Kawal Diabetes Dengan Menurunkan Berat Badan

Pengurangan berat badan dapat membantu pesakit diabetes mengawal paras gula dalam darah di samping mengelakkan penyakit berbahaya yang lain.

Penyakit diabetes atau kencing manis boleh dikawal secara berkesan melalui amalan tabiat makan yang baik, meningkatkan aktiviti fizikal, mengambil ubat-ubatan jika dipreskripsi oleh doktor, menjalankan pemeriksaan kesihatan mengikut jadual dan mencapai berat badan yang sihat.

Kebanyakan pesakit diabetes mempunyai berat badan yang berlebihan dan banyak pula yang obes. Matlamat yang utama bagi mereka adalah untuk mengurangkan berat badan sebaik-baiknya ke tahap yang normal.

Pengurangan berkenaan akan membawa manfaat terutamanya dari segi mengurangkan paras tinggi glukosa darah dengan menyebabkan sel-sel tubuh mereka lebih peka terhadap insulin supaya dapat menerima lebih banyak glukosa yang beredar di dalam salur darah. 

Di samping itu, mengurangkan berat badan akan dapat menurunkan tekanan darah serta memperbaiki profil lemak dalam darah, sekali gus mengurangkan tahap risiko kardiovaskular yang lazim di alami oleh penghidap diabetes. 

Kajian menunjukkan kejayaan dalam mengurangkan berat badan sebanyak hanya 10% boleh memanjangkan hayat dengan mengelakkan kematian akibat semua sebab-sebab berkaitan dengan penyakit diabetes termasuk serangan jantung dan angin ahmar.

Usaha untuk mengurangkan berat badan yang berlebihan dengan mengubah kepada gaya hidup sihat secara beransur-ansur adalah lebih baik daripada perubahan yang mendadak. Langkah pertama adalah untuk mula mengamalkan tabiat makan yang sihat dan teratur sambil meningkatkan tahap aktiviti fizikal. 

Panduan Makan Secara Bijak:

 • Kurangkan jumlah makanan yang diambil setiap hari.
 • Makan tiga sajian utama setiap hari.
 • Pilihlah makanan berkarbohidrat kompleks (misalnya nasi, roti, ubi-ubian ataupun pasta) dan serat yang tinggi (seperti bijirin sarapan, sayur-sayuran dan buah-buahan kurang manis). Walaupun begitu, pengambilan karbohidrat harus di jarakkan dalam sehari.
 • Pengambilan makanan yang tinggi kalori seperti minyak, santan, makanan berlemak (termasuk kek, biskut dan makanan bergoreng) serta gula haruslah dikurangkan. 
 • Jangan tambahkan gula dan awasi gula yang terselindung. Sekiranya inginkan rasa kemanisan, anda boleh gunakan pemanis rendah kalori.
 • Elakkan makan secara berlebihan.
 • Elakkan daripada snek sewenang-wenangnya.

Petua Meningkatkan Aktiviti Fizikal:

 • Letakkan kereta sejauh mungkin dari pejabat supaya anda berpeluang untuk berjalan atau melakukan senaman. 
 • Berjalan kakilah ke kedai atau pasar jika jaraknya tidak memerlukan anda memandu kereta.
 • Gunakan tangga dan bukannya lif untuk naik dua atau tiga tingkat. 
 • Apabila mengendalikan kerja-kerja rumah (seperti menyapu dan mengilap lantai, berkebun atau mencuci kereta), cubalah melakukannya dengan lebih cergas. 
 • Adalah sangat baik sekiranya anda dapat berjalan dengan cergas selama 30 minit selang hari ataupun setiap hari. 
 • Jika minat, ambil bahagian dalam aktiviti senam aerobik atau menari, berbasikal ataupun bersukan. 
 • Jika masa menjadi halangan, anda juga boleh mengamalkan senaman ringkas, walaupun selama 10 minit tiga kali sehari. 
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.