan pramatang. Selain itu, buah naga tinggi dengan serat dan mempunyai kandungan lemak yang rendah secara semulajadi, maka makanan ini mudah mengenyangkan dan pada masa sama penting untuk mengawal saiz dan berat badan. 

Selain itu, buah naga dapat menurunkan paras gula dalam tubuh. Kajian menunjukkan makanan ini membaiki sel-sel rosak dalam pankreas, iaitu organ yang berperanan menghasilkan insulin untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Oleh itu, buah ini bermanfaat buat penghidap kencing manis

Sehubungan dengan itu, buah naga juga membantu pembiakan bakteria baik di dalam perut dan usus. Bakteria baik berperanan membantu sistem pencernaan, di samping melawan bakteria berbahaya yang mengancam kesihatan tubuh. Seterusnya, makanan ini dapat menguatkan sistem imun tubuh disebabkan ia kaya dengan vitamin C dan juga antioksidan. 

Tambahan pula, ia boleh meningkatkan paras zat besi dalam tubuh anda. Zat besi penting untuk menggerakkan oksigen ke seluruh tubuh dan membekalkan tenaga. Kandungan vitamin C di dalam buah naga melancarkan proses ini, menjadikan anda lebih bertenaga.

Akhir sekali, kandungan magnesium yang tinggi dalam buah naga membantu fungsi otot, proses menguatkan tulang, penghasilan tenaga, dan juga mencegah penyakit jantung dan angin ahmar. Kesimpulannya, buah naga mempunyai pelbagai khasiat dan ia boleh diamalkan secara harian dalam menjaga kesihatan tubuh badan.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.